Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
Ανέφερε, ακόμη, ότι «50 χρόνια μετά από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, έχουμε χρέος να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και στις απαιτήσεις του χρέους και του καθήκοντος που η πολιτεία μάς ανέθεσε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργή Άγκυρας για τη σύνδεση της ένταξής της στην ΕΕ με το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βαφεάδης πραγματοποίησε επίσημο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους επίσημους εορτασμούς της ομογένειας για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.
Όπως αναφέρεται, την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024, ο κ. Βαφεάδης παρέστη στην έπαρση της σημαίας στο ιστορικό Bowling Green, του παγκόσμιου χρηματιστηριακού κέντρου της Wall Street στο Manhattan, όπου έφτασε από την Εκκλησία Αγίου Νικολάου (Ground Zero), συνοδεία των Ευζώνων.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, παρέστη σε δεξίωση και επίσημο δείπνο, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπου τιμήθηκαν οι τελετάρχες της παρέλασης.
Προστίθεται ότι κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης, την Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, παρέστη σε πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος. Ακολούθως παρακολούθησε την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας πάντα ως πρότυπο και φάρο-οδηγό τους ιστορικούς εθνικούς αγώνες, δηλώνει παρούσα σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε αγώνα για δικαίωση του τόπου, μέχρι τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου. «Ειδικά φέτος, με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή του 1974, ο αγώνας μας αποκτά επιπρόσθετη σημασία και δυναμική», είπε.
Τόνισε ακόμη ότι «οφείλουμε να εργαστούμε με κάθε τρόπο για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών, για επαν-ενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι άοκνες προσπάθειές μας και οι συντονισμένοι μας χειρισμοί, σε άμεση επικοινωνία και απρόσκοπτη επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα να επανεκκινήσουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό, πετυγχαίνοντας το διορισμό προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», επεσήμανε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι η λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου αποτελούν τη μοναδική βάση και τους πυλώνες της προσπάθειας. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα μπορούσε να μάς βρει ποτέ σύμφωνους ή υποστηρικτές», σημείωσε.
Δήλωσε ακόμη ότι «50 χρόνια μετά από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, έχουμε χρέος να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και στις απαιτήσεις του χρέους και του καθήκοντος που η πολιτεία μάς ανέθεσε», προσθέτοντας ότι «έχουμε χρέος να μεταφέρουμε το μήνυμα της αδήριτης ανάγκης για ελευθερία και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων όσο πιο μακριά και όσο πιο αποφασιστικά μπορούμε».
Επεσήμανε ότι η απόφαση της επιτροπής παρελάσεως να αφιερώσει τη φετινή παρέλαση στον αγώνα ενάντια στα 50 χρόνια κατοχής της μισής Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα, «αποτελεί τρανταχτή απόδειξη όχι μόνο του κοινού ιστορικού μας θυμικού, αλλά και της κοινής μας δέσμευσης προς τον αγώνα για ελευθερία της Κύπρου».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η εκτυλισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Γάζα, έχουν επανατοποθετήσει την Κύπρο στη διεθνή σκακιέρα. «Έχουμε λάβει, με αισθήματα χρέους και ευθύνης, τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα και δια στόματος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σπουδαία πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, υπό την ονομασία «Αμάλθεια», είπε.
Στην ομιλία το ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ομογένεια της Μείζονος Νέας Υόρκης τιμά καθηκόντως το θρυλικό έπος της Επανάστασης των Ελλήνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σημειώνοντας ότι «δεν είναι καθόλου κοινότυπο να υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι το 1821 αποτελεί σταθμό όχι μόνο της ελληνικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας ολόκληρης της Ευρώπης».
Σημείωσε ότι τα κατορθώματα των οπλαρχηγών και των ηρώων της Επανάστασης έγιναν θρύλοι και τα ονόματά τους συγκαταλέγονται στους βαθύπλουτους τόμους με τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων και αγωνισαμένων του Έθνους.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν ο πόθος και ο καημός των Ελλήνων της διασποράς, των Ελλήνων όπου γης. «Έτσι και η πατρίδα μας, δεν θα μπορούσε ποτέ να μείνει αμέτοχη στα εθνικά καλέσματα. Κουβαλούμε με αισθήματα αστείρευτης υπερηφάνειας το γεγονός ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες της διασποράς από πλευράς συμμετοχής στους εθνικούς αγώνες», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Επεσήμανε ότι χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αγώνας των Κυπρίων του 1955-59, ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία και με στόχο την ένωση με την Ελλάδα, υπήρξε θεμελιακά συνδεδεμένος με το «μάχου υπέρ πίστεος και πατρίδος» του ΄21.