10.8 C
Nicosia
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 | 14:46

ΠτΔ: Αύξηση κατώτατου μισθού για 19 επαγγέλματα – Πρωτοβουλία για επαναπατρισμό Κυπρίων εργαζομένων

Στο Λονδίνο θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τον ερχόμενο Μάιο για συνάντηση με Κύπριους που εργάζονται εκεί με στόχο την επιστροφή τους στην Κύπρο και εργοδότησης τους στο νησί.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε αριθμό αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που άπτονται της οικονομίας και της εργασίας.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μίλησε για “τρία θέματα” που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και τον περιορισμό της ανεργίας στο 5% που είναι ρεκόρ χαμηλό δεκαπενταετίας.

«Σήμερα, λαμβάνουμε δύο σημαντικές αποφάσεις για την αγορά εργασίας. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε αύξηση της απασχόλησης στο 80% αλλά και βελτίωση του μέσου μισθού κατά 8,5%», είπε. Η πρώτη αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού για 19 επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, με ισχύ από την 1/1/2025. Σημείωσε ότι κατά την τελευταία διετία, η αύξηση ανέρχεται σε πέραν του 10% σε σχέση με τους μισθούς, ενισχύοντας σημαντικά τις μισθολογικές απολαβές για χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Δεύτερο, είπε, «η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και είναι για αυτό τον λόγο που στις 21 Μαΐου θα μεταβώ στο Λονδίνο για να συναντηθώ με Κύπριους που εργάζονται εκεί, για να παρουσιάσουμε ένα ελκυστικό πακέτο για επιστροφή τους στην Κύπρο».

«Θα συνοδεύομαι και από Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες που ψάχνουν να βρουν προσωπικό. Θα πάμε για να επιχειρήσουμε- και θεωρώ ότι θα έχει επιτυχία- να φέρουμε πίσω στον τόπο μας και να έχουμε brain gain αντί brain drain», πρόσθεσε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των αναγκών που δημιουργούνται, σήμερα, σημείωσε, «θα έχουμε το πλαίσιο της εργοδότησης αλλοδαπών εργαζομένων, έτσι ώστε να υπάρχει η αναγκαία επάρκεια στο προσωπικό, να μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι χθες βράδυ στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, ο οποίος του ανέφερε ότι «μετά από 19 χρόνια έρχεται η εκτελεστική εξουσία να βάλει τα θεμέλια για μια πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και μεθοδική λειτουργία του ΠΣΣΕ».

Είπε ότι ο εθελοντισμός στην Κύπρο, σε όλους τους τομείς, αλλά ειδικότερα στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας «διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους ερχόμαστε σήμερα εμείς μετά από 19 χρόνια που ψηφίστηκε η νομοθεσία – το 2006 με κανονισμούς και ρυθμίσεις που χρονολογούνται από το 1993 – να το αλλάξουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να γίνει πιο αποτελεσματική και μεθοδική η λειτουργία. Θέλουμε την κοινωνία των πολιτών να συμμετέχει και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Καταλήγοντας είπε ότι έχει αναφέρει πολλές φορές ότι «είμαστε υπόλογοι μόνο στην κυπριακή κοινωνία, για ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην κοινωνία στο πλαίσιο του κοινωνικού συμβολαίου που υπογράψαμε μαζί της, φέρνουμε αποτελέσματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!