Για ακόμα ένα θετικό βήμα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, λέγοντας πως υπάρχει πρόοδος σε 4 από τα 6 θέματα.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχουμε θετικά αποτελέσματα σήμερα».
Αναφέρθηκε σε «ακόμα ένα θετικό βήμα» για να προσθέσει ότι «συνεχίζουμε», ενώ παρέπεμψε και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδίδεται από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.
Έχουμε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ και για αυτό τον λόγο ζήτησα να γίνει η συνάντηση αμέσως, είπε, για να προσθέσει ότι «έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση αυτών που υποσχεθήκαμε». Όπως ανέφερε, «σε 4 από τα 6 θέματα υπάρχει πρόοδος».
«Αναμένουμε και αυτή την εβδομάδα την ανακοίνωση του διορισμού και εργαζόμαστε έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο που δεν τίποτε άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών» κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συμφώνησαν την Τετάρτη να συστήσουν Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία, να διεξάγουν συζητήσεις για την αποναρκοθέτηση σε επίπεδο Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή και Τουρκοκύπριου Ειδικού Αντιπροσώπου, να εργαστούν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την αποκατάσταση κοιμητηρίων κατά την πρώτη τους συνάντηση μετά την άτυπη διευρυμένη της Γενεύης. Επίσης ζητήθηκε από τους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα σημεία διέλευσης και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη Νεκρή Ζώνη.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη σημερινή συνάντηση στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία για να δώσουν συνέχεια στην άτυπη συνάντηση ευρύτερης μορφής της Γενεύης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα».
Προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συστήσουν Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία και να υποβάλουν μέχρι τις 15 Απριλίου στα Ηνωμένα Έθνη κατάλογο μελών», συμφωνώντας επίσης ότι «η Επιτροπή θα έχει 12 μέλη από κάθε πλευρά και ότι όλα τα μέλη θα είναι κάτω των 35 ετών», ενώ θα προσπαθήσουν να επιδιώξουν «ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων».
Σημειώνεται περαιτέρω ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «το θέμα της αποναρκοθέτησης θα συζητηθεί στο επίπεδο του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή και του Τουρκοκύπριου Ειδικού Αντιπροσώπου και ότι θα ανταλλάξουν πληροφορίες για ανάλογο αριθμό ύποπτων επικίνδυνων περιοχών εκατέρωθεν».
Συμφώνησαν επίσης ότι «η Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα εργαστεί για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές εξόρυξης», και ότι «η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα εργαστεί για την αποκατάσταση νεκροταφείων».
Σχετικά με τα σημεία διέλευσης και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη Νεκρή Ζώνη, σημειώνεται ότι οι ηγέτες είχαν «μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» και ότι «ανέθεσαν στους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα εν λόγω θέματα με σκοπό την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σύντομα», καταλήγει η ανακοίνωση.