Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας πρώην ειδικών αστυνομικών και το μέλλον των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, καταγράφοντας πρόοδο ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ των συντεχνιών των αστυνομικών και των αρμόδιων υπουργείων.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε για τους συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς ότι, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε το κόμμα, συζητήθηκε το θέμα με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου, όπως είπε, ξεκαθαρίστηκε ότι μόνο αυτοί που έχουν περάσει τις εξετάσεις, είτε ως ειδικοί αστυνομικοί, είτε ως κανονικοί αστυνομικοί, θα μπορούν να παραμείνουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Προσέθεσε πως εκ μέρους της ΔΗΠΑ υπεβλήθη πρόταση ώστε οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί-οριοφύλακες να μπορούν να προληφθούν ως ωρομίσθιοι στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Υφυπουργείου αναφορικά με τη φύλαξη των διαφόρων χώρων, είτε στον Πουρνάρα, είτε στις Λίμνες, είτε με περιπολίες στην Πράσινη Γραμμή.
«Το ουσιαστικό της πρότασης είναι να αξιοποιηθεί η εμπειρία και οι γνώσεις των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών και να μην βρεθούν στον δρόμο γύρω στα 150 ή 200 άτομα, που δεν θα περνούσαν στις εξετάσεις των αστυνομικών», επεσήμανε.
Προσέθεσε πως η πρόταση μεταφέρθηκε στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, σε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, εξέφρασε την άποψη ότι είναι καταρχήν θετικός να δεχτεί και να αξιοποιήσει τους συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς σε πολλούς τομείς του Υφυπουργείου.
«Υποβάλλαμε την πρόταση γραπτώς στον Υφυπουργό Μετανάστευσης. Θα δώσουμε αυτές τις μέρες και μια νομική γνωμάτευση για τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτή η πρόληψη ή μετακίνηση των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, ούτως ώστε να πετύχουμε αυτοί οι άνθρωποι που βοήθησαν στα μέγιστα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές, να αξιοποιηθούν από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης για να συνεχίζεται να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά το μεταναστευτικό, αλλά και η αποτελεσματικότερη ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αισιοδοξούμε ότι αυτό το εγχείρημα θα το πετύχουμε και σε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Τρυφωνίδης.
Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Άγγελος Νικολάου, ανέφερε ότι στην επιτροπή συζητήθηκε αρχικά η στρέβλωση που προκλήθηκε σε σχέση με το καθεστώς εργοδότησης ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι είχαν επιτύχει σε εξετάσεις πρόληψης στην Αστυνομία αλλά η προϋπηρεσία τους δεν συνυπολογίστηκε για σκοπούς μισθολογικής τοποθέτησης σε ανώτερη κλίμακα.
Προσέθεσε ότι ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, έχοντας προηγουμένως προβεί σε διάφορες ενέργειες, όπως επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Αρχηγείο Αστυνομίας και με άλλους φορείς, κατάφερε να συμβάλει στην επίτευξη λύσης του συγκεκριμένου θέματος.
«Πληροφορηθήκαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έχει βρεθεί η χρυσή τομή και δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα», είπε.
«Σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε πίστωση χρόνου για να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, θα μας αποσταλούν και θα προχωρήσουμε για να γίνει πλήρης ικανοποίηση του συγκεκριμένου θέματος για τους συνάδελφους, είτε αστυνομικούς, είτε πυροσβέστες, οι οποίοι αδικούνταν τόσα χρόνια», σημείωσε.
Σχετικά με το μέλλον των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, ο κ. Νικολάου είπε ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εκτελούν ένα σημαντικότατο έργο, προσθέτοντας ότι σ Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου εκτίμησε την αξία τους, την προσφορά τους, και από την πρώτη στιγμή έτρεξε το συγκεκριμένο θέμα για να μπορέσουν να μονιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες θέσεις.
Προσέθεσε ότι έγινε προσπάθεια με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το Υπουργείο Οικονομικών, το Αρχηγείο Αστυνομίας και διάφορες άλλες υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Ασύλου, για να βρεθεί η χρυσή τομή, καθώς και προσπάθεια από τον Σύνδεσμο να βοηθήσει τους συνάδελφους σε θέματα ύλης και προετοιμασίας για τα θέματα των εξετάσεων, ώστε να είναι έτοιμοι για να επιτύχουν ως ειδικοί αστυνομικοί αφού οι συμβάσεις τους λήγουν σε λίγες ημέρες.
Κλείνοντας, άφησε αιχμές κατά της έτερης συντεχνίας αστυνομικών, καλώντας τους συναδέλφους αστυνομικούς «να κωφεύσουν σε ψευδομεσσίες ή σε αδιέξοδες φωνασκίες από κάποιους που παρουσιάζονται ως σωτήρες της Αστυνομίας, οι οποίοι μηδενίζουν τα πάντα και τους πάντες, παρασύρουν τον κόσμο σε παραπληροφόρηση» και να ακολουθήσουν τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου «ο οποίος δουλεύει με μεθοδικότητα, με έργα και με πράξεις που αφορούν στη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργοδότησής τους».
Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του Αστυνομικού κλάδου της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Νικολάου του «προσβλητική, ισοπεδωτική και εξευτελιστική» απέναντι στα μέλη της Συντεχνίας.
«Με βρίσκει άφωνο. Ελπίζω ο Αρχηγός Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που ζητούν από τις συντεχνίες να προσπαθούμε για το καλό των αστυνομικών και της Αστυνομίας, να τους μεταφερθεί αυτή η εξευτελιστική δήλωση. Για εμάς σαν Συντεχνία Ισότητα είμαστε ένα στην Αστυνομία, δεν είμαστε εχθροί, σε όποια συντεχνία και να ανήκει ο άλλος, και ντρέπομαι πραγματικά για αυτούς τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, οι οποίοι δακτυλοδείχνουν και χαρακτηρίζουν συναδέλφους», σχολίασε.
Επανερχόμενος στο πρώτο θέμα συζήτησης στην επιτροπή, αναφορικά με την ανισότητα που δημιουργήθηκε το 2023 για τις κλίμακες με τους πρώην ειδικούς αστυνομικούς, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι η Συντεχνία Ισότητα είχε δώσει τη λύση πριν από 8 μήνες στην Επιτροπή Νομικών.
«Σήμερα μάθαμε από τον Υπουργείο Δικαιοσύνης και πρακτικά ότι ακολουθήθηκε αυτή η ενημέρωση που τους είχαμε κάνει για την αδικία. Αναμένουμε να μας δοθούν κανονισμοί πριν τον προϋπολογισμό του 2026, για να μπορέσουμε να τους μελετήσουμε και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την τάξη για μια αδικία σε πάρα πολλούς πρώην ειδικούς που έγιναν αστυνομικοί ή πυροσβέστες», συμπλήρωσε.
Για το ζήτημα των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, είπε ότι η Συντεχνία Ισότητα πρότεινε από την πρώτη στιγμή ως μόνιμη λύση να λάβουν μοριοδότηση σε γραπτές εξετάσεις για ειδικούς αστυνομικούς, όπως παράλληλα και οι απόφοιτοι ΛΟΚ, στρατονόμοι ΟΥΚ, μαζί και με τους πρώην ειδικούς που δίνουν εξετάσεις για αστυνομικοί, να έχουν μοριοδότηση στη διαδικασία της πρόσληψης.
«Αυτή είναι η μόνιμη λύση. Εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε για να μπορέσουμε να “εκμεταλλευτούμε” τις γνώσεις και την εκπαίδευση όλων αυτών των ατόμων. Και την καταθέσαμε και γραπτώς σήμερα. Γιατί η Συντεχνία Ισότητα, δεν διαμαρτύρεται, δίνει λύσεις εγγράφως και ευτυχώς που στην Αστυνομία υπάρχει και αυτή η συντεχνία να δίνει εγγράφως λύσεις», κατέληξε.