Πρωτοβουλίες σε τρεις επιμέρους άξονες, ανακοίνωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου σε συνέντευξη Τύπου, στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, που σηματοδοτεί την έναρξη εκστρατείας για την προστασία της μέλισσας.
Την έναρξη της Εκστρατείας για τη Προστασία της Μέλισσας, με έμφαση στον ρόλο της μέλισσας για το περιβάλλον και στην προσφορά της στην ανθρωπότητα, ανακοίνωσε η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus.
Η Συνέντευξη Τύπου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus.
Στον χαιρετισμό της, που ανέγνωσε, εκ μέρους της ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΓΑΑΠ Ανδρέας Α. Γρηγορίου, η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως «ο ουσιαστικός ρόλος της μέλισσας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο έχει αναγνωρισθεί σε διεθνές επίπεδο με την καθιέρωση, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, της 20ης Μαΐου ως της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας. Σκοπός του Οργανισμού, μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας, είναι να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με τη σημασία της μέλισσας, τις απειλές που αντιμετωπίζει, αλλά φυσικά και για τη συνεισφορά της στην επίλυση προβλημάτων σχετικών με την έλλειψη τροφίμων, και στην εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της μέλισσας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας, και λαμβάνοντας υπόψη ότι το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτώνται από την επικονίαση από τις μέλισσες, έχει συμπεριλάβει την προστασία των επικονιαστών ως έναν σημαντικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, έχει συμφωνήσει στην ανάληψη διαφόρων δράσεων ώστε να αντιστραφεί η δραματική μείωση των πληθυσμών των επικονιαστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
«Η εντατικοποίηση της γεωργικής δραστηριότητας και η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων έχουν αναγνωρισθεί από την ΕΕ ως απειλές για τους πληθυσμούς των επικονιαστών, για τις οποίες θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», είπε η κ. Παναγιώτου προσθέτοντας πως ως εκ τούτου, ως Υπουργείο ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση σε τρεις επιμέρους άξονες.
«Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την υλοποίηση συναφών νομοθεσιών, όπως η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, οι χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποκτούν Πιστοποιητικό, κατόπιν παρακολούθησης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στην εκπαίδευση περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένης και της μέλισσας. Πρόσθετα, οι χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων υποχρεώνονται να προβαίνουν στην εφαρμογή φυτοφαρμάκων ως έσχατη λύση, και μόνο εφόσον έχουν εξετάσει και εφαρμόσει άλλες διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές», είπε.
«Η ενίσχυση των γεωργών μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινή Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να εφαρμόζουν δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της μείωσης των επικονιαστών», πρόσθεσε, είναι ο δεύτερος άξονας των πρωτοβουλιών του Υπουργείου.
Όπως τόνισε, «τέτοιες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο τη χρήση, κατά προτεραιότητα, εναλλακτικών μεθόδων καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών και την εφαρμογή φυτοφαρμάκων ως έσχατη λύση, τη διατήρηση των οικοτόπων και τοπίων και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας με τη δημιουργία «νησίδων βιοποικιλότητας», καθώς και την ενίσχυση του μελισσοκομικού τομέα με το ποσό των €340.000 ανά έτος στο πλαίσιο του Μελισσοκομικού Προγράμματος».
Τον τρίτο άξονα, συνέχισε η κ. Παναγιώτου, ο οποίος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός, συναποτελούν οι δράσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας και των άλλων επικονιαστών, και την ανάγκη για περιορισμό των απειλών για τους πληθυσμούς τους. Στο πλαίσιο του άξονα αυτού επισήμανε και τη δράση του Μελισσοκομικού Προγράμματος που υλοποιείται με τη συνδρομή του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων και αφορά την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας, μέσω επισκέψεων εμπειρογνωμόνων σε σχολεία και τοπικές Αρχές. Ήδη, όπως είπε, κατά το 2023, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 76 εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία και νηπιαγωγεία) και ενημερώθηκαν συνολικά 2.768 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας από 2 έως 12 ετών για τη σημασία της μέλισσας.
Τόνισε, τέλος, πως «η προώθηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας και εντάσσεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Την εκστρατεία στηρίζει και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, όπως τόνισε χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Αντωνίας Θεοδοσίου, η Αντωνία Σωκράτους Πεδόνε, Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus Φλώρος Βωνιάτης, ενώ παρουσίαση έκανε η Αθανασία Αγγέλου, Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Επαγγελματικού Προγράμματος Σπουδών (IPS) στη Γεωργοκτηνοτροφία.
Η κα. Αγγέλου στην παρουσίαση της τόνισε ότι «στην Ευρώπη η μέλισσα βρίσκεται στα όρια εξαφάνισης, αφού περίπου το 1/3 του πληθυσμού των μελισσών μειώνεται».
Είπε, ακόμα, πως «τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος δέχεται αλλεπάλληλες περιβαλλοντικές απειλές, με κυριότερη την κλιματική αλλαγή, η οποία στη χώρα μας συνεπάγεται με συνεχόμενες ανομβρίες που οδηγούν στην ερημοποίηση».
Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι η εγκαινιασθείσα εκστρατεία θα στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες που είναι η ενημέρωση κοινού μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, άρθρα στις εφημερίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωση, μέσω του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών Πανεπιστημίου UCLan Cyprus – κλάδος της Γεωργοκτηνοτροφίας και μέσω των γνώσεων και των πληροφοριών που θα αποκομίσουν οι φοιτητές.