Την ανταπόκριση της διοίκησης στα αιτήματά τους που αφορούν το προσωπικό και το δημόσιο χαρακτήρα της Cyta αναμένουν οι συντεχνίες προσωπικούς του Οργανισμού, οι οποίες προχώρησαν την Τετάρτη σε δίωρη δίωρη στάση εργασίας από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί. Παράλληλα δεν αποκλείουν και λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου, η στάση εργασίας βρήκε ενωμένες όλες τις συντεχνίες του προσωπικού και υπήρξε μαζική συμμετοχή τόσο στη Λευκωσία όσο και στις υπόλοιπες επαρχίες.
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η όλη κατάσταση δεν μπορούσε να περιμένει και οι συντεχνίες δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά.
«Δεν μπορείς να κάνεις διάλογο για 11 μήνες, ένας διάλογος ο οποίος έπρεπε να αποκαταστήσει την αδικία η οποία υπήρχε σε συγκεκριμένο προσωπικό, τους ανθρώπους των €900 και €1000, να είμαστε σε ένα επίπεδο στο οποίο θεωρούσαμε ότι όλα έπρεπε να εφαρμοστούν σύμφωνα με τη νομοθεσία και να έρχεται ο Οργανισμός τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννά, να μας δίνει έγγραφο, το οποίο να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα αυτών των συναδέλφων», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι για τους ίδιους δεν είναι αυτοσκοπός η απεργία και εξέφρασε λύπη που προχωρούν στο τελευταίο μέτρο που είναι στη διάθεση των εργαζομένων, ωστόσο όπως είπε, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια.
Εξέφρασε την ελπίδα ο Οργανισμός να κάνει δεύτερες σκέψεις, να έρθει να αποκαταστήσει την αδικία για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και να προχωρήσει στη στελέχωση του Οργανισμού.
«Έχουν φύγει 354 άτομα με το σχέδιο εθελούσιας και δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη ακόμα, από τη στιγμή που υπήρχε συμφωνία να γίνουν 87 προσλήψεις και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή δουλεύουν 40-50-55 ώρες της εβδομάδα. Δυστυχώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα», ανέφερε.
Σχολιάζοντας την πρόταση για τη θεσμική καινοτομία και την μετεξέλιξη της Cyta που δόθηκε στο προσωπικό, ο κ. Δημητρίου είπε ότι πρόκειται για μια πρόταση με 33 κεφάλαια η οποία μεταξύ άλλων αφορά το θέμα των εργαζομένων αορίστου χρόνου, ενώ γίνεται προσπάθεια διαφοροποίησης του δημοσίου χαρακτήρα του Οργανισμού ώστε οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον οργανισμό να είναι ιδιωτικού δικαίου.
Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται κάτι τέτοιο και ότι έχουν ήδη κάνει υπερβάσεις και αλλαγές μέσα από καινοτομίες επειδή η Cyta βρίσκεται στον ανταγωνισμό. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτή η προσέγγισή τους έχει παρεξηγηθεί από πλευράς της ηγεσίας των οργανισμού.
Ανέφερε ακόμα ότι με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από δύο μέρες ο Οργανισμός δεν έδιναν στις συντεχνίες περιθώριο να συζητήσουν, διότι ουσιαστικά τους καλούσαν να σταματήσουν τα απεργιακά μέτρα και να μετακινηθούν από τις βασικές τους θέσεις. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν αποτελεί διαπραγμάτευση.
Εξέφρασε την ελπίδα ο Οργανισμός να κάνει δεύτερες σκέψεις και να προχωρήσει σε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να υπάρξει συμφωνία. Σημείωσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν κάνει οποιαδήποτε απεργία αφού θεωρούν ότι η Cyta βρίσκεται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και έχουν συμβάλλει ώστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να έχει ο Οργανισμός υπερκέρδη.
Παράλληλα ανέφερε ότι σε περίπτωση που ο Οργανισμός δεν ανταποκριθεί δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την κλιμάκωση των μέτρων.