Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ή το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών δεν έχουν αρμοδιότητα να αναστέλλουν την εγγραφή ιατρού στο μητρώο ιατρών προληπτικά και πριν να καταδικαστεί ιατρός για πειθαρχικό αδίκημα, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΠΙΣ σε σχέση με την πειθαρχική ευθύνη των γιατρών και σε ό,τι αφορά συγκεκριμένη ποινική υπόθεση εναντίον ιατρού που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, για την οποία σημειώνει ότι αυτή δεν έχει ακόμα περατωθεί γιατί εκκρεμεί η επιβολή της ποινής στον ιατρό από το Δικαστήριο.
Ως θέμα αρχής σημειώνεται, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είναι ο πρώτος που απαιτεί πλήρη διαλεύκανση καταγγελιών που αφορούν μέλη του και απονομή δικαιοσύνης ώστε να μην αμαυρώνεται το επιστημονικό κύρος και η αξιοπρέπεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιατρών, “που υπηρετούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και υψηλό ηθικό δείκτη, την επιστήμη μας και που με τον ίδιο ζήλο και υπευθυνότητα, παρέχουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς”.
Ο ΠΙΣ απορρίπτει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, κατηγορηματικά αιχμές που αφέθησαν δημόσια σε σχέση με την αποφασιστικότητα και την ακεραιότητα των διαδικασιών που ακολουθούνται για την εξέταση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών μελών του.
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι σε πολλές παρεμβάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ τόσο η Βουλή όσο και το ευρύ κοινό μέσω των ΜΜΕ, ενημερώθηκαν για τους νομοθετικούς περιορισμούς που τίθενται και παρά το γεγονός ότι ο ΠΙΣ προ τριετίας, κατέθεσε εγγράφως στο Υπουργείο Υγείας τις εισηγήσεις του για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας με τρόπο που να εκσυγχρονίζονται και να καθίστανται πιο αποτελεσματικές οι εν λόγω διαδικασίες, εντούτοις ο Σύλλογος “τίθεται, αδίκως, στο επίκεντρο επικρίσεων”.
Ο ΠΙΣ κάνει λόγο για παραπληροφόρηση για το τι προνοεί η νομοθεσία, και ζητά την προώθηση νομοθετικών τροποποιήσεων που εισηγείται.
Όπως αναφέρει η πειθαρχική ευθύνη των ιατρών διέπεται από αυστηρή νομοθεσία του κράτους. «Οι σχετικές ενέργειες πρέπει να στηρίζονται στην αρχή της νομιμότητας της δράσης των διοικητικών οργάνων και δεν μπορεί ποτέ να είναι αυθαίρετες και χωρίς το σχετικό νομικό υπόβαθρο. Οι αρχές του κράτους δικαίου πρέπει ανεξαρτήτως των ιδιαιτέρων περιστατικών της κάθε περίπτωσης να εφαρμόζονται διαφορετικά οδηγούμαστε σε κατάργηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προστίθεται.
Σημειώνεται ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ή το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών δεν έχουν αρμοδιότητα να αναστέλλουν την εγγραφή ιατρού στο μητρώο ιατρών προληπτικά και πριν να καταδικαστεί ιατρός για πειθαρχικό αδίκημα. Ο ΠΙΣ έχει εισηγηθεί από καιρό προς τις αρμόδιες αρχές την θέσπιση σχετικού νομικού πλαισίου που να επιτρέπει την αναστολή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ιατρού όταν εκκρεμεί εναντίον του ανάκριση για σοβαρό ποινικό αδίκημα ή ποινική υπόθεση που αφορά σε σοβαρό ποινικό αδίκημα.
Υπάρχει μεν η πρόνοια του άρθρου 4 (3) του περί Ιατρών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείον Συντάξεων) Νόμου, αναφέρεται ότι «η διαπίστωση των πραγματικών περιστατικών σε τελεσίδικη απόφαση που εκδόθηκε από ποινικό ή πολιτικό δικαστήριο σε διαδικασία στην οποία ιατρός υπήρξε διάδικος δύναται να γίνει δεκτή από το Πειθαρχικό Συμβούλιο ως εκ πρώτης όψεως απόδειξη», όμως αυτό δε σημαίνει πως υπάρχει η ευχέρεια να θεωρηθεί ότι καταδικασθείς ιατρός από ποινικό δικαστήριο είναι αυτόματα και δίχως άλλο, ένοχος πειθαρχικού αδικήματος, χωρίς να ακολουθηθεί η ορθή πειθαρχική διαδικασία που προνοεί ο νόμος.
Καθ’ όσον αφορά στη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση εναντίον ιατρού που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι αυτή δεν έχει ακόμα περατωθεί γιατί εκκρεμεί η επιβολή της ποινής στον ιατρό από το Δικαστήριο. Οι δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις εκκρεμούσας της διαδικασίας ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου, δεν ήταν ποτέ πολιτική του ΠΙΣ, σημειώνεται.
Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι ήδη απέστειλε διά του δικηγόρου του επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προκειμένου να του δοθεί επίσημα αντίγραφο της καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικαστηρίου.