6.8 C
Nicosia
Πέμπτη 17 Απριλίου 2025 | 6:23

Πιο κοντά στην εξεύρεση λύσεων με τη δωρεά κάθε δείγματος DNA, είπε ο Κ. Δέλτας στην Πάφο

Κάθε δείγμα DNA που δωρίζεται επιτρέπει στους ερευνητές να αποκαλύψουν νέες προοπτικές, να εξατομικεύσουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στην εξεύρεση λύσεων σε μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, δήλωσε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κ. Δέλτας, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στον Πολυχώρο Αττικόν με διοργανωτές τον Δήμο Πάφου και το Κέντρο Αριστείας biobank.cy με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, προέβηκε σε μια επισκόπηση της αποστολής και του οράματος του Κέντρου Αριστείας να παράγει νέα γνώση να συμβάλει στην πρόληψη, τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία ασθενειών προς μία πιο υγιή κοινωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην  πρόοδο της πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στο Κέντρο με σημαντικά ευρήματα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στον κρίσιμο ρόλο της Βιοτράπεζας  για τη βιοϊατρική έρευνα αιχμής και τη σημασία της εθελοντικής συμμετοχής.

Όπως τόνισε, «η επιτυχία μιας τέτοιας έρευνας, εξαρτάται όχι μόνο από την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, αλλά και από την ανεκτίμητη συμβολή των πολιτών», προσθέτοντας πως με την  εθελοντική τους συμμετοχή στην Βιοτράπεζα και σε διάφορα ερευνητικά έργα, προσφέρουν πολύτιμη γνώση που οδηγεί στην πρόοδο.

Κάθε δείγμα DNA που δωρίζεται, συνέχισε, «επιτρέπει στους ερευνητές να αποκαλύψουν νέες προοπτικές, να εξατομικεύσουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στην εξεύρεση λύσεων σε μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Σήμερα και για τις επόμενες γενιές».

Λαμβάνοντας υπόψη το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «Υγιές ξεκίνημα, ελπιδοφόρο μέλλον», ο κ. Δέλτας αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοποριακό ερευνητικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Καθ. Ουρανία Κολοκοτρώνη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του οποίου συμμετέχουν νέοι άνθρωποι σε αναπαραγωγική ηλικία, για παρακολούθηση και εντοπισμό παραγόντων που ευθύνονται για την υγεία των νεογέννητων.

Ο Δρ Χριστόφορος Σταύρου, Νεφρολόγος, εστίασε στις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της νεφρολογίας, δίνοντας έμφαση στην «Πάφια Νεφρονόσο», μια κληρονομική πάθηση που απαντάται με αυξημένη συχνότητα στον πληθυσμό της Πάφου. Παράλληλα, ο Adnan Tahir, Executive Director και Special Advisor to the President του American University of Beirut, μιλώντας διαδικτυακά, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος υγείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε στη σημασία της επιστημονικής έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ακαδημαϊκής κοινότητας για την προώθηση της δημόσιας υγείας.

Τόνισε ότι η Πάφος εξακολουθεί να υστερεί σε υποδομές υγείας και ότι ο Δήμος φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του τομέα, μέσω της εγκατάστασης Ιατρικής Σχολής και της σύνδεσής της με το δημόσιο νοσηλευτήριο. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως σημείωσε, θα προωθήσει σημαντικά τόσο την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης όσο και την ερευνητική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνελ υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Κώστα Νάνου. Στο πάνελ συμμετείχαν, εκτός από τους βασικούς ομιλητές, ο Δρ Λάκης Γιουκκάς, Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και η Δρ Μαριάννα Ιωάννου, Μοριακή Βιολόγος με Msc και PhD.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες με το κοινό, θέτοντας στο επίκεντρο την αξία της έρευνας για τη δημόσια υγεία και τις προοπτικές που δημιουργεί η επιστημονική καινοτομία για το μέλλον της Πάφου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!