16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:10

Περίοδο 5 ετών για συμμόρφωση με προδιαγραφές χαλλουμιού ΠΟΠ έλαβε η Κύπρος

Μεταβατική περίοδο 5 ετών έλαβε η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές παραγωγής του χαλλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), μιας και η δεκαετής μεταβατική περίοδος που είχε ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εκπνέει στις 9 Ιουλίου. Παράλληλα, το Υπουργείο Γεωργίας θα εκδώσει διάταγμα αναφορικά με τις ποσοστώσεις αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, ενώ θα προχωρήσει και σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν και από την τελική έκδοση του διατάγματος.

Αυτά ανέφεραν σε δηλώσεις τους την Τρίτη η Υπουργός Γεωργίας και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) καθώς και για μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, είπε ότι «η προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ και η διατήρησή του ως του κύριου εξαγωγικού αγροδιατροφικού μας προϊόντος αποτελούν τους δύο βασικούς μας στόχους, τους οποίους θέλουμε να διασφαλίσουμε κατά την πενταετή μεταβατική περίοδο όπου θα ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε προαναφέρει, έχοντας πάντα ως βασική μας αρχή τη βιωσιμότητα όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο της παραγωγής χαλλουμιού».

Η Υπουργός Γεωργίας προσέθεσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει διαβούλευση μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους πριν και από την τελική έκδοση του διατάγματος και της απόφασης που θα μας περάσει σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο.

Κληθείσα να σχολιάσει την εισήγηση του ΔΗΣΥ για ετήσια αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι κατά 5%, η κ. Παναγιώτου είπε ότι αποτελεί μια από τις εισηγήσεις που έχει κατατεθεί και από άλλους κλάδους, προσθέτοντας ότι η ίδια δεν μπορεί να προκαταβάλει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που θα γίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, για τις αγωγές που έχει καταθέσει μέλος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, είπε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. «Το Κράτος οφείλει, όπως και πράττει ήδη, να εφαρμόζει τη νομοθεσία και αυτά τα οποία έχει ενώπιόν του», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι στις 9 Ιουλίου εκπνέει η δεκαετής μεταβατική περίοδος που είχαμε ως κράτος για να εφαρμόσουμε τις προδιαγραφές της παραγωγής του χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Σημείωσε ότι «με ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς και της παρούσας, η μεταβατική περίοδος παρήλθε χωρίς να πετύχουμε την παραγωγή του προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατοχύρωσης».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ακόμα 5 χρόνια, τα οποία εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρόσθετη μεταβατική περίοδος. Το ζητούμενο σήμερα, επεσήμανε, είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης ώστε το 2029 να εφαρμοστεί πλήρως το ΠΟΠ.

«Θέση του ΑΚΕΛ, με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων, είναι ότι το διάταγμα για τις ποσοστώσεις πρέπει να έχει πενταετή διάρκεια και να προβλέπει συγκεκριμένη αύξηση κάθε χρόνο», ανέφερε ο κ. Γαβριήλ. «Παράλληλα, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι εντός και εκτός Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ακόμη, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι σήμερα δεν υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Υπουργείο Γεωργίας ότι θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά τη δέσμευσή του κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής.

«Αναμένουμε την έκδοση του διατάγματος για να τοποθετηθούμε ξανά», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, είπε ότι το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε την Επιτροπή Γεωργίας ότι μέχρι τις 9 Ιουλίου 2024 θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πενταετή παράταση για να συμμορφωθεί η Κύπρος με τις προδιαγραφές της αφού, βάσει των κανονισμών, οι παραγωγοί οφείλουν μέχρι το 2029 να παράγουν χαλλούμι με 51% αιγοπρόβειο γάλα και 49% αγελαδινό.

«Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι μόνο 25%, προδιαγράφεται κίνδυνος να χαθεί το πλεονέκτημα του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και αυτό θα είναι μια τεράστια οικονομική ζημιά για όλους μας», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι σήμερα ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε να προστίθεται κάθε χρόνο κατά τα επόμενα 5 χρόνια επιπλέον 5% αιγινό γάλα, έτσι ώστε η ποσόστωση μέχρι το 2029 να είναι εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

«Το χαλλούμι είναι εθνικός πλούτος. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί μέσα από τα χέρια μας αυτό το τόσο σημαντικό πλεονέκτημα που μας επιφέρει μεγάλα κέρδη», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει το βάρος της ευθύνης όσον αφορά τη συμφωνία που έχει κάνει για την εμπλοκή την παραγωγή χαλλουμιού με την αποσχιστική οντότητα, κάτι που – όπως είπε – έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, αφού δεν γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος στις κρατικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ενώ ο Σύνδεσμος Τυροκόμων εκφράζεται υπέρ της συμφωνίας για το χαλλούμι, εντούτοις μέλος του Συνδέσμου έχει προσφύγει με δεκάδες αγωγές για να τερματιστεί η συμφωνία. Όπως είπε, ο ίδιος ρώτησε τον Σύνδεσμο γιατί δεν προχωρεί στην αποβολή του συγκεκριμένου μέλους του, «που δημιουργεί αυτά τα τεράστια προβλήματα, τα οποία είναι άγνωστο πού μπορούν να καταλήξουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!