Στους τέσσερις ανέρχονται οι συλληφθέντες σε σχέση με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στη Χλώρακα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου. Οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για έκδοση διατάγματος κράτησής τους προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.
Ο κ. Ανδρέου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως συνολικά στην Αστυνομία έγιναν οκτώ καταγγελίες. Συγκεκριμένα, είπε, η Αστυνομία έγινε δέκτης καταγγελιών από δύο πρόσωπα τα οποία δέχθηκαν επίθεση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους, ενώ σε άλλες έξι περιπτώσεις έγιναν καταγγελίες για πρόκληση κακόβουλων ζημιών σε περιουσία.
Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπως είπε ο κ. Ανδρέου, οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ακολουθούμενοι από μέλη της Αστυνομίας. Σε κάποια στιγμή οι συμμετέχοντες, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες και ακολούθησαν διαφορετικές πορείες στην περιοχή της Χλώρακας προβαίνοντας σε πράξεις βίας και πρόκλησης κακόβουλων ζημιών.
Μια από τις πιο σοβαρές καταγγελίες που έγιναν στην Αστυνομία, είπε ο εκπρόσωπός της, αφορά παράπονο για ομάδα προσώπων που φέρεται να προκάλεσε ζημιές στην κύρια είσοδο διαμερίσματος, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε σε αλλοδαπό τραυματίζοντάς τον. Ακόμη μια σοβαρή καταγγελία αφορά ζημιές που προκλήθηκαν από άγνωστα πρόσωπα σε εστιατόριο, το οποίο ανήκει σε αλλοδαπό, σπάζοντας τις τζαμαρίες του κτιρίου και καταστρέφοντας εσωτερικό εξοπλισμό, και η τρίτη πιο σοβαρή καταγγελία αφορά τον αναποδογυρισμό ενός αυτοκινήτου. Οι υπόλοιπες πέντε καταγγελίες, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου, αφορούν ζημιές σε διάφορα οχήματα οι οποίες προκλήθηκαν από πέτρες και ξύλα.
Πέραν από τους διαδηλωτές, το βράδυ στην κοινότητα, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου εμφανίστηκαν και ομάδες αλλοδαπών οι οποίοι κρατούσαν επιθετικά όργανα, ρόπαλα, ξύλα και πέτρες, ενώ είχαν εντοπιστεί και οκτώ πρόσωπα τα οποία προκαλούσαν ανησυχία τα οποία καταδίωξε η Αστυνομία με αποτέλεσμα να συλλάβει δυο από αυτούς ηλικίας 34 και 21 ετών, κατοίκους της επαρχίας Πάφου, για αυτόφωρα αδικήματα. Εναντίον τους εξετάζονται τα αδικήματα της οχλαγωγίας, και της κατοχής επιθετικού οργάνου.
“Γύρω στις 1.30 τα ξημερώματα σήμερα, συνελήφθηκε ακόμη ένα πρόσωπο ηλικίας 21 ετών για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης κατοχής επιθετικού οργάνου. Της σύλληψης του προηγήθηκε ανακοπή και έρευνα στο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε όπου εντοπίστηκε ένα ρόπαλο και γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο συνδέεται με τα πιο πάνω αδικήματα. Επιπλέον, στη βάση δικαστικού εντάλματος, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός προσώπου ηλικίας 32 ετών, σε σχέση με τα πιο πάνω αδικήματα”.
Η Αστυνομία, είπε ο κ. Ανδρέου, ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης, έχει παραλάβει ένα μεγάλο αριθμό τεκμηρίων, φωτογραφίζει τις σκηνές και συνεχίζει τις έρευνες αξιολογώντας και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής
Η χθεσινή εκδήλωση, είπε ο Χρίστος Ανδρέου, αστυνομεύθηκε από μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και της ΜΜΑΔ ενώ το βράδυ για αντιμετώπιση και καταστολή των επεισοδίων, έγινε ανάκληση προσωπικού της ΑΔΕ Πάφου, ενώ περαιτέρω στάλθηκαν ενισχύσεις από τις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και ΤΑΕ Αρχηγείου. Την Πάφο χθες το βράδυ, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου, επισκέφθηκε και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στυλιανός Παπαθεοδώρου, μαζί με τον Βοηθό Αρχηγό Τοπικής Αστυνόμευσης και Επιχειρησιακής Υποστήριξης.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, την ομάδα του ΤΑΕ Πάφου θα ενισχύσει ομάδα αξιωματικών του ΤΑΕ Αρχηγείου.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε δυο συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία στη Χλώρακα μετά τα επεισόδια που ξεκίνησαν γύρω στις 8.00 το βράδυ της Κυριακής και διήρκησαν περίπου μέχρι τα μεσάνυκτα.
Λίγη ώρα πριν τα μεσάνυκτα διαμέρισμα που βρίσκεται στην περιοχή κινδύνεψε να καεί από φωτιά που ξεκίνησε από το μπαλκόνι, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των ενοίκων η φωτιά κατασβέστηκε πριν επεκταθεί.
Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές αυτοκίνητα, ενώ σε μια περίπτωση ένα όχημα αναποδογυρίστηκε. Αρκετές ζημιές υπέστησαν επίσης σπίτια και καταστήματα, των οποίων έσπασαν γυάλινες προθήκες.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί ωστόσο συγκεντρωθέντες διαδηλωτές εξακολουθούσαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα να βρίσκονται στην περιοχή.
Για αντιμετώπιση της κατάστασης και σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω εκτροπή κλήθηκαν πρόσθετες ενισχύσεις από την ΜΜΑΔ, οι οποίες έφτασαν το βράδυ της Κυριακής στη Χλώρακα.
Νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής, στη Χλώρακα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της κοινότητας και των γύρω περιοχών και διαδήλωσαν, πραγματοποιώντας πορεία, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με το μεταναστευτικό ζήτημα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε στις 6.00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μια ώρα αργότερα, οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα για απομάκρυνση από τη Χλώρακα όσων διαμένουν παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας, ενώ κύριο αίτημα των διοργανωτών ήταν η «απογκετοποίηση της Χλώρακας».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, η παρουσία της Αστυνομίας, που βρέθηκε από νωρίς στο σημείο, ήταν έντονη και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
Στην εκδήλωση, που έληξε ειρηνικά, παρευρέθηκαν κάτοικοι και εκπρόσωποι κομμάτων. Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το μήνυμα που στέλνει η παρουσία της ΕΔΕΚ στην εκδήλωση «είναι σαφέστατο» και έχει να κάνει με την προστασία των κατοίκων της κοινότητας και την «απογκετοποίηση της περιοχής απο τους παράνομους μετανάστες»
Έχουμε εδώ και καιρό, είπε ο κ. Σιζόπουλος, ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός. «Άλλο οι πολιτικοί πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες και πρέπει να τύχουν της ανάλογης υποστήριξης και άλλο οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι κατακλύζουν την πατρίδα μας στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου που γίνεται από την Τουρκία με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένο σκοπό» είπε.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και αρκετά στελέχη του ΕΛΑΜ, μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη, ο οποίος ανέφερε πως τα γεγονότα στη Χλώρακα αποδεικνύουν ότι η κατάσταση «έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» ενώ ζήτησε να ασκηθεί αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Το ΕΛΑΜ, πρόσθεσε, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Χλώρακας που ζητούν να έρθει πίσω η ασφάλεια στον τόπο τους.