Εδώ και δύο βδομάδες έχει παραλύσει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, δήλωσε την Παρασκευή, ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Νικόλας Τσαρδελλής, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει στη δικαιοσύνη και ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι επιπόλαιες προσεγγίσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της μονόωρης στάσης εργασίας στην οποία κατήλθαν σήμερα δικηγόροι από τις 10:30 έως τις 11:30 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αδυναμίες που προέκυψαν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-justice, ο κ. Τσαρδελλής ανέφερε πως η μονόωρη στάση εργασίας γίνεται από όλο το δικηγορικό κόσμο και σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, έξω από τα επαρχιακά δικαστήρια «για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας, τη δυσαρέσκειά μας για το κατάντημα που αντιμετωπίζουμε».
«Εδώ και δύο εβδομάδες έχουν παραλύσει οι εργασίες μας, έχει παραλύσει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και τα δικηγορικά γραφεία», είπε.
Επεσήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να επενδύσει στη δικαιοσύνη, να αποδώσει τη σημασία που έχει η δικαιοσύνη λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιπόλαιες προσεγγίσεις «που μας έφεραν σήμερα να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε».
Απαιτείται, συνέχισε, σοβαρότητα από όλους, σημειώνοντας ότι «απαιτούμε λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε». Εξήγησε ότι εδώ και δύο βδομάδες τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα e – justice και από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα.
Ο κ. Τσαρδελλής σημείωσε ότι πέραν από τη λειτουργικότητα, από τη μη σταθεροποίηση του συστήματος, οι διαδικασίες εντός του συστήματος είναι προβληματικές και οι δικηγόροι αναλώνουν τεράστιο χρόνο στην προσπάθεια να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους μέσω του συστήματος.
Ανέφερε ακόμη ότι εδώ και δέκα μέρες δόθηκε προσωρινή πρόσβαση μέσω φυσικών καταχωρήσεων αναφέροντας ότι ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, «θεωρούμε αυτή τη λύση προσωρινή. Απαιτούμε να έχουμε ηλεκτρονικό σύστημα δικαιοσύνης όπως είχαμε μέχρι πριν δύο βδομάδες».
Ο κ. Τσαρδελλής είπε ακόμη ότι η πολυδιαφημιζόμενη μετάβαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη δεν είναι πραγματικότητα, λέγοντας ότι υπήρχε ηλεκτρονική δικαιοσύνη μέχρι τις 13 Ιανουαρίου και από τις 15 Ιανουαρίου αυτό έχει σταματήσει και θα πρέπει η Πολιτεία άμεσα να βρει τις λύσεις.
«Ακούσαμε χθες δηλώσεις του Υφυπουργού Καινοτομίας ότι από Δευτέρα θα έχουμε επιστροφή στο i–justice», ανέφερε ο κ. Τσαρδελλής προσθέτοντας ότι «έχουμε τις επιφυλάξεις μας κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Μακάρι να μπορέσει να γίνει αυτό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».
Ερωτηθείς για το τι προτίθενται να πράξουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση στο σύστημα μέχρι τη Δευτέρα, ο κ. Τσαρδελλής ανέφερε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι δικηγόροι θα συνεχίσουν να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για αυτή την κατάσταση, μέχρι η Πολιτεία να βρει την λύση και «να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».
Ο κ. Τσαρδελλής είπε ότι είναι κατάντια για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και οι άθλιες κτηριακές εγκαταστάσεις στη Λευκωσία, για τις οποίες, όπως είπε, λήφθηκαν υποσχέσεις εδώ και δεκαετίες, ότι θα αναβαθμιστούν.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, Στέφανου Σκορδή, ο οποίος ανέφερε ότι «μας είχαν υποσχεθεί ένα σύστημα λειτουργικό για να πάρει τη δικαιοσύνη μπροστά και δυστυχώς αυτό το οποίο έχουμε παραλάβει μας έχει πάρει δεκαετίες πίσω».
Ανέφερε ότι η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να βρει τις λύσεις και να παραδώσει ένα λειτουργικό σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και στο μεσοδιάστημα να ληφθούν όλα τα μέτρα για να κατοχυρωθούν και να μην επηρεαστούν τα δικαιώματα των πολιτών που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
«Η δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας του κράτους δικαίου και δεν πρέπει να είναι ο φτωχός συγγενής, αντίθετα, πρέπει να είναι προτεραιότητα», επεσήμανε ο κ. Σκορδής.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Ιάσωνας Τηλεμάχου ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο εν έτη 2024 να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα».
Ο κ. Τηλεμάχου κάλεσε τους αρμόδιους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αποτελεί η δικαιοσύνη παιχνίδι ή πειραματόζωο και να εμπαίζονται οι δικηγόροι».
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως διαβήματα έγιναν εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προς την Αναθέτουσα Αρχή και την Ανάδοχο Εταιρεία όμως η προσωρινή λύση της φυσικής καταχώρησης για να μην παραλύσουν τα πάντα ήταν εισήγηση του δικηγορικού κόσμου.