Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν «εργαζόμενους δύο ταχυτήτων», έστειλαν την Τετάρτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που στηρίζουν τους εργαζομένους στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, στο περιθώριο οκτάωρης στάσης εργασίας, στην οποία κατέρχονται από το πρωί, με αφορμή τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στο προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.
Στη στάση εργασίας, η οποία ξεκίνησε στις 07:00 και θα διαρκέσει έως τις 15:00, συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, οι οποίες ζήτησαν εκ νέου ίση μεταχείριση με τους εργαζόμενους του υπόλοιπου δημοσίου τομέα.
Με πλακάτ ανά χείρας, στα οποία αναγραφόταν «Ζητούμε εργασιακή ασφάλεια και προοπτική», «Όχι σε εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων», «Τέρμα στην κοροϊδία», «Ζητούμε συλλογική σύμβαση εργασίας», οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλη την Κύπρο άφησαν τα καθήκοντά τους και διαμαρτυρόμενοι διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να θυματοποιηθούν και να μην έχουν προοπτικές ανέλιξης.
Οι συντεχνίες των εργαζομένων τόνισαν πως η χθεσινή συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ έδειξε πως «δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα άλλο από το ΔΣ του Οργανισμού», αφού δεν έχει τη θέληση να προχωρήσει σε συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, ενώ τόνισαν πως η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Σημειώνεται ότι ο ΟΚΥπΥ από την ημέρα της ίδρυσής του εργοδοτεί γύρω στα χίλια άτομα, στη βάση προσωπικών συμβολαίων.
Οι εργαζόμενοι ζητούν τα αυτονόητα, λέει ο Ματθαίου
Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, δήλωσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε οι εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ να είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας», για να σημειώσει πως δεν θα ανεχθούν υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.
Διεμήνυσε στον ΟΚΥπΥ πως οι εργαζόμενοι ζητούν «ίση μεταχείριση» με τους υπολοίπους εργαζόμενους του δημόσιου και ημικρατικού τομέα», συμπληρώνοντας ότι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο, αλλά ζητούν τα αυτονόητα.
«Σήμερα βροντοφωνάζουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυματοποιήσουμε αυτόν τον κόσμο να έχει επαγγελματική ανασφάλεια, να έχει αβεβαιότητα και να έχει καταντήσει ο ΟΚΥπΥ κέντρο διερχομένων. Να μην έχουν προοπτική ανέλιξης και να μην μπορούν να παραμείνουν στο Οργανισμό, γιατί δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο», είπε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.
Όπως είπε «ζητούμε ικανοποίηση του αιτήματος μας, το οποίο είναι απλό, δηλαδή ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα».
Η κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι, λέει η Χαραλάμπους
Από την πλευρά της, η ΓΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, πως ο ΟΚΥπΥ «πρέπει να λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η προοπτική του είναι η προοπτική των εργαζομένων του», για να σημειώσει ότι «εάν δεν έχουν προοπτική οι εργαζόμενοι να νιώθουν ότι σε αυτό τον Οργανισμό έχουν μέλλον και φεύγουν και θεωρούν την παρουσία τους εδώ παροδική, όπως δυστυχώς γίνεται με τα προσωπικά συμβόλαια χωρίς οποιαδήποτε προοπτική, τότε αυτό θα έχει αντανάκλαση και στον Οργανισμό».
Τόνισε ότι «νοσοκομεία, χωρίς επαρκή στελέχωση, δεν μπορεί να είναι νοσοκομεία με ποιοτική προσφορά προς τους συμπολίτες μας», ενώ συμπλήρωσε πως «αυτό πρέπει να είναι η σημαία του δημόσιου τομέα της υγείας».
«Είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι. Ο ΟΚΥπΥ είναι δημόσιος οργανισμός. Ανήκει στο κράτος. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων», είπε.
Ο ΟΚΥπΥ συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απαξίωση στο θέμα συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης, λέει ο Κωνσταντίνου
Ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, είπε με τη σειρά του ότι «η μεταχείριση που τυγχάνει το προωστικό του ΟΚΥπΥ είναι το ευχαριστώ σε αυτούς τους ήρωες -όπως τους αποκαλούσε όλη η κοινωνία- οι οποίοι κράτησαν την υγεία του λαού κατά τη διάρκεια της πανδημίας», για να προσθέσει ότι ο ΟΚΥπΥ «συνεχίζει να συμπεριφέρεται με μια απαξίωση σε ότι αφορά στα ζητήματα στελέχωσης του προσωπικού, αλλά και στο θέμα της συνομολόγησης της συλλογικής σύμβασης, η οποία να δίνει αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης στο προσωπικό».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΟΚΥπΥ τις επόμενες μέρες θα δείξει την καλή του πρόθεση και θα μπει σε μια συζήτηση για επίλυση του θέματος, σημειώνοντας ότι έτσι οι εργαζόμενοι δεν θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των μέτρων.
«Ελπίζουμε ότι η πρόθεση που μας έχουν εξαγγείλει τις τελευταίες ημέρες ότι επιδιώκουν το διάλογο να είναι αλήθεια και να μην είναι παραπλάνηση της κοινής γνώμης», είπε.
Αίολα επιχειρήματα από τον ΟΚΥπΥ, λέει ο Αναστασίου
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΟΚΥπΥ, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, είπε ότι «δυστυχώς δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με τις προηγούμενες και επομένως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για συνεννόηση».
«Σήμερα οι εργαζόμενοι όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων απεργούν, διεκδικώντας το βασικό και θεμελιώδες δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης. Εδώ και δύο χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για να συνομολογηθεί η συλλογική σύμβαση και απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα -το οποίο είναι ενωμένο- δυστυχώς προβάλλονται αίολα επιχειρήματα, τα οποία δεν βοηθούν καθόλου τη συζήτηση και δεν διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεννόησης», ανέφερε.
Ο κ. Αναστασίου είπε πως «δεν έχει δικαίωμα ο ΟΚΥπΥ να βάζει προσκόμματα του τύπου της βιωσιμότητας των κρατικών νοσηλευτηρίων», για να σημειώσει ότι «πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι ένας Οργανισμός δημοσίου δικαίου και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να κατοχυρώνονται μέσα από συλλογική σύμβαση».
Όπως είπε χωρίς ο ΟΚΥπΥ να αποδεχτεί ότι η συλλογική σύμβαση θα είναι στα πρότυπα των υπόλοιπων ημικρατικών οργανισμών «δεν μπορεί να συνομολογηθεί οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση», τονίζοντας πως η κυβέρνηση «έχει ευθύνη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί τούτου».
Η συλλογική σύμβαση έπρεπε να είχε ήδη υπογραφτεί, είπε ο Ιακώβου
Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, είπε πως το προσωπικό έδειξε «σοβαρότητα τα τελευταία χρόνια κατά την πανδημία» και πρόσθεσε ότι «δεν κάναμε οποιαδήποτε κινητοποίηση, αν και πολλές φορές εργαστήκαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες».
«Ανοίξαμε εντατικές, στελεχώσαμε θαλάμους, δείξαμε τον καλύτερο μας εαυτό μας και αυτή είναι η αντιμετώπιση που δεχόμαστε καθημερινά από τον ΟΚΥπΥ. Αποφασίζει και προχωρά χωρίς να ρωτά τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Δυστυχώς μία μέρα πριν την απεργία εξέδωσε εγκυκλίους που εκτροχίασαν τις συζητήσεις», ανέφερε.
Σύμφωνα με κ. Ιακώβου «η συλλογική σύμβαση είναι κάτι που έπρεπε ήδη να είχε συμφωνηθεί, να υπογραφτεί από τις συντεχνίες και να εφαρμοστεί για όλο το προσωπικό, που εργάζεται με προσωπικά συμβόλαια, ώστε να υπάρξει ίση και δίκαιη μεταχείριση μεταξύ του προσωπικού».
Πρέπει να εξασφαλιστεί η επιβίωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, λέει ο Γεωργίου
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΚΙ, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως όλοι ευαγγελίζονται τη διαιώνιση και την επιβίωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία όπως ανέφερε «έχουν δείξει διαχρονικά τη χρησιμότητα και τη συμβολή τους στη συνοχή και την αντιμετώπιση όλων των δύσκολων καταστάσεων, που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η Κύπρος».
Τόνισε πως πρέπει να εξασφαλιστεί η επιβίωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων με τον πιο σωστό τρόπο και με την οργάνωση, τη στελέχωση και γενικά την εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ώστε να παραμείνουν και να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο μπορούν να προσελκύσουν.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επιβίωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η σημερινή απεργία συνηγορεί σε αυτό», κατέληξε.
Το μήνυμα ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τον ΟΚΥπΥ στο θέμα της συλλογικής σύμβασης, έστειλαν ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρος Πετέλης.
Οι δηλώσεις των δυο συντεχνιακών έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου συνεχίζεται, από το πρωί, η 8ώρη απεργία των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ, μετά το αδιέξοδο των διαβουλεύσεων για το θέμα σύναψης συλλογικών συβάσεων του προσωπικού που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.
Ο κ. Κούμας εξέφρασε την ελπίδα όπως ο ΟΚΥπΥ αλλά και το Υπουργείο Υγείας, ως πολιτικός προϊστάμενος, «θα λάβουν το μήνυμα ότι πλέον δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να επωμίζονται όλα τα λάθη του μοντέλου που ονομάζεται Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας».
«Ευελπιστούμε ότι ο ΟΚΥπΥ θα σταματήσει να χρονοτριβεί και να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χθεσινό, όταν μας είχε αποστείλει ένα κείμενο, κάποιες ώρες πριν την έναρξη της απεργίας, το οποίο με διαφορετικές λέξεις επαναλάμβανε αυτό που είχε απορριφθεί νωρίτερα», συμπλήρωσε.
Χρειαζόμαστε, συνέχισε, συλλογική σύμβαση, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν επαγγελματική ασφάλεια για να εργαστούν κανονικά και σωστά και σημείωσε πως δεν μπορεί ο ΟΚΥπΥ να φέρνει «επιλεκτικά» ως επιχείρημα την νομοθεσία, αφού «ο ίδιος πρώτα από όλα την παραβιάζει».
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ κάλεσε τον ΟΚΥπΥ να απαντήσει για πόσα χρόνια δεν κατέβαλλε Ταμείο Προνοίας όπως καθορίζει η συλλογική σύμβαση και γιατί δεν έχει δώσει αύξηση στα τρία χρόνια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να διαβουλευθούμε, ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, επί μιας σωστής βάσης και έχουμε αποδείξει ότι οικονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει», ανέφερε ενώ επανέλαβε πως «δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν συνεχώς την κακή διαχείριση των δημοσίων νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥπΥ».
Για εμάς, συνέχισε, το μοντέλο έχει αποτύχει και πρέπει η Πολιτεία να βάλει στη ζυγαριά δυο πράγματα, «είτε θέλει σωστά δημόσια νοσηλευτήρια, με ό,τι αυτό σημαίνει και θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του, ενώ αν ο ΟΚΥπΥ δεν μπορεί πλέον να τα διαχειριστεί, να τα πάρει πίσω το κράτος».
Σήμερα ξεκινά ένας απεργιακός αγώνας για μια σωστή συλλογική σύμβαση, ο οποίος θα τελειώσει όταν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτή τη συλλογική σύμβαση που δικαιούνται αυτοί οι εργαζόμενοι, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ.
Ο κ. Πετέλης είπε ότι «το κεφάλαιο συζητήσεων με τον συγκεκριμένο οργανισμό, αυτή τη στιγμή έχει καταλήξει σε ένα αδιέξοδο» και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να πληρώνουν τα λάθη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ .
«Δεν θα δεχθούμε αντεργατικές συλλογικές συμβάσεις, δεν θα δεχθούμε εργαζομένους δυο ταχυτήτων. Σήμερα ξεκινούμε και αν χρειαστεί θα κλιμακώσουμε μέχρι να δικαιωθεί αυτός ο αγώνας», κατέληξε στη δήλωση του ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών.