Παρέλυσαν τον αυτοκινητόδρομο οι κυνηγοί Λευκωσίας – Λεμεσού στο ύψος της Σκαρίνου, πραγματοποιώντας τη διαμαρτυρία που εξήγγειλαν, με αφορμή το διάταγμα της Υπηρεσίας Θήρας για τους διαθέσιμους χώρους εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά ζητημάτων που θέτουν στις προτεραιότητές τους οι Ενωμένοι Κυνηγοί.
Οι κυνηγοί ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία με πορεία αριθμού οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο για να καταλήξουν στο ύψος της Σκαρίνου όπου είχαν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν την κυκλοφορία.
Λόγω της διαμαρτυρίας ο αυτοκινητόδρομος είχε παραλύσει με αποτέλεσμα να παρατηρείται κυκλοφοριακό κομφούζιο. Σημειώνεται πως οι διαμαρτυρόμενοι άναψαν και φουκούδες.

Η διαμαρτυρία των κυνηγών ολοκληρώθηκε γύρω στις 13:30 καθώς είχαν λάβει διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνάντηση μαζί του τη Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο αυτοκινητόδρομος δόθηκε μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας στην κυκλοφορία.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε προσωπικά μαζί του και ορίστηκε για τη Δευτέρα συνάντησή τους μαζί του. Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στη συνάντηση θα παρευρεθούν 5 άτομα από το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών προκειμένου να συζητηθούν όλα τα αιτήματα που θέτουν οι κυνηγοί εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους κυνηγούς οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ανέρχονταν στις πέντε περίπου χιλιάδες. Σημειώνεται πως κατά την εκδήλωση ορισμένοι από τους κυνηγούς έστησαν στον δρόμο φουκούδες και καρέκλες και άναψαν κάρβουνα για να ψήσουν κρέας.
Η εκδήλωση είχε ξεκινήσει από τις 12 το μεσημέρι, με τους κυνηγούς να κλείνουν με τα οχήματα τους και τις τέσσερις λωρίδες του αυτοκινητοδρόμου, στο ύψος της Σκαρίνου, στην παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, οι κυνηγοί ζητούν, μεταξύ άλλων, ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου από τη Βουλή για τη θέση του προϊσταμένου θήρας ούτως, ώστε να εκλέγεται από τον νόμιμο κυνηγό που φέρει ανανεωμένη άδεια κυνηγίου και θέσπιση νομοθετικού πλαισίου από τη Βουλή με αυστηρές ποινές για τη λαθροθηρία.
Επίσης, ζητούν θέσπιση νομοθετικού πλαισίου από τη Βουλή “για διαχείριση του αριθμού αρπαγών σε επιτρεπτά όρια, οι οποίοι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα”, καθώς και θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση εμπορίας και για τον καθορισμό της έναρξης κυνηγίου της φάσας και του ενδημικού θηράματος, “ώστε να μην μπορεί κάποιος ετσιθελικά να τις αλλάζει κατά το δοκούν βάσει προσωπικών προτιμήσεων και συμφερόντων”.
Ακόμη ζητούν να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων σε κρατική γη.