Η πρόγνωση για το υπόλοιπο του Αυγούστου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το Climate Watch της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD), είναι ότι αναμένονται θερμοκρασίες αισθητά υψηλότερες από τις κανονικές, ενώ αναμένονται επεισόδια καύσωνα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει συχνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Σε ανακοίνωσή του, το ΓΤΠ αναφέρει ότι το Climate Watch της DWD ενεργεί για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Οι ώρες που σημειώνονται οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες είναι μεταξύ 11:00 και 17:00.
Συστήνεται στο κοινό όπως παρακολουθεί τα δελτία που εκδίδονται από το Τμήμα Μετεωρολογίας καθημερινά (εκδίδονται τρία δελτία ανά 24ωρο με ανανεωμένη πρόγνωση, εκεί και όπου χρειάζεται, με βάση νέα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα), καθώς και τις σχετικές προειδοποιήσεις.
Σύμφωνα με την ανανεωμένη συμβουλευτική οδηγία 202413-U3 του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Κρήτη, την Ρόδο, τη Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αναμένεται ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα επικρατούν θερμοκρασίες αισθητά υψηλότερες από τις κανονικές, ενώ θα σημειωθούν επεισόδια καύσωνα με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει συχνά τους 40 βαθμούς.
Σύμφωνα με τις μηνιαίες προγνώσεις των κλιματικών μοντέλων της περιοχής από την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τις κλιματολογικές κανονικές τιμές αναμένεται να φθάσουν από 1 μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου, με ισχυρότερη τη θέρμανση στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Συγκεκριμένα, για την εβδομάδα 9-16 Αυγούστου, με πιθανότητα πέραν του 90%, για τις επόμενες ημέρες (από 17 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου) με πιθανότητα 60% μέχρι 90%, η βεβαιότητα για την ένταση και την έκταση του κύματος αυξημένης θερμικής επιβάρυνσης είναι αυξημένη.
Οι καιρικές συνθήκες της περιοχής (ροή στην κατώτερη ατμόσφαιρα, αντικυκλωνικές κινήσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα) δημιουργούν συνθήκες αυξημένης θερμικής επιβάρυνσης σε όλες τις υπο-αναφορά περιοχές και σε συνδυασμό με την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.
Η πρόγνωση είναι γενική και δίνεται ως μέσος όρος. Οι χώρες που επηρεάζονται είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Κρήτη, η Ρόδος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Σερβία, η Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.