Από την πλευρά του ο κ. Χαν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πράγματι, πιστεύω ότι είναι η ώρα για αποτελέσματα. Μετά από τόσες δύσολες στιμές, πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία, δεν θα πω η τελευταία ευκαιρία, αλλά υπάρχει μια ευκαιρία».
Επεσήμανε ακόμη απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «η Ευρώπη στηρίζεται πάρα πολύ σε εσάς για να βρείτε μια καλή σχέση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος όχι μόνο για την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και για να βρεθεί μια οριστική, θετική λύση» του Κυπριακού.
Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «να είστε σίγουρος πως αν εξαρτιόταν από εμένα, θα είχαμε επιτυχή».
Στις 16:00 η συνάντηση με Έρχιουρμαν
Στο μεταξύ, η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Έρχιουρμαν είναι σχεδιασμένη για τις 16:00. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την άλλη, δεν προφασίζεται ούτε την Προεδρία της ΕΕ, ούτε και τις Βουλευτικές Εκλογές, για να αποφύγει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δηλώνει πανέτοιμος για τη διεξαγωγή μιας άτυπης πολυμερούς συνάντησης, ακόμα και εντός Δεκεμβρίου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αυτή θα οριστεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πάει στη συνάντηση, όπως επανέλαβε σε πολλές περιπτώσεις σε δηλώσεις του, ότι με την ίδια εποικοδομητική στάση, με νηφαλιότητα αλλά και με πολιτική βούληση που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο οι όποιες εξελίξεις εξαρτώνται τόσο από τη στάση της άλλης πλευράς, αλλά και από τις ενέργειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.
Κατά τη συνάντηση, θα συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο Τουφάν Ερχιουρμάν, στις δηλώσεις του, με τον Πρόεδρο να προαναγγέλλει επίσης ότι έχει αρκετές νέες ιδέες, παράλληλα με την ουσιαστική δουλειά για επανέναρξη των συνομιλιών, για τις οποίες δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, κάτι που αναμένεται να πράξει κατά την κοινή συνάντηση.
Από την άλλη, ο Ερχιουρμάν αναμένεται να μιλήσει για τις τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που αφορούν την αποδοχή από την ε/κ πλευρά της πολιτικής ισότητας και να σταματήσει να θεωρείται θέμα της διαπραγμάτευσης, να τεθεί χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία συνομιλιών, ώστε να μην είναι ανοικτού τέλους, να μην ανοίξουν ξανά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τέλος να υπάρξουν εγγυήσεις για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ώστε σε περίπτωση που καταρρεύσουν, οι Τ/κ να μην παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο στάτους κβο.
Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις τέσσερις προϋποθέσεις, διαμήνυσε πως «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις όσον αφορά το Κυπριακό και δεν μπορούν να γίνουν προϋποθέσεις που αγγίζουν ειδικά τα θέματα των διαπραγματεύσεων».