Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αδυνατεί να ανταποκριθεί με συνέπεια ή ανταποκρίνεται με καθυστέρηση στη θεώρηση και ενδεχόμενη εφαρμογή εισηγήσεων, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτό έχει «αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η βελτίωση του συστήματος και η εξασφάλιση της ύψιστης ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών».
Σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρει ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι η συμπερίληψη των Κλινικών Ψυχολόγων στο ΓεΣΥ έχει συμβάλλει θετικά στην προώθηση της ψυχικής υγείας και προσθέτει ότι στα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, «με στόχο τόσο την προστασία των συμβεβλημένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών για τα δικαιούχα άτομα, έχει επισημάνει επανειλημμένα αδυναμίες και σημεία βελτίωσης του συστήματος στον ΟΑΥ».
Κύρια σημεία που χρήζουν άμεσης διαχείρισης και βελτίωσης σύμφωνα με τον Σύνδεσμο αποτελούν η λανθασμένη διάγνωση ή/και ταλαιπωρία των θεραπευόμενων και των ειδικών ψυχικής υγείας.
Προσθέτει ότι «η δήλωση της διάγνωσης ψυχολογικού θέματος αναγράφεται στο παραπεμπτικό είτε από προσωπικούς είτε από ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα, γνώσεις και εμπειρία σχετικά με την ψυχική υγεία και διαγνώσεις σχετικές με την ψυχική ασθένεια».
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρει ότι η μη συμπερίληψη άλλων ειδικοτήτων (όπως των Συμβουλευτικών και Σχολικών Ψυχολόγων) Ψυχολόγων πέραν από τους Κλινικούς Ψυχολόγους παρεμποδίζει την ελεύθερη επιλογή των δικαιούχων και την πρόσβαση σε επαγγελματίες Ψυχολόγους με επιπρόσθετες εξειδικευμένες γνώσεις.
Αναφέρει επίσης ότι χρήζουν άμεσης διαχείρισης και βελτίωσης η μη κάλυψη όλων των διαγνώσεων σε ανήλικα και ενήλικα άτομα, ο ανεπαρκής προϋπολογισμός για την αποζημίωση των συμβεβλημένων Ψυχολόγων, ο περιορισμένος αριθμός προσφερόμενων συναντήσεων και η απουσία σημαντικών ιατρικών ειδικοτήτων στην παραπομπή ασθενών, όπως για παράδειγμα οι αιματολόγοι.
«Ένα σύστημα υγείας είναι αναγκαίο να βελτιώνεται με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και να λαμβάνει υπόψη εισηγήσεις επαγγελματιών και χρηστών», καταλήγει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου.