18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:24

ΟΣΑΚ: Χρόνιοι ασθενείς κινδυνεύουν μετά από απόφαση για δημόσιους υπαλλήλους

Σε «τεράστια και επικίνδυνη στρέβλωση» έχει οδηγήσει η πρόσφατη απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας (που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ) σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Σε ανακοίνωση της ΟΣΑΚ αναφέρεται ότι «με λύπη διαπιστώνουμε ότι τα όσα ψήφισε η Βουλή και ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εφαρμόσει τα όσα έχουν ψηφιστεί, θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες χρόνιους ασθενείς και ταυτόχρονα έχουν οδηγήσει σε δυσμενή διάκριση σε βάρος μιας μεγάλης μερίδας πολιτών».

Σχολιάζοντας το γενικότερο πλαίσιο της απόφασης, η ΟΣΑΚ τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο διαχωρισμός ακόμα και μεταξύ πολιτών οι οποίοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αφορά μόνο τους υπαλλήλους που εργάζονται σε κρατικές υπηρεσίες/Υπουργεία κλπ. και εξαιρεί άλλες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο όπως εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας κλπ. αλλά και τους κρατικούς αξιωματούχους. Αυτό ωστόσο, σημειώνεται, είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να μελετήσουν Κυβέρνηση και Βουλή και να προχωρήσουν, εάν χρειάζεται σε σχετικές διορθώσεις.

Για την ΟΣΑΚ, αναφέρεται, προέχουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε χρόνιους ασθενείς, νυν και πρώην δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι κυριολεκτικά κινδυνεύουν καθημερινά αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν φαρμακευτικά και άλλα σκευάσματα τα οποία χρειάζονται, κάποιοι εξ΄ αυτών, για να ζήσουν.

Μεγαλύτερη απορία προκαλεί το γεγονός, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι το Υπουργείο Υγείας κρίνει τους ασθενείς αυτούς (και τα μέλη των οικογενειών τους), όχι ανάλογα με την πάθηση τους και την σοβαρότητα αυτής, αλλά ανάλογα με το αν είναι ή ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι οι οποίοι ζουν, για παράδειγμα, με γαστροστομία, να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα σκευάσματα για την διατροφή τους. Για αυτούς τους ανθρώπους τα συγκεκριμένα σκευάσματα αποτελούν την μοναδική τους τροφή και το κόστος εξασφάλισης τους από τον ιδιωτικό τομέα είναι τεράστιο (€1000 τον μήνα σε κάποιες περιπτώσεις)», προστίθεται.

Κάποιοι ασθενείς, συνεχίζει η ΟΣΑΚ, μετά από την σχετική απόφαση για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, αποτάθηκαν στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της δωρεάν παροχής υπηρεσιών ως χρόνιοι ασθενείς, όπως γίνεται με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκε η ΟΣΑΚ, τους ενημέρωσε ότι, αν και είναι χρόνιοι ασθενείς, δεν μπορούν να επανακτήσουν το δικαίωμα επειδή ήταν ή είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Αν οι άνθρωποι αυτοί έπασχαν από την ίδια πάθηση και είχαν τα ίδια εισοδήματα/συντάξεις, αλλά ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι, ανεξαρτήτως εισοδημάτων ή συντάξεων, θα μπορούσαν να λαμβάνουν τα σκευάσματα τους δωρεάν από το κράτος», προστίθεται.

Η ΟΣΑΚ απαιτεί αμέσως τη διόρθωση της συγκεκριμένης στρέβλωσης και την επαναφορά του δικαιώματος της δωρεάν κάλυψης σε όλους τους πρώην και νυν δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι είναι χρόνιοι ασθενείς και οι παθήσεις τους περιλαμβάνονται στις κατηγορίες δικαιούχων δωρεάν υπηρεσιών από το Κράτος.

Σε κατοπινό στάδιο, η ΟΣΑΚ αναμένει ότι στην βάση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και αυστηρά επιστημονικών κριτηρίων, υπηρεσίες αλλά κυρίως φάρμακα ή άλλα σκευάσματα τα οποία περιλαμβάνονται σε διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα θα εισαχθούν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο ΓεΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!