Συμφώνησαν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον νέο Γενικό Ελεγκτή, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, όπως δήλωσε ο τελευταίος σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της τελετής διαβεβαίωσης του, στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Τετάρτης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης των παραγόντων ισχύος του κράτους, εσωτερικά και εξωτερικά. Σημείωσε ότι στο εσωτερικό, ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης, με σεβασμό στο Σύνταγμα, είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου και της λογοδοσίας.
“Σε αυτό το πλαίσιο ήταν που αποφάσισα, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία σου τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, μια πορεία που αποδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια το τι μπορείς. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα ανταποκριθείς στα πολύ δύσκολα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή, αξιοποιώντας τα ικανά στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας”, είπε, απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια στιγμή, είπε, “το κράτος του 1960 οφείλουμε να εργαστούμε για να το εκσυγχρονίσουμε, για να είναι πιο αποτελεσματικό στα σημερινά δεδομένα”. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι ένας δεύτερος βασικός στόχος, πέραν από την ενίσχυση του κράτους δικαίου, είναι να μπορεί η Ελεγκτική Υπηρεσία να λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά.
Αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό όλων των ανεξάρτητων θεσμών, της Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη στο τηλεοπτικό μήνυμα του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.
“Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και είναι σε αυτό το πλαίσιο που αποφάσισα τον διορισμό σου, χωρίς να έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα ανταποκριθείς στα καθήκοντα που αναλαμβάνεις”, είπε στον νέο Γενικό Ελεγκτή.
Ο Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να ασκήσει τα καθήκοντα του στη βάση του Συντάγματος. “Είμαστε όλοι υπόλογοι και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον κυπριακό λαό. Κανείς δεν ξεφεύγει του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σε καλώ να είσαι αυστηρός με όλους, ξεκινώντας από την εκτελεστική εξουσία, ξεκινώντας από την Προεδρία της Δημοκρατίας”, σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του αλλά και γιατί, όπως είπε, το κάλεσμα του ήταν “χωρίς υποσημειώσεις και ουρές. Γι’ αυτό και δέχθηκα”.
Σημείωσε ότι αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο έργο, με ψηλές τις προσδοκίες και του Προέδρου, αλλά και της κοινωνίας.
“Πιστεύω ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη, να έχει πρόσβαση στα δεδομένα και να έχει δυνατή φωνή. Είμαι βέβαιος ότι θα σας έχουμε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια. Όντως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πολύ καλά στελέχη της ΕΥ, καθώς επίσης, πρέπει να αναπτύξουμε συνεργασίες”, σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται τόλμη για να επιτευχθεί ένας σωστός έλεγχος, “αλλά άλλη τόση τόλμη χρειάζεται ο ελεγχόμενος να αποδέχεται τα πορίσματα, τους ελέγχους και να τα αξιοποιεί, προς όφελος της κοινωνίας, προς όφελος του φορολογούμενου”.
Επιβεβαίωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα καταβάλει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργαστεί με όλους “για να βοηθήσουμε ώστε η Δημοκρατία μας να κάνει βήματα προόδου”.
Σημείωσε ότι το όποιο έργο έχει γίνει μέχρι σήμερα ήταν με πολλή προσπάθεια και ευχαρίστησε τον προκάτοχο του, ο οποίος, όπως είπε, με πολλή προθυμία συναντήθηκε μαζί του και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να τον διευκολύνει. “Το όποιο έργο έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι μια σημαντική προσπάθεια, θα εντοπίσουμε τα λάθη και θα τα διορθώσουμε”, είπε.
Σε δηλώσεις του μετά την τελετή διαβεβαίωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι “συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία, να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους”.
Επανέλαβε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη και να ενδυναμωθεί η ανεξαρτησία της, να έχει φωνή και πρόσβαση στα στοιχεία για να κάνει σωστά τη δουλειά της. “Την ίδια ώρα, θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία ελεγκτή-ελεγχόμενου. Διαφωνίες θα υπάρξουν, πρέπει να βρούμε τρόπους να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες”, είπε.
Ερωτηθείς τι εννοεί ότι το κάλεσμα του Προέδρου ήταν “χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους”, είπε ότι “ο Πρόεδρος απλώς μου ανέφερε ότι με σκεφτόταν ως κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβω τη θέση. Δεν έβαλε άλλες προϋποθέσεις όσον αφορά τον διορισμό μου”.
Ερωτηθείς για την επικείμενη μεταρρύθμιση είπε ότι θα μελετήσει το θέμα, θα διαβουλευτεί με τους διευθυντές του, θα συζητήσει με την Υπηρεσία, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα και μετά με τον Πρόεδρο για να του πει τις τελικές του απόψεις. Διευκρίνισε ότι η συνάντηση με τον Υπουργό αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της βδομάδας.
Απαντώντας για τις προτεραιότητες του σε σχέση με σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είπε ότι θα πρέπει να τα μελετήσει. Επανέλαβε ότι είχε μια συνάντηση με τον προκάτοχο του, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. “Τον ευχαριστώ γιατί είχε την πολύ καλή διάθεση να μου εξηγήσει αρκετά πράγματα και μου ανέφερε ότι είναι στη διάθεση μου για να με βοηθήσει στα πρώτα μου βήματα”. Διευκρίνισε ότι η συνάντηση ήταν κατ’ ιδίαν, “τη ζήτησα εγώ και με πολλή χαρά είχε αποδεχτεί”.