«Για μας είναι οδηγός οι εκθέσεις που υποβάλλονται για να ενισχύσουμε περισσότερο την προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξουμε την Κύπρο, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για εκθέσεις που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζουν τον κάθε Κύπριο πολίτη, που επηρεάζουν υποχρεώσεις που έχουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, για το 2024.
«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους Επιτρόπους και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Δεν είναι για μας μια τυπική διαδικασία και ο λόγος που το λέω είναι διότι μέσα από τη μελέτη που γίνεται από τη Γραμματεία Στήριξης του Κυβερνητικού Έργου, σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε στρεβλώσεις και προβλήματα και εμείς σε αυτό το πλαίσιο υιοθετούμε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις σε κάποια θέματα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε διαχρονικές στρεβλώσεις», εξήγησε.
Η κ. Λοττίδη παρέδωσε στον Πρόεδρο συνολικά τρεις εκθέσεις, την έκθεση που αφορά τα κυρίως καθήκοντα του Γραφείου της, καθώς και άλλες δύο, μικρότερης έκτασης, εκθέσεις, για τον μηχανισμό πάταξης των βασανιστηρίων και για τον φορέα αντιμετώπισης των διακρίσεων.
Επίσης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι διεκπεραιώθηκαν πέραν των 3.000 παραπόνων, από τα 5.000 που εκκρεμούσαν, εκ των οποίων τα 2.300 ήταν νέα παράπονα, όπως είπε.
Αναφέροντας μερικά από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλείται να εξετάσει το Γραφείο της, η Επίτροπος είπε ότι αρκετά παράπονα αφορούν στην ακίνητη ιδιοκτησία στην οποία παρεμβαίνουν τοπικές αρχές, χωρίς να δίνεται αποζημίωση στους ιδιοκτήτες. Επεσήμανε ακόμα τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τα επιδόματα ατόμων με αναπηρία, λέγοντας ότι αυτά θα πρέπει να διαχωριστούν από το ΕΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ΑμεΑ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την Επίτροπο ότι σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας του. Η ενιαία νομοθεσία για επιδόματα ΑμεΑ «είναι κάτι που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο εδώ και αρκετά χρόνια και πρόσφατα είχα συνάντηση με το Σώμα το οποίο τους εκπροσωπεί», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ολοκληρώνονται πολύ σύντομα οι διαβουλεύσεις για να ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια, υπογραμμίζοντας ότι «μία από τις βασικές πτυχές είναι να φύγουμε από τα επιδόματα του ΕΕΕ».
Η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρθηκε, ακόμα, και σε μία άλλη πτυχή του έργου του Γραφείου της, την παρακολούθηση του βαθμού συμμόρφωσης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με τον Χάρτη Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η κ. Λοττίδη είπε ότι από την ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων το 2023, το Γραφείο της έχει παρακολουθήσει 126 προγράμματα και έχει δώσει παρατηρήσεις στις αρμόδιες αρχές.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των μεταναστών, λέγοντας ότι μία από τις δράσεις που προωθούνται το 2025 από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της Κύπρου, είναι η ένταξη των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στη χώρα μας.