15.9 C
Nicosia
Κυριακή 17 Νοέμβριος 2024 | 10:13

Ν. Κέττηρος: Αποφασίστηκαν ενέργειες για αντιμετώπιση αδικιών για επιδόματα αιχμαλώτων

Έχουν αποφασιστεί ενέργειες για αντιμετώπιση αδικιών σε ό,τι αφορά την καταβολή επιδομάτων σε αιχμάλωτους του πολέμου του 1974, δήλωσε έπειτα από σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, που συζήτησε το θέμα ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος.

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη πολλαπλών μητρώων, καθώς και η διασύνδεση των επιδομάτων με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκαλούν κάποιες από αυτές τις αδικίες και αποφασίστηκαν ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι, με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα αρχίσει τώρα η διαδικασία για ενοποίηση των μητρώων, αρχικά των κρατικών και ακολούθως και των μητρώων του Ερυθρού Σταυρού.

Σήμερα υπάρχουν το μητρώο που κρατά το Υπουργείο Εσωτερικών, το μητρώο του Υπουργείου Άμυνας, αλλά και το μητρώο του κυπριακού και του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, καθώς και το μητρώο του Συνδέσμου Αιχμαλώτων του 1974, εξήγησε ο κ. Κέττηρος.

Ερωτηθείς αν τοο φαινόμενο που είχε συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, έπειτα από καταγγελίες για επιδόματα σε μη δικαιούχους, οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη παράλληλων μητρώων, ο κ. Κέττηρος εξήγησε ότι «το μητρώο του Υπουργείου Άμυνας δεν βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αρχεία, αλλά και σε μαρτυρίες, γιατί πολλά από τα αρχεία των στρατοπέδων ή των μονάδων από περιοχές της Κερύνειας, της Λευκωσίας ή της Αμμοχώστου, έχουν χαθεί κατά τον πόλεμο του 1974», και πρόσθεσε ότι «για αυτά που βασίζονται σε μαρτυρίες, υπήρξαν καταγγελίες ότι δεν είναι αντικειμενικά».

«Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι ήταν στο ίδιο σημείο και κρατούνταν στο ίδιο σημείο το 1974, κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν να είναι στον κατάλογο ή στο μητρώο για να λαμβάνουν επίδομα, και κάποιοι που ήταν στον ίδιο χώρο κρίθηκαν μη δικαιούχοι», εξήγησε ο κ. Κέττηρος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφέρθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώπιον της Επιτροπής.

Επιδόματα αιχμαλώτων ύψους 5-8 ευρώ, λόγω διασύνδεσης με Ταμείο Κ.Α.

Την Επιτροπή απασχόλησε, επίσης, το ύψος του επιδόματος, κυρίως του μηνιαίου επιδόματος, που λαμβάνουν οι αιχμάλωτοι. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις, λόγω του ότι το επίδομα είναι συνδεδεμένο με τις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Υπάρχουν συμπολίτες μας που πολέμησαν, που άφησαν τα κομμάτια τους στον Πενταδάκτυλο, και παίρνουν μηνιαίο επίδομα 5 ή 8 ευρώ, γιατί η σύνταξη τους είναι πιο ψηλή από κάποιων άλλων», επεσήμανε ο κ. Κέττηρος.

Εξήγησε ότι όσοι το 1974 έφυγαν από την Κύπρο και δεν λαμβάνουν σύνταξη Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν μπορούν να λάβουν ούτε επίδομα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους, λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων, δεν μπορούσαν να εργαστούν μετά το 1974, είπε.

Για την αδικία αυτή, είπε ο κ. Κέττηρος, η Επιτροπή θα απευθυνθεί στον αρμόδιο Υπουργό. Επεσήμανε ότι η Βουλή δεν έχει τη δικαιοδοσία να αυξήσει επιδόματα, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά αύξηση δαπανών και κρίνεται αντισυνταγματικό.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διασύνδεση των επιδομάτων και του  Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι η νομοθεσία ψηφίστηκε το 2017 και το 2021 για μηνιαίο και ετήσιο επίδομα αντίστοιχα, όταν πρώτη μέριμνα ήταν να δοθεί επιτέλους ένα επίδομα ύστερα από 40+ χρόνια στους ανθρώπους αυτούς.

«Εμείς τουλάχιστον είχαμε τοποθετηθεί από τότε ότι η διασύνδεση δεν θα έπρεπε να ήταν με τις συντάξεις γιατί υπάρχει αυτή η στρέβλωση, σήμερα όμως κατά τη συζήτηση υπήρξε αναγνώριση από όλους και από όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από τους ανθρώπους οι οποίοι συμμετείχαν στην Επιτροπή, ότι αυτή η στρέβλωση υπάρχει και αδικεί πάρα πολλούς συμπολίτες μας, κυρίως αυτούς που λαμβάνουν μηδενικό επίδομα είτε γιατί εργάζονταν στο εξωτερικό είτε γιατί δεν μπορούσαν να δουλέψουν μετά το ‘74».

Τέλος, ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε στη στασιμότητα που παρατηρείται σχετικά με το αίτημα του Συνδέσμου Αιχμαλώτων του ‘74 για να περιληφθούν στη μειωμένη διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού το αίτημα απορρίφθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας, και χρειάστηκε να σταλεί ξανά επιστολή από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προς τον Υπουργό Ενέργειας για επανεξέταση του αιτήματος, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα αφορά 100 άτομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος θα λήξει νωρίτερα» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, δυόμισι περίπου χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου, φαίνεται πως πυροδοτεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνει...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια να μιλάει για το Αιγαίο»

Ανακοίνωση για το Αιγαίο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία «ακολουθεί αυστηρά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης, προβαίνει στις...

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για τις επερχόμενες καταιγίδες

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, αναφορικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες, που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια,...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά από τη ΝΔ – Αιτία η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά κατά του Πρωθυπουργού

Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στην οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά...

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο-Επίκεντρο η Πάφος, αισθητός και στις υπόλοιπες πόλεις

Σεισμική δόνηση, 3,7 Ρίχτερ και σε βάθος 18 χιλιομέτρων, σημειώθηκε γύρω στις 10:45 στην Κύπρο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό κέντρο. Ο σεισμός, όπως φαίνεται...

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!