39.8 C
Nicosia
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 | 17:44

Πολιτικός σεισμός μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ – Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παραίτηση

Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, μετά το χαστούκι του ΕΔΑΔ στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αναστολή ποινικής δίωξης πολιτικού προσώπου που κατηγορήθηκε για βιασμό 18χρονης.

Ο Σάββας Αγγελίδης ανέλαβε αφενός την ευθύνη, χωρίς ωστόσο να θεωρεί πως πρέπει να παραιτηθεί. Η τοποθέτηση του προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, με κάποια εξ αυτών να ζητούν την παραίτηση τόσο του ίδιου, όσο και του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη.

Σήμερα, η κυβέρνηση απάντησε στο ερώτημα κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει την παραίτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, λέγοντας διά στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου πως το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθορίζει με σαφήνεια τη διάκριση των εξουσιών.

Το ζήτημα, στο μεταξύ, θα μεταφερθεί και στη Βουλή και θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την Πρόεδρο της Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να σημειώνει πως «είναι προφανές ότι η Νομική Υπηρεσία δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της απόφασης του Δικαστηρίου».

Σε μια άλλη εξέλιξη, το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί έξω από τη Νομική Υπηρεσία εκδήλωση διαμαρτυρίας από 16 οργανώσεις.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Σε νέα τοποθέτηση της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφέρει πως «ως Πρόεδρος της Βουλής, ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ως γυναίκα στη δημόσια ζωή, νιώθω αγωνία και θυμό, για όσα πλήττουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Η απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης, σε υπόθεση που κατέδειξε το ΕΔΑΔ, ήταν λανθασμένη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ καταδικάζει την Κυπριακή Δημοκρατία για συμπεριφορές εις βάρος γυναικών.

Χρειαζόμαστε θεσμικές αλλαγές:

– Τερματισμό του ανέλεγκτου της Νομικής Υπηρεσίας.

– Διαχωρισμό του Νομικού Συμβούλου από τον Δημόσιο Κατήγορο».

Και κυρίως: Οι θεσμοί οφείλουν να επικοινωνούν τις αποφάσεις τους στους πολίτες. Να εξηγούν με διαφάνεια το «γιατί». Αυτό είναι προϋπόθεση για εμπιστοσύνη και λογοδοσία».

Περαιτέρω, η κ. Δημητρίου αναφέρει πως «το ΕΔΑΔ ανέδειξε επίσης κάτι πιο βαθύ: την ύπαρξη έμφυλων στερεοτύπων που οδηγούν σε διακρίσεις κατά των γυναικών. Δεν είναι θεωρία, είναι πραγματικότητα. Έχουμε προχωρήσει, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Χρειάζεται συνέχεια, συνεργασία και καθαρές τοποθετήσεις. Σίγουρα, όχι λαϊκισμός, όχι εργαλειοποίηση των γυναικών για πολιτικές σκοπιμότητες».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η κ. Δημητρίου, «πρέπει να προχωρήσουμε με τροποποίηση του Συντάγματος και προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη να προχωρήσουμε το συντομότερο. Απαιτείται περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη επικοινωνία με τους πολίτες».

Αιχμηρός ο Δημητρίου

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε «θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος και πολύ λιτός σε αυτά που θα πω αλλά θεωρώ πολύ αιχμηρός. Αυτό που έχουμε ενώπιον μας σήμερα, είναι ακόμα μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έρχεται και καταδεικνύει, ότι το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα, στην αντίληψη του, του θεσμού, όχι του ιδίου, δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει και μάλιστα τρώμε και κατσάδες και έχουμε και συνέπειες. Από αυτό το ανέλεγκτο, το οποίο αποφασίζει χωρίς έλεγχο για αυτές τις αποφάσεις. Αυτός ο έλεγχος τώρα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στις υποθέσεις εκείνες που πάνε και μάλιστα χωρίς να δίδουν πρόσβαση στον φάκελο στα ενδιαφερόμενα μέρη, στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Και αυτά είναι πολύ σοβαρά και πολύ σημαντικά».

Περαιτέρω ανέφερε πως από εκεί και πέρα, «αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται ούτε με λόγια, ούτε με θεωρητικές συζητήσεις. Και επιμένω. Και ο διαχωρισμός να γίνει και να είναι άλλος ο δημόσιος κατήγορος και άλλος ο νομικός σύμβουλος του κράτους, αν δεν ζητηθεί το ζήτημα του ανέλεγκτου των αποφάσεων, αν δεν υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου, ένα αντίβαρο στις αποφάσεις που δίνονται αναστολές, τα ίδια θα έχουμε και στο μέλλον. Αυτό πρέπει να δούμε πώς επιλύεται με μηχανισμούς. Για να λυθεί μια και καλά αυτό το ζήτημα. Είναι και ζήτημα αντίληψης. Δεν υπήρχε κανένας λόγος, στην δική μου αντίληψη, ο κ. Αγγελίδης ή ο κ. Σαββίδης, να μην αφήνουν τέτοιες υποθέσεις να πάνε στα Δικαστήρια και να τελεσιδικήσουν. Και σήμερα, θέλω να διορθώσω κάτι. Διότι υπάρχει αντίληψη ότι το ΕΔΑΔ αποφάσισε στην ουσία του βιασμού ή όχι. Το ΕΔΑΔ αποφάσισε στους λανθασμένους χειρισμούς και στην διαδικασία που δεν άφησε την υπόθεση να πάει στο Δικαστήριο. Είχαμε αναστολή. Να μην καταδικάσουμε τώρα κάποιο ως βιαστή».

Καταληκτικά ανέφερε πως «οι πολιτικές ευθύνες είναι βαρύτατες. Προσωπικά δεν έχω ζητήσει ποτέ και ούτε πρόκειται να ζητήσω στο μέλλον, ως θέση αρχής, την παραίτηση κανενός. Αυτό που λέω προσωπικά είναι πως οι πολιτικές ευθύνες, αναλαμβάνονται όχι θεωρητικά, όχι λεκτικά αλλά με πράξεις».

Επιμένει σε παραιτήσεις το ΑΚΕΛ

«Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί. Η απόφαση του ΕΔΑΔ επιβεβαίωσε τον δομικό και θεσμικό σεξισμό του κυπριακού κράτους στη διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής βίας. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα, ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της χώρας είναι μέρος αυτού του προβλήματος, κάτι που έρχεται να προστεθεί σε όσα βαραίνουν τους χειρισμούς της Εισαγγελίας σε σειρά υποθέσεων», αναφέρει σε ανακοίνωση του σε σκληρό ύφος το ΑΚΕΛ.

Παράλληλα σημειώνει πως, «συναισθάνεται άραγε η Εισαγγελία και ειδικότερα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας πόσο σοβαρά και ντροπιαστικά είναι όσα του απέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της καταγγελίας βιασμού από 28χρονη γυναίκα; Συναισθάνεται ότι με τις αντιλήψεις και τις αποφάσεις του, όχι μόνο άφησε απροστάτευτη μια γυναίκα που κατήγγειλε τον βιασμό της αλλά την οδήγησε στον εξευτελισμό και νέα θυματοποίηση».

Παράλληλα το ΑΚΕΛ διερωτάται πως, «πότε θα μας πει ο κ. Αγγελίδης ποιο είναι τελικά το δημόσιο συμφέρον που δικαιολογεί την αναστολή τη δίωξης; Μήπως δεν είναι το δημόσιο, αλλά το κομματικό συμφέρον που καθοδήγησε τον κ. Αγγελίδη, προκειμένου να προστατευθεί το στέλεχος του Συναγερμού -που είναι μάλιστα επικεφαλής δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ- που είχε καταγγελθεί; Η σιωπή του κ. Χριστοδουλίδη και οι αερολογίες της Πινδάρου για το θέμα προφανώς δεν είναι τυχαίες».

«Το ΑΚΕΛ καλεί εκ νέου τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και κάθε πολιτική δύναμη οφείλουν να πάρουν θέση: θεωρούν ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να παραμείνει στη θέση του μετά από όλα αυτά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παραιτήσεις ζητά και ο Παντελίδης

Την παραίτηση του Σάββα Αγγελίδη ζήτησε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος ανέφερε στον ΑΝΤ1 πως κατά την δική του προσωπική άποψη, με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ που διάβασε με προσοχή, προκύπτει ότι υφιστάμενος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, εισηγήθηκε την ποινική δίωξη του κατηγορούμενου.

Ανέφερε επίσης, «πρόκειται για ποινικά αδικήματα που δεν έχουν σχέση με το δημόσιο συμφέρον», λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του δημόσιου συμφέροντος για τέτοιου είδους υπόθεση.

Όπως είπε, «γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, είτε για την ουσία είτε για τα πρωτόκολλα, αλλά αυτά είναι δουλειά του Δικαστηρίου. Εδώ αντί να απονεμηθεί η Δικαιοσύνη, απονεμήθηκε από το Γραφείο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Και το μήνυμα που πέρασε, είναι αν είστε θύμα, δεν αρκεί να πείσετε το Δικαστήριο αλλά θα πρέπει να πείσετε και τον Εισαγγελέα. Δεν είναι έτσι που απονέμετε η Δικαιοσύνη».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ εξήγησε ότι η θέση που παίρνει δεν είναι ως τιμωρητικό μέτρο αλλά σαν θεραπεία επί των διαδικασιών που ακολουθούνται σε τέτοιες υποθέσεις, που αφορούν κακοποίηση γυναικών ή ενδοοικογενειακή βία.

Όπως είπε, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέα δεν παρασύρθηκε, αφού η κατεύθυνση που έλαβε ήταν διαφορετική, για αυτό και ανέλαβε την ευθύνη. «Ακριβώς επειδή ανέλαβε την ευθύνη, είναι που πρέπει να παραιτηθεί», τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Έντονη και η Ατταλίδου

«Με την στάση του ο κ. Αγγελίδης έκανε κακό στην καταγγέλλουσα, που σε περίπτωση καταδίκης είναι το μεγάλο θύμα, αλλά έκανε κακό σε εκείνο που καταγγέλθηκε γιατί το Δικαστήριο θεωρώ πως έπρεπε να αποφασίσει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος», ανέφερε η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της στο Omega.

Όπως ανέφερε, «εκείνο που βρίσκουμε μέσα από την καταδίκη του ΕΔΑΔ, είναι πως υπήρξε δευτερογενής θυματοποίηση θύματος που κατάγγειλε βιασμό. Δεν αποδείχθηκε, αλλά όταν υποβάλεις κάποια γυναίκα που έχει καταγγείλει βιασμό, σε αυτά που υπεβλήθηκε, σημαίνει πως είναι δευτερογενής θυματοποίηση. Υπήρξε ανεπαρκής διερεύνηση της απουσίας συναίνεσης και επιτέλους κάποιοι πρέπει να μάθουν τι σημαίνει συναίνεση και τι όχι. Το αν ξεκίνησε με ναι αλλά σε κάποια στιγμή υπάρχει όχι, το όχι είναι όχι! Και πρέπει επιτέλους κάποιοι να μην ερμηνεύουν το νόμο με βάση τις προσωπικές τους απόψεις για το ποια είναι και τι δικαιούται η κάθε γυναίκα. Γιατί αυτό δείχνει μια πάρα πολύ σεξιστική προσέγγιση. Υπήρξε αποτυχία στις βασικές αρχές της ποινικής διαδικασίας στην όλη υπόθεση και το τέταρτο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι τα σεξιστικά στερεότυπα και την ενοχοποίηση του θύματος, είναι εμφανείς σε αυτή την υπόθεση».

Περαιτέρω, η κ. Ατταλίδου ανέφερε πως με την «δεύτερη καταδίκη, με θέματα τούτου του είδους, το σύστημα έπρεπε να σείεται ολόκληρο. Αντί τούτου, ακούμε αναλαμβάνω την ευθύνη και θα κάνουμε πρωτόκολλα, τώρα θυμηθήκαν και λένε είναι διαχρονικό. Συγνώμη, πότε διορίστηκε ο κ. Αγγελίδης Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας; Πότε ο κ. Σαββίδης; Πότε περιμένουν να τα κάνουν αυτά τα πράγματα; Όταν τους στήνει η κοινωνία και το ΕΔΑΔ στον τοίχο; Εγώ δεν πείθομαι όμως για τις ειλικρινείς τους προθέσεις. Αυτά θα μας έπειθαν αν ήταν ήδη υπό επεξεργασία κάποια πράγματα. Ακόμα και με τον διαχωρισμό εξουσιών, ξέρουμε πως είναι αντίθετη η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα».

Επίσης, έριξε τα πυρά και στον Πρόεδρο και στο πώς τοποθετήθηκε η Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για επιλεκτική προσέγγιση, λέγοντας πως «δεν τον είδα να κάνει τέτοιες παρεμβάσεις όταν αποφασιζόταν η παύση του τέως Γενικού Ελεγκτή».

«Θεσμός δεν είναι ούτε ο κ. Σαββίδης, ούτε ο κ. Αγγελίδης. Και επειδή αυτός ο θεσμός πλέον, το καράβι οδηγείται στα βράχια όπως πάει, ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του, το λιγότερο νομίζω και για τους δύο, είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιληφθούν ότι για να περισωθεί ο θεσμός πρέπει και οι δύο να υποβάλουν την παραίτηση τους», ανέφερε καταληκτικά η κ. Ατταλίδου.

Έντονο και το Άλμα

«Παραίτηση τώρα! Για πόσο ακόμη θα κρύβεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Νομική Υπηρεσία; Το ισχυρό χαστούκι του ΕΔΑΔ στη Νομική Υπηρεσία και τους επικεφαλής της δόθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025. Η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε μία άκρως παραπλανητική ανακοίνωση που δίνει την εντύπωση ότι το ΕΔΑΔ κάκισε γενικά και αόριστα τη στάση των κυπριακών αρχών», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Άλμα.

Παράλληλα τονίζει πως, «ο δε Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο η καταδίκη από το ΕΔΑΔ αφορά ευθέως και πρωτίστως, κατηγόρησε, χωρίς ίχνος ντροπής ή ευθιξίας, για λαϊκισμό όσους εύλογα του ζητούν να αναλάβει τις ευθύνες του, αντί πραγματικά να αναλάβει τις ευθύνες του.

Λαμβάνοντας υπόψη τρανταχτές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος που παραθέσαμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, η στάση των δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας δεν μας εκπλήττει. Συνεπώς, το θέμα δεν είναι πλέον οι δύο αυτοί αξιωματούχοι. Τώρα το θέμα αφορά αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αναφέρει επίσης ότι, «η Ν.Τ., η γυναίκα η οποία δικαιώθηκε  από το ΕΔΑΔ, απευθύνθηκε χτες με ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένω από εσάς να αποκαταστήσετε τη θεσμική και κοινωνική δικαιοσύνη. Περιμένω από εσάς να δείξετε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι θύματα των απόψεων του εκάστοτε σεξιστή βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ότι η αυθαιρεσία έχει κόστος και πληρώνεται ΕΜΠΡΑΚΤΑ.»

Πέρασαν ήδη 4 ημέρες από την απόφαση του ΕΔΑΔ. Για πόσο ακόμη θα κρύβεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Του υπενθυμίζουμε ότι είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος. Του υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απολύοντας τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, είχε αναφέρει και τα ακόλουθα:

«Το δημόσιο συμφέρον, αναφορικά με τη δίωξη ή μή δίωξη προσώπων, κρίνεται από το Γενικό Εισαγγελέα και μάλιστα, σύμφωνα με τη νομολογία, δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο. Ο Καθ’ ου η αίτηση, Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, όφειλε να γνωρίζει και να σέβεται αυτές τις νομικές θέσεις, αλλά δεν το έπραξε, δείχνοντας έτσι έλλειψη ορθής συμπεριφοράς και νομικής κατάρτισης και μάλιστα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Παρασύρθηκε σε ανεπίτρεπτο βαθμό από συναισθηματισμούς που επηρέασαν την όλη συμπεριφορά του και καταβαράθρωσαν το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρει το Άλμα, «βλέπει ο Πρόεδρος να εφαρμόζονται οι αρχές αυτές στον νυν Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα που λανθασμένα παρενέβη στην πορεία της δικαιοσύνης, εμποδίζοντας την εκδίκαση μιας υπόθεσης που αφορούσε κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, το οποίο και ο ίδιος υπηρέτησε; Πόσο δε μάλλον, που όπως το ΕΔΑΔ καυστικά διαπίστωσε, με την όλη στάση του κατά την αξιολόγηση της μαρτυρίας της καταγγέλλουσας, την εξέθεσε σε δευτερογενή θυματοποίηση μέσω ηθικολογικών και σεξιστικών στερεοτύπων, κάτι που συνιστά σοβαρή  παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και διάκριση λόγω φύλου. Βλέπει, επιπλέον, ο Πρόεδρος τη συνυπευθυνότητα του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα, όχι μόνο για όσα άλλα προγενέστερα καταγράφουμε, αλλά και επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει ταυτιστεί και συγκαλύπτει απόλυτα τον φίλο και υφιστάμενό του;

Καλούμε για ακόμη μία φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να καλέσει τους δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας σε παραίτηση. Εάν αυτοί αρνηθούν, οφείλει να κινήσει τις προβλεπόμενες στο Σύνταγμα διαδικασίες, ώστε επιτελούς να ανορθωθεί το απόλυτα καταρρακωθέν κύρος της Νομικής Υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς του.

Αναγνωρίζουμε τις φωνές που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν κρύφτηκαν. Όμως, οι στιγμές δεν σηκώνουν απλώς δηλώσεις. Απαιτούν θέση, ευθύνη και κοινή, συντονισμένη δράση σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθήσει, και σε αυτή την περίπτωση, να συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος.

Η δύναμη των πολιτών στην πρώτη γραμμή για την κάθαρση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠολιτικός σεισμός μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ – Πληθαίνουν οι φωνές που...