22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025 | 16:20

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ μετά το πόρισμα της Αρχής Κατά της Διαφθοράς

Στην αντεπίθεση περνά ο ΔΗΣΥ μετά το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, το οποίο δεν εντόπισε κανένα μεμπτό στοιχείο στις καταγγελίες του Χρίστου Χριστοφίδη για σύνδεση πολιτογραφήσεων με εισφορές προς το κόμμα. Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επιμένει, μιλώντας για «έκδηλη σύγκρουση συμφέροντος» και σοβαρές καθυστερήσεις στη διερεύνηση, ενώ ζητά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του 2023.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ονούφριος Κουλλά κάνει λόγο για προσπάθεια ορισμένων να δηλητηριάζουν συνεχώς της κοινωνία, για να κερδίσουν πολίτικούς πόντους ή για να χτίσουν πολιτικές καριέρες. Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένος σε στη διαφάνεια, αλλά και στη μηδενική ανοχή σε οτιδήποτε αποδειχθεί μεμπτό.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «η αμφισβήτηση των πάντων δεν οδηγεί πουθενά. Οφείλουμε να σεβόμαστε τα πορίσματα, χωρίς τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του καθενός».

Σημείωσε πως «η εμπέδωση συνθηκών διαφάνειας και η αποτροπή φαινομένων διαφθοράς μπορεί να επιτευχθεί με θεσμικές αλλαγές καθώς και με τη στήριξη και όχι την υπονόμευση των θεσμών, αλλά και μέσα από τον νηφάλιο λόγο και τη συναίνεση».

Τονίζει επιπλέον ότι «η προσπάθεια ορισμένων να δηλητηριάζουν συνεχώς την κοινωνία για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους ή για να χτίσουν πολιτικές καριέρες, συμβάλλει μόνο στην εκτροπή της πολιτικής σε ατραπούς επικίνδυνες για τον τόπο».

Καταληκτικά, σημειώνει πως «παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτά που από καιρό επιμένουμε: Διαφάνεια Παντού, Έλεγχος σε Όλα και Μηδενική Ανοχή σε οτιδήποτε αποδειχθεί μεμπτό. Παραμένουμε ταυτόχρονα εκτός του τοξικού κλίματος που συχνά σκοπίμως καλλιεργείται».

Επιμένει ο Χριστοφίδης παρά το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, αναφέρει ότι «το πόρισμα λέει ότι δεν έχουν τεκμηριωθεί με μαρτυρία ποινικά αδικήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει έκδηλη σύγκρουση συμφέροντος. Το ότι δεν στοιχειοθετεί παρανομία δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικά άμεμπτο».

Πιστεύουμε ότι για σκοπούς διαφάνειας θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που είχα ζητήσει και είχε ετοιμαστεί το Δεκέμβριο του 2023 σε σχέση με τα γεγονότα γύρω από τις υποθέσεις που κατήγγειλα, συνεχίζει.

Τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής

Από την έρευνα που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, κατέληξε σε τέσσερα ευρήματα που δείχνουν ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στη βάσει των καταγγελιών του βουλευτή του ΑΚΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι για κανέναν από τους πολιτογραφηθέντες, δεν είχε εκδοθεί, κατά την έρευνα, οποιοδήποτε διάταγμα στέρησης της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε διεξαγόταν οποιαδήποτε διαδικασία στέρησης της Κυπριακής υπηκοότητάς του».

Επίσης, «δεν υπάρχει μαρτυρία από την οποία να προκύπτει ότι η πολιτογράφηση των ερευνώμενων προσώπων έγινε λόγω υπόσχεσης ή προσφοράς σύγχρονης ή μελλοντικής και κατ’ επέκταση λόγω παροχής αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος εκ μέρους των πολιτογραφηθέντων προς δημόσιους λειτουργούς και/ή αξιωματούχους, μέσω των εισφορών προς τον ΔΗΣΥ ώστε να δημιουργείται υπόνοια διάπραξης αδικημάτων διαφθοράς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΝέος γύρος αντιπαράθεσης ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ μετά το πόρισμα της Αρχής Κατά...