34.8 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025 | 17:46

Νέα σελίδα στη δασική εκπαίδευση – Επαναλειτούργησε με 20 μαθητευόμενους το Δασικό Κολλέγιο

Μια νέα σελίδα γράφεται για την δασική εκπαίδευση της Κύπρου, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, χαιρετίζοντας την επανέναρξη της λειτουργίας, με 20 μαθητευόμενους, του Δασικού Κολλεγίου Κύπρου, στην κοινότητα Προδρόμου.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η επαναλειτουργία του Κολλεγίου, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια αναστολής, αποτελεί συνειδητή στρατηγική επιλογή της Πολιτείας, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος Δασών με εξειδικευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες, αλλά και «στην απαίτηση της κοινωνίας να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε με γνώση και υπευθυνότητα τον φυσικό μας πλούτο».

«Με αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών, πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, το Δασικό Κολλέγιο Κύπρου αποτελεί πλέον ένα αναγνωρισμένο ανώτερο ίδρυμα, που διασφαλίζει υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά πρότυπα, εναρμονισμένα με τις ανάγκες της εποχής και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο, είπε ότι με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και την ψήφιση των σχετικών κανονισμών από τη Βουλή, «καταγράφεται ακόμη ένα ορόσημο που προσφέρει στέρεες βάσεις για το μέλλον» και υπέδειξε ότι, με εισηγήσεις του Τμήματος Δασών, «οι οποίες βρήκαν ευήκοα ώτα στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση», προχώρησαν ουσιαστικές βελτιώσεις.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, «ενισχύσαμε τη στελέχωση με τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού στην ιστορία του Τμήματος, αναβαθμίσαμε τον στόλο επίγειων και εναέριων μέσων, θεσπίσαμε πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο με αποτρεπτικές ποινές στην πρόκληση πυρκαγιών και επενδύσαμε, μεταξύ άλλων, σε στοχευμένη πρόληψη — με διαχείριση καύσιμης ύλης, ελεγχόμενες καύσεις και ελεγχόμενη βόσκηση».

Απευθυνόμενη στους 20 νέους φοιτητές, η δρ Παναγιώτου τόνισε ότι «τα δάση μας είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι η ανάσα της πατρίδας μας, το καταφύγιο της βιοποικιλότητας, η ασπίδα μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή» και τους κάλεσε να αναλογιστούν ότι, με την επιλογή τους να σπουδάσουν Δασοπονία, δεν διαλέγουν απλώς ένα επάγγελμα, αλλά αναλαμβάνουν μια αποστολή και γίνονται κομμάτι «μίας μεγάλης μάχης».

Ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθηγητής Γιώργος Μπούστρας, χαιρέτισε τους φοιτητές τονίζοντας ότι τα κράτη κρίνονται καθημερινά από τους πολίτες για το πόσο επενδύουν στο μέλλον της νεολαίας τους και στην ασφάλεια των πολιτών τους.

Υπογράμμισε επίσης ότι η νέα γενιά δασικών θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις πρωτόγνωρες σε ένταση και συχνότητα και πρόσθεσε πως «η επένδυση στη γνώση και στην εκπαίδευση είναι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στις φυσικές καταστροφές».

Καταληκτικά, τόνισε ότι στόχος είναι «το Κολλέγιο να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, ώστε να επωφεληθούν όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και οι τοπικές κοινότητες μέσα από την ακαδημαϊκή του δράση».

Εξάλλου, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές, χαρακτηρίζοντας την ημέρα «ιστορική για τη δασοπονία της Κύπρου και για το μέλλον του Τμήματος Δασών». Όπως ανέφερε, το Κολλέγιο επαναλειτουργεί, μετά από δέκα χρόνια, «αναβαθμισμένο και πιστοποιημένο, δίνοντας ξανά ζωή σε έναν θεσμό με βαθιές ρίζες στην κυπριακή κοινωνία και στην περιβαλλοντική πολιτική».

Απευθυνόμενος στους φοιτητές, είπε ότι με την αποφοίτησή τους θα έχουν την ευκαιρία να στελεχώσουν το Τμήμα Δασών και να υπηρετήσουν σε δασικούς σταθμούς και εξειδικευμένους τομείς, ενώ τόνισε ότι «ο δασικός είναι ο φύλακας των δασών, είναι αυτός που αφήνει την οικογένειά του για να προστρέξει σε κάθε πυρκαγιά και να δώσει τον καλύτερο του εαυτό».

Εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και στην Κυβέρνηση για την «ιστορική και καταλυτική απόφαση» επαναλειτουργίας του Κολλεγίου, καθώς και στην Υπουργό Γεωργίας, «για τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση της απόφασης αυτής».

Ο Διευθυντής του Δασικού Κολλεγίου, Ανδρέας Μαυρογιάκουμος, παρουσίασε το νέο τριετές πρόγραμμα «Ανώτερο Δίπλωμα στη Δασοπονία», το οποίο είναι πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας και αντιστοιχεί σε 186 πιστωτικές μονάδες ECTS.

Όπως εξήγησε, η διδασκαλία γίνεται στην ελληνική γλώσσα με φυσική παρουσία, ενώ το πρόγραμμα συνδυάζει θεωρητικά μαθήματα, πρακτική άσκηση και χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως GIS και τηλεπισκόπηση.

Οι φοιτητές, συνέχισε, θα εκπαιδευτούν σε θέματα δασικής οικολογίας, δασοκομίας, διαχείρισης δασικών φυτωρίων και προστασίας από πυρκαγιές, ενώ θα αποκτήσουν δεξιότητες στη βιώσιμη διαχείριση δασικών εκτάσεων και στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών, είπε μεταξύ άλλων.

Οι απόφοιτοι, πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιάκουμος, θα μπορούν να στελεχώσουν το Τμήμα Δασών και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, να εργαστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα, στον οικοτουρισμό ή σε ερευνητικά προγράμματα για την κλιματική αλλαγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΝέα σελίδα στη δασική εκπαίδευση - Επαναλειτούργησε με 20 μαθητευόμενους το Δασικό...