Πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου η καθιερωμένη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Επίτιμου Προξενικού Σώματος στην Κύπρο, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου, αξιωματούχων του ΥΠΕΞ, πρέσβεων και πρόξενων.
Στη διάρκεια της συνέλευσης ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Χρίστος Τσάνος, προέβη στην ανασκόπηση του 2023 παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες, εκδηλώσεις και επαφές που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Ο κ. Τσάνος ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει από τη θέση του Προέδρου για αυστηρά επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους αλλά θα βρίσκεται στη διάθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου η σύνθεση του οποίου είναι η ακόλουθη:
Χριστίνα Σαρρή – Πρόεδρος
Κρίτων Τορναρίτης – Αντιπρόεδρος
Γιώργος Ξιναρής – Γραμματέας
Sergio Eid – Ταμίας
Αντώνης Χαραλάμπους – Μέλος
Κωνσταντίνος Βορκάς – Μέλος
Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα πρόεδρος του Σώματος Χριστίνα Σαρρή αφού ευχαρίστησε θερμά το συμβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης σημείωσε πως “ο ρόλος του Προξενικού Σώματος Κύπρου, Consular Corps Cyprus, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιχειρηματικότητα και τις διεθνείς σχέσεις” και πως “στη σύνθεση του Προξενικού Σώματος περιλαμβάνονται επιχειρηματίες και επαγγελματίες που έχουν τόσο την εμπειρία, όσο και τη γνώση, ώστε η σύσφιξη διεθνών σχέσεων να φέρνει σημαντικά αποτελέσματα”. Δεσμεύτηκε δε ότι θα συνεχίσει το έργο με τον ίδιο ζήλο για την καλύτερη δυνατή παρουσία του σώματος στην Κύπρο.
Απολογισμός
Ανάμεσα στις ενέργειες του Σώματος που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά ήταν οι συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών (τόσο με τον νυν Υπουργό όσο και τον προκάτοχό του) για την πραγματοποίηση σημαντικών αναβαθμίσεων για τους επίτιμους προξένους, όπως η νέα κοινή μορφή πινακίδας οχήματος, οι ενημερωμένες λίστες επίτιμων προξένων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του τμήματος και η σύνδεση με τη νεοσύστατη ιστοσελίδα που αναμένεται να ανέβει τον προσεχή Μάιο, το αναβαθμισμένο σύστημα ειδοποίησης μέσω email και ο νέος τρόπος ανανέωσης της προξενικής ταυτότητας.
Με στόχο πάντα την αναγνωρισιμότητα του Επίτιμου Προξενικού Σώματος στην Κύπρο έγιναν επίσης πολυάριθμες συναντήσεις με αρμόδιους φορείς όπως το γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών, τη Διευθύντρια του Τμήματος Εθιμοτυπίας, τους Υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας, τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, τον διευθυντή του CIPA (Cyprus lnvestment Promotion Agency), τον πρέσβη του Ισραήλ, τις πρέσβειρες ΗΠΑ και Γερμανίας, ενώ έγιναν και συναντήσεις με αντίστοιχους προέδρους Προξενικών Σωμάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, υπήρξε αισθητή παρουσία του Σώματος στα κυπριακά MME καθ’όλη τη χρονιά με πληθώρα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εμφανίσεων. Σημαντικό ορόσημο της θητείας του αποχωρήσαντος διοικητικού συμβουλίου ήταν αναμφισβήτητα το Παγκόσμιο Συνέδριο Επίτιμων Προξένων, οι εργασίες του οποίου φιλοξενήθηκαν με επιτυχία στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2022 με πέραν των 120 συνέδρων από 70 χώρες οι οποίοι αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση αλλά και το νησί.
ΥΠΕΞ: Δεδομένη η στήριξή μας
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε τους πρόξενους για την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο, επιβεβαίωσε πως βρίσκεται πάντα στη διάθεσή τους η στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, η δική του προσωπικά, αλλά και των διαφόρων Διευθύνσεων του Υπουργείου, ως προς ζητήματα που δύναται να απασχολούν το Σώμα και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τους. Στη συνέχεια προέβη σε μια σύντομη καταγραφή των κύριων στόχων της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής που είναι φυσικά το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην περιοχή και το σχέδιο Αμάλθεια, στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ 2024, και τέλος η υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Τσάνος: Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να ακούσει αυτά που πρεσβεύει το Επίτιμο Προξενικό Σώμα
Κατά την ομιλία του ο αποχωρήσαντας Πρόεδρος κ. Χρίστος Τσάνος σημείωσε: “Τα μέλη μας είναι όλοι προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και εμβέλειας, επιχειρηματίες με σημαντικό εκτόπισμα για να διαχειριστούν και να αναπτύξουν δυνατές σχέσεις τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με τις χώρες του εξωτερικού. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να ακούσει αυτά που πρεσβεύει το Επίτιμο Προξενικό Σώμα, ένα σώμα με ιστορία από το 1969, που σήμερα αριθμεί 120 μέλη 107 χωρών και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων FICAC. Η δική μας προσπάθεια αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών των προκατόχων μας, και πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον. Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση, ανανέωση και ρύθμιση των θεμάτων μεταξύ του Επίτιμου Προξενικού Σώματος, των πρεσβειών και του Τμήματος Εθιμοτυπίας. Παρόλα τα κωλύματα, τις αλλαγές και καθυστερήσεις αισθάνομαι ικανοποίηση για την πορεία που διαγράψαμε και παραμένω στη διάθεση του νέου Συμβουλίου στο οποίο εύχομαι κάθε επιτυχία”.