Συνάντηση πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγιώτου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο Υπουργών, επικαιροποιήθηκε μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών, που αφορά τις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα.
Ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό της για την υποδοχή στην Αθήνα, η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για «τα κοινά προβλήματα τις κοινές προκλήσεις αλλά και τις κοινές λύσεις για να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα».
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναποφασίσουμε την επικαιροποίηση του Μνημονίου συνεργασίας», ανέφερε η κ. Παναγιώτου, τονίζοντας ότι οι νέες κλιματολογικές συνθήκες και τα νέα δεδομένα «επιβάλλουν μια τέτοια επικαιροποίηση για να μπορεί να ανταποκριθεί και στις ανάγκες που έχουν οι γεωργοί μας».
Επιπλέον, εξήγησε ότι συμφωνήθηκε η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνολογίας για τη βέλτιστη εκπαίδευση των γεωργών και των κτηνοτρόφων, η οποία θα πλαισιώνεται από τα ερευνητικά ινστιτούτα των δύο χωρών.
Σε ένα τρίτο επίπεδο, η κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι συζητήθηκε «η κοινή συνεργασία και στρατηγική που οφείλουμε να έχουμε στο πλαίσιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες», η οποία, όπως είπε, δύναται να φέρει θετικά αποτελέσματα στις διεκδικήσεις των δύο χωρών στον πρωτογενή τομέα.
«Οι γεωργοί μας είναι ένας κόσμος ταλαιπωρημένος, ένας κόσμος με ζαρωμένα χέρια και αυτό αποτελεί το πιο ισχυρό κίνητρο για να τους δώσουμε ελπίδα, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο και σταθερό εισόδημα και κυρίως να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια. Οι κλιματικές συνθήκες θέτουν όλο αυτό σε κίνδυνο. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε τις λύσεις και τα εργαλεία που θα δώσουν άμεσα ανακούφιση», κατέληξε η κ. Παναγιώτου.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στην επικαιροποίηση του Μνημονίου συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που «η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει».
Μιλώντας για τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες, τόνισε ότι η κλιματική «πλέον μας βάζει σε συναγερμό και μας βάζει σε μια συγκεκριμένη διαδικασία αναζήτησης λύσεων μέσα από τις οποίες προφανώς η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ίδιας της Ένωσης, θα είναι εξόχως σημαντική θα είναι εξόχως ουσιαστική».
«Ελλάδα και Κύπρος […] θα επιδιώξουμε και σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και σε επίπεδο μεταξύ μας συνεργασίας να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να υπάρξουν λύσεις, να υπάρξουν προοπτικές να υπάρξει μια πραγματική ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα», επισήμανε.
«Βασικό μέλημα στην Ελλάδα είναι ακριβώς το ίδιο με την Κύπρο: να στηρίξουμε το πραγματικό εισόδημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, να τους δώσουμε ελπίδα να τους δώσουμε προοπτική να τους δημιουργήσουμε πραγματικά συνθήκες της καλής της επόμενης μέρας», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.