Συνεχίστηκε την Τετάρτη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η δίκη εντός δίκης της Γερμανίδας κτηματομεσίτριας, κατηγορούμενης για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, με την εξέταση και αντεξέταση ως μάρτυρα κατηγορίας της αστυνομικού Α.Α..
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Άννα Ματθαίου, εξέτασε την αστυνομικό σχετικά με τα γεγονότα στον Αερολιμένα Λάρνακας. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι, παρουσία της κατηγορούμενης και άλλων δύο αστυνομικών, ερευνήθηκαν αρχικά οι αποσκευές της κατηγορούμενης. Μετά από γραπτή συγκατάθεση της ίδιας, ερευνήθηκαν δύο επιπλέον ταξιδιωτικές βαλίτσες όπου εντοπίστηκαν τεκμήρια. Η κατηγορούμενη, που κρατούσε έγγραφο με τα δικαιώματά της, ενημερώθηκε για τον λόγο της σύλληψης, τα αδικήματα και τη διαδικασία έρευνας μέσω διερμηνέως (ελληνικά-γερμανικά). Της τονίστηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να δώσει συγκατάθεση. Η αρχική επικοινωνία, πριν την άφιξη διερμηνέως, έγινε στα αγγλικά, γλώσσα που η μάρτυρας και η κατηγορούμενη χειρίζονταν καλά, με την τελευταία να είναι συνεργάσιμη. Η μάρτυρας αναγνώρισε το έγγραφο συγκατάθεσης, το οποίο υπογράφηκε παρουσία της.
Κατά την αντεξέταση από τον συνήγορο υπεράσπισης, Σωτήρη Αργυρού, η μάρτυρας δεν θυμόταν πότε ακριβώς ενημερώθηκε ότι η κατηγορούμενη θα οδηγείτο για προσωποκράτηση ή αν είδε το ένταλμα σύλληψης. Ανέφερε ότι διερμηνέας κλήθηκε όταν χρειάστηκε η υπογραφή της κατηγορούμενης, καθώς η αρχική επικοινωνία στα αγγλικά κρίθηκε επαρκής. Ο κ. Αργυρού επισήμανε ότι λεπτομέρειες όπως η συνομιλία στα αγγλικά ή η παροχή τροφής δεν αναφέρονταν στην αρχική κατάθεση της μάρτυρος. Η αστυνομικός απάντησε ότι καταγράφονται μόνο ουσιώδη στοιχεία και όχι κάθε δευτερεύουσα συνομιλία και ότι δεν υποχρεούται να κρατά προσωπικό σημειωματάριο.
Ο συνήγορος αμφισβήτησε την ακολουθία των γεγονότων, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα στις αποσκευές ξεκίνησε χωρίς συγκατάθεση, και μόνο μετά τον εντοπισμό αντικειμένων κλήθηκε διερμηνέας για να πειστεί η κατηγορούμενη να υπογράψει, ενδεχομένως υπό την απειλή ότι δεν θα ταξίδευε. Η μάρτυρας αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι η έρευνα στις βαλίτσες έγινε μετά την πλήρη γραπτή συγκατάθεση και χωρίς καμία πίεση.
Οι συνθήκες κράτησης
Στο τέλος της ακρόασης, ο συνήγορος έθεσε εκ νέου ζήτημα για τις συνθήκες κράτησης, αναφερόμενος σε προβλήματα υγείας της κατηγορούμενης και στη μη χορήγηση της φαρμακευτικής της αγωγής. Η ίδια η κατηγορούμενη, απευθυνόμενη στο δικαστήριο με τη βοήθεια του μεταφραστή της, ζήτησε βοήθεια για να λάβει τα φάρμακά της, δηλώνοντας ότι η υγεία της επιδεινώνεται και ότι οι συνθήκες κράτησης επηρεάζουν την ικανότητά της να παρακολουθήσει τη δίκη.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νικόλας Γεωργιάδης, ανέφερε ότι οι ανησυχίες καταγράφηκαν, αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να παρέμβει στη διοίκηση των φυλακών, παρά μόνο να επισπεύσει τη διαδικασία. Η Κατηγορούσα Αρχή δήλωσε ότι η φαρμακευτική αγωγή παρέχεται, εκτός από κάποια μη εγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές στην Κύπρο. Ο δικηγόρος αντέτεινε ότι της χορηγείται μόνο παυσίπονο.
Η δίκη εντός δίκης θα συνεχιστεί στις 23 Μαΐου, 2 και 6 Ιουνίου, ώρα 9.00 π.μ., με την εξέταση τριών ακόμη μαρτύρων κατηγορίας (Ευρωβουλευτής, μεταφράστρια, γραφολόγος) και τριών μαρτύρων υπεράσπισης (η κατηγορούμενη και δύο πραγματογνώμονες).