7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 11:15

Μεταρρύθμιση ΤΑ και στεγαστικό στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ, αυξημένος κατά 18 εκ

Τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2025, ο οποίος ανέρχεται στα 752,1 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 18 εκ. σε σύγκριση με τον προηγούμενο, εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Μιλώντας ενώπιον των μελών της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο Υπουργός πως το 32% του Προϋπολογισμού αφορά τις αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου, ενώ οι Τακτικές Δαπάνες αποτελούν το 62% του Προϋπολογισμού.

Στη συζήτηση ξεχώρισε το θέμα της μεταρρύθμισης  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η παραδοχή του Υπουργού πως αυτή χρήζει βελτίωσης σε θέματα όπως ο αριθμός των αντιδημάρχων, με τους Βουλευτές να εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συζητήσουν το θέμα ώστε να επιφέρουν τις αναγκαίες αλλαγές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Ιωάννου είπε πως οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και επιβεβαιώνουν παράλληλα τη σταθερή δέσμευσή της να επενδύσει σε έργα ανάπτυξης, τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα υπηρεσιών και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

«Ο προϋπολογισμός μας για το 2025 είναι ολοκληρωμένος με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η διεύρυνση της κοινωνικής συνοχής μέσα από μία δέσμη 10 εμβληματικών δράσεων, όπως είναι η αξιολόγηση και αναθεώρηση του νέου πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, η απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης της ανάπτυξης, η υλοποίηση των μέτρων της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και της προσφυγής στεγαστικής πολιτικής, η εφαρμογή της νέας διαδικασίας για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, η υλοποίηση μέτρων για την αναβάθμιση του τομέα πολιτικής προστασίας, η ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων για την αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών και ο σχεδιασμός νέου πληροφοριακού συστήματος του αρχείου πληθυσμού», είπε.

Πρόσθεσε πως είναι το Υπουργείο που βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες, «επιδιώκουμε την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών, με στόχο που να επιτυγχάνεται η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της ισότιμης αντιμετώπισής τους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης Δήμων ή του αριθμού αντιδημάρχων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως έχουν παρατηρήσει αδυναμίες και στρεβλώσεις όσον αφορά τη μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης. «Έγκαιρα τις έχουμε εντοπίσει, αλλά είχαμε επιπλέον πει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας ότι στόχος μας ήταν η ομαλή εφαρμογή της μεταρρύθμιση όπως αυτή ψηφίστηκε», είπε και σημείωσε πως οποιεσδήποτε αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν πριν, όπως το θέμα της αντιμισθίας των αντιδημάρχων, θα αξιολογηθούν για να παρθούν κάποιες αποφάσεις.

«Πιστεύουμε ότι οι συνενώσεις δεν έγιναν στη βάση πληθυσμιακών, οικονομικών δεδομένων των Δήμων με αποτέλεσμα τα οφέλη της μεταρρύθμισης να μην είναι τα ίδια για όλους τους δημότες», είπε και έδωσε ως παράδειγμα της Λευκωσίας, όπου ενώθηκαν 4 δήμοι και σε βάθος χρόνου θα έχει ουσιαστικά οφέλη. Πρόσθεσε πως το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ώστε να ισχύει και για άλλους δήμους.

Όσον αφορά τον αριθμό των αντιδημάρχων, είπε πως ο αριθμός των 93 είναι υπερβολικός. Σημείωσε πως πρέπει να μπουν συγκεκριμένα καθήκοντα για τους αντιδημάρχους, προσθέτοντας πως είναι μεγάλος ο αριθμός τους και πρέπει να μειωθεί. «Το έχω αναφέρει ότι το ιδεατό σενάριο θα ήταν να υπάρχει ένας αντιδήμαρχος για κάθε Δήμο», είπε και πρόσθεσε πως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και να αξιολογηθεί σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. «Ουδέποτε θα προχωρήσουμε κάτι από μόνοι μας, σε συνεργασία με τον κοινοβουλευτικά κόμματα θα αξιολογηθεί και ο αριθμός των δήμων και ο αριθμός των αντιδημάρχων και θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο εγγύς μέλλον, όχι άμεσα», είπε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν και συνενώσεις στους Δήμους.

Πόσες, πώς και γιατί, αυτό θα είναι σε συνεννόηση και κατόπιν διαβούλευσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και θα είμαστε έτοιμοι τους επόμενους μήνες, δεν μπορώ να προδικάσω ακριβώς σε πόσον καιρό, να φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις», είπε.

Ο κ. Ιωάννου, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε πως οτιδήποτε αποφασιστεί δεν μπορεί να ισχύσει τώρα, και άρα να μην πανικοβάλλονται κάποιοι ότι μπορεί να χάσουν τις θέσεις τους τώρα. «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως υπάρχει μία σκέψη ούτως ώστε η μείωση των αντιδημάρχων να γίνει με βάση τον πληθυσμό.

Ο κ. Ιωάννου κλήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία που έκανε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος εντός της Επιτροπής ότι ο υπόκοσμος στη Λεμεσό ελέγχει τουρκοκυπριακές περιουσίες και πως για το θέμα έγινε και σύσκεψη και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Απαντώντας, ο Υπουργός είπε πως δεν έγινε τέτοια συνάντηση στο Υπουργείο και πρόσθεσε πως οποιοσδήποτε έχει τέτοιες πληροφορίες, υπάρχει η Αστυνομία για να προχωρήσει σε καταγγελία.

«Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω και είναι πολύ σημαντικό για τη διαχείριση του τουρκοκυπριακών περιουσιών, είναι πως έχουμε υποβάλει στη Βουλή ένα Νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην τον τρόπο διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Πλέον, εάν και εφόσον ψηφιστεί, η παραχώρηση και αξιοποίηση τουρκοκυπριακών περιουσιών θα γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια, με διαφάνεια και ισονομία και μπαίνει ένα σύστημα πλέον μοριοδότησης και αξιολόγησης», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα του στεγαστικού, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική. «Εβδομήντα επτά (77) εκατομμύρια για τη συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των πολεοδομικών χαλαρώσεων που δίνονται, που είναι τεράστιο. Ήδη έχουμε, πέραν των 20 αιτήσεων όσον αφορά τα πολεοδομικά κίνητρα, τα οποία μεταφράζονται σε 178 πρόσθετες κατοικίες και 2 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως η αύξηση του στον προϋπολογισμό του κατ΄εξοχήν αναπτυξιακού Υπουργείου είναι ελάχιστη, είναι μόλις 2,4% και κυρίως η αύξηση οφείλεται στην κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, σημαντικά έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν μείνει εκτός προϋπολογισμού και αντί αύξησης των ελαστικών δαπανών χρειαζόμαστε περισσότερα έργα που να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. «Ελάχιστα βλέπουμε επίσης για δράσεις που θα μειώσουν ουσιαστικά τη γραφειοκρατία και την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών», είπε.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης,  ο κ. Σύκας είπε αντί η Κυβέρνηση να εστιάζει και να προβάλλει τα προβλήματά της, που είναι γνωστά, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η μεταρρύθμιση αυτή. «Αν επιθυμεί αλλαγές, ιδού η Ρόδος να τις φέρει στη Βουλή», είπε.

Στον ΔΗΣΥ, είπε ακόμη, μιλάμε πλέον για στεγαστική κρίση και όχι για στεγαστικό πρόβλημα. «Αυτή είναι η διαφορά μας με την Κυβέρνηση, χρειαζόμαστε περισσότερα για να δώσουμε διέξοδο στους νέους και τα νεαρά ζευγάρια».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού στις δικές του δηλώσεις είπε η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΤΑ παρουσιάζει σειρά προβλημάτων, κενών και ελλείψεων, παρά τις προσπάθειες που ομολογουμένως καταβάλλονται. «Δυστυχώς πέρασαν αναξιοποίητα από την εκτελεστική εξουσία, τα δυόμιση χρόνια που δόθηκαν ως παράταση στη θητεία των τότε τοπικών αρχών», είπε και πρόσθεσε πως η μετάβαση στα νέα δεδομένα που αφορά τους επαρχιακούς οργανισμούς, τους δήμους και τα συμπλέγματα δεν είναι τόσο ομαλή όσο αναμενόταν και όσο απαιτούν οι συνθήκες.

Ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η απαίτηση της μεταρρύθμισης για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων ως βασικός πυλώνας της ίδιας της μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ απασχολεί ιδιαίτερα και ο τρόπος διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Σημείωσε πως κατ΄ επανάληψη το ΑΚΕΛ, έχει τονίσει ότι το μεταναστευτικό αποτελεί σύνθετο ζήτημα, οι λύσεις του οποίου δεν είναι εύκολες. «Σημειώνουμε την προσπάθεια που έγινε προς την ορθή κατεύθυνση από τον νυν Υπουργό Εσωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Την ίδια ώρα όμως, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά πρώτιστα την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος και δεύτερο στη μεγάλη καθυστέρηση στην αφαίρεση του, αλλά και την ανησυχία μας για τους αιτητές ασύλου που παρέμειναν για μήνες εγκλωβισμένοι εντός της νεκρής ζώνης ως αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών της παρούσας κυβέρνησης, οι οποίοι μας οδήγησαν σε ευθεία σύγκρουση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της μείωσης του αριθμού των Δήμων και των αντιδημάρχων είπε πως όταν δούμε ποια είναι η κυβερνητική πρόθεση, ως αντιπολίτευση θα συζητήσουμε, αλλά αυτή την ώρα δεν έχουμε κάτι μπροστά μας», είπε και σημείωσε πως είναι ανοικτοί στον διάλογο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό φαίνεται ότι το Υπουργείο έχει δουλέψει συστηματικά, αφού ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ολοκληρωμένη παρουσίαση των σχεδίων για στέγαση κυρίως των νεαρών ζευγαριών και των εκτοπισθέντων.

«Φαίνεται ότι τα προγράμματα και τα σχέδια, τα οποία έχουν κατατεθεί εμπίπτουν σε μια ικανοποιητική κατάσταση, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, περιθώρια αύξησης των ποσών, όμως στο πλαίσιο του συνολικού προϋπολογισμού είναι μια καλή προσπάθεια από πλευράς της Κυβέρνησης», είπε και σημείωσε πως για πρώτη φορά γίνεται συνολική παρουσίαση στεγαστικών προγραμμάτων και όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα.

Για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Λεωνίδου είπε πως αναμφίβολα υπάρχουν προβλήματα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν εάν δεν υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ Βουλής και Κυβέρνησης, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η άμβλυνση αυτών των προβλημάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης είπε πως παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει νέα σχέδια, αλλά και ενίσχυση παλαιότερων σχεδίων, με στόχο την αύξηση των οικιστικών αποθεμάτων, δηλαδή της προσφοράς, και την ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, που επιθυμούν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. “Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι οι αιτήσεις, που έχουν ήδη υποβληθεί, βεβαιώνουν ότι τα συγκεκριμένα σχέδια έχουν αγκαλιαστεί από τους πολίτες”, είπε.

Ανέφερε, επίσης, πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής για την πρόθεση αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων στα στεγαστικά προγράμματα της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισμένων, ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι δικαιούχοι.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ «είχαμε έγκαιρα διαγνώσει αυτά τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου, υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούσαν να ρυθμίσουν και να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα, αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα κόμματα για λόγους εξυπηρέτησης -πιστεύουμε- σκοπιμοτήτων καταψήφισαν όλες αυτές τις προτάσεις».

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Σιζόπουλος, σήμερα είναι αδικαιολόγητα να διαμαρτύρονται για αυτήν την κατάσταση και από την πλευρά της ΕΔΕΚ ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο το κόμμα του, ήταν το μόνο κόμμα που καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «τονίζοντας ακριβώς ότι η υιοθέτησή του όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ενδεχομένως σε απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος του να συμβάλει, επαναφέροντας τις προτάσεις του εάν και τα υπόλοιπα κόμματα το αποδέχονται να γίνει συζήτηση και να διορθωθούν ακριβώς οι συγκεκριμένες στρεβλώσεις.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε στις δηλώσεις του σε σχέση με τον αριθμό των Δήμων και Αντιδημάρχων, πως η θέση παραμένει σταθερή από την ψήφιση της νέας δομής πριν από τρία χρόνια, ότι ο αριθμός των δήμων είναι μεγάλος και απαιτείται συναινετική επανεξέταση. Παράλληλα, πρόσθεσε, ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι υπερβολικά υψηλός και πρέπει να μειωθεί, δίνοντάς τους συγκεκριμένες εξουσίες, ώστε να αποφευχθεί η απραξία.

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε πως πρέπει να δοθεί διευκρίνιση και διασφάλιση της χρηματοδότησης των ΕΟΑ, ώστε τα έσοδα από τις άδειες να κατευθύνονται σωστά, προσθέτοντας πως το Υπουργείο καλείται να συνδράμει ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα το κράτος να καταστεί αρωγός για αυτή την πρόσθετη χορηγία

Για τα στεγαστικά σχέδια, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε πως αποτελούν σημαντική πρωτοβουλία που έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Ωστόσο, ανέφερε, παρατηρούνται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε τα προγράμματα αυτά να γίνουν πιο προσιτά, ιδιαίτερα για τη νεολαία που πλήττεται έντονα από την έλλειψη στέγης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!