9.8 C
Nicosia
Δευτέρα 30 Δεκέμβριος 2024 | 19:00

Μετά την παύση Οδυσσέα μπήκαμε σε ατραπό φίμωσης και τρομοκρατίας, είπαν ομιλητές σε εκδήλωση των Οικολόγων

Η θέση πως οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι θεσμοί περιήλθαν στην ατραπό της τρομοκρατίας και της φίμωσης μετά την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή εκφράστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε  το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών την Τετάρτη το βράδυ στη Λευκωσία με τίτλο «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς μετά την παύση του Γενικού Ελεγκτή».

Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη για μεταρρύθμιση του Συντάγματος, δηλώθηκε πως με λάβαρο το ήθος και το σθένος του Οδυσσέα ο αγώνας κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς θα συνεχιστεί και ότι ο παυθείς Γενικός Ελεγκτής φέρει τα εχέγγυα να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ομιλητές  στην εκδήλωση ήταν ο συνήγορος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη Χρίστος Κληρίδης, η Βουλευτής, Αντιπρόεδρος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ για τη διαφθορά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»  Γιώργος Καλλινίκου.

Σε εισαγωγική ομιλία ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων λέγοντας ότι δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μην παραδέχεται ότι  “τη χρυσή εποχή του Οδυσσέα στην Ελεγκτική Υπηρεσία τα ζητήματα που αφορούν τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα και καταστροφές έτυχαν προτεραιότητας και της δέουσας σημασίας”, αναφέρθηκε σε σκάνδαλα που ανέδειξε και παρέθεσε μεταξύ αυτών, “τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, με την HERMES και τα αεροδρόμια, το λιμάνι της Λεμεσού, το σφαγείο CYPRA  και το «μέγα σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων».

Πρόσθεσε πως ήταν επόμενο ότι “το βαθύ κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν θα έμενε άπραγο και έστησε και υλοποίησε μια πλεκτάνη που οδήγησε στην παύση του Οδυσσέα, που αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και διαπλοκής”, όπως είπε.

Διατυπώνοντας τη θέση πως είναι ολοφάνερο ότι με αφετηρία αυτή την απόφαση οι δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής θα επιχειρήσουν να απλώσουν ένα πέπλο φόβου πάνω στην κοινωνία, είπε πως η  απόφαση του δικαστηρίου που οδήγησε στην παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο κ. Περδίκης κάλεσε σε ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων του κυπριακού λαού για να καταστεί δυνατή η ανάσχεση «της κλιμακούμενης επίθεσης του βαθέως κράτους κατά των δικαιωμάτων των πολιτών».

Προτείνοντας δε κοινούς στόχους και προτεραιότητες στον αγώνα κατά της διαφθοράς, βεβαίωσε πως «δεν θα μείνουμε απαθείς να κλαίμε επί των ερειπίων, αλλά ο αγώνας κατά της διαφθοράς, συνεχίζεται».

Ο Χρίστος Κληρίδης άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι η απόφαση για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Κύπρου λόγω των  επιπτώσεων που έχει η απόφαση αυτή.

Εξέφρασε την άποψη ότι το Συμβούλιο (Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο), γνώριζε ότι θα είχε πολιτικές επιπτώσεις,  για αυτό και σε μια από τις συνεδρίες του ανέφερε ότι θα εξέδιδε την απόφαση Σεπτέμβρη επειδή γνώριζε ότι θα έχει πολιτικές επιπτώσεις.

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την  άποψη ότι δεν αποτελεί ασέβεια η κατατοπισμένη κριτική  στις δικαστικές αποφάσεις αλλά επιβάλλεται. Πρόσθεσε πως η απόφαση έγινε σεβαστή με την εκτέλεση της.

Ακολούθως ανέγνωσε το απόσπασμα από το σύγγραμμα του  Σαράντη Καργάκο στο οποίο ο συγγραφέας έγραψε ότι η διαφθορά  είναι ένα σκιώδες κράτος, το οποίο άλλοτε κατοικοεδρεύσει μέσα στους κόλπους μιας Κυβέρνησης και άλλοτε την υπονομεύει, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά, στηρίζεται στην τρομοκρατία των ισχυρών και τη δειλία των αδυνάτων.

Σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης,  και την τρομοκρατία που ασκείται προκειμένου αυτή να περιοριστεί, παρέθεσε την απόφαση ΕΔΑΔ, στην υπόθεση Μιχαλάκη Κυπριανού εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία το Δικαστήριο μεταξύ άλλων διατύπωσε τη θέση πως η δαμόκλειος σπάθη που επικρέμεται  πάνω από ένα δικηγόρο να μην ξεφύγει και ο λόγος του να κριθεί ως ανάρμοστη συμπεριφορά  παραβιάζει το άρθρο 10 της Σύμβασης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Το κούνημα του δακτύλου και ο εκφοβισμός που επέφερε η απόφαση του Συμβουλίου δεν τα ένιωσε μόνο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αλλά και καμιά 30αριά άλλοι αξιωματούχοι που υπόκεινται σε απόλυση στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως η Βουλή μπορεί και πρέπει να εξετάσει, τη ρύθμιση των υπερεξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα να παύει αξιωματούχους που διορίζει ο Πρόεδρος, είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «διορίζει ο Πρόεδρος και ο Πρόεδρος κάνει την πάπια και παύει ο Γενικός Εισαγγελέας’.

Είπε ακόμα πως η Βουλή πρέπει να καθορίσει την ανάρμοστη συμπεριφορά και πως είναι τραγελαφικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίζει Δικαστές  ενώπιον των οποίων θα βρεθεί διάδικος σε αναφορές νόμων.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι κατά τη θητεία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την εικόνα που αποκόμισε κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι πως ο Οδυσσέας Μιχαηλιδης αποτελούσε την αιχμή του  δόρατος κατά  της διαφθοράς.

Ενοχλούσε πολλούς, πρόσθεσε, και είπε πως ο παυθείς Γενικός Ελεγκτής, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης κατάφερε να τεκμηριώσει  το 2ο ταξίδι Αναστασιάδη  στις Σεϋχέλλες, αφού έλεγξε τα επιδόματα των αστυνομικών που τον συνόδευαν.

«Συμμετέχω σε διεθνή βήματα» και διαπίστωσα ότι μόνο στην Κύπρο διορίζονται πολιτικά πρόσωπα στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε προσθέτοντας πως έχει συσταθεί για επικοινωνιακούς λόγους μια απονευρωμένη Αρχή Κατά της Διαφθοράς,

Είπε ακόμα ότι την τρόμαξε η αναφορά του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου  Αντώνη Λιάτσου ότι “αυτά τα λέμε για να ακούν οι επόμενοι” και διερωτήθηκε ποιος θα τολμήσει να αρθεί στο ύψος του ήθους του Οδυσσέα.

Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι στην απόφαση του Συμβουλίου παρουσιάζεται ένα τέρας Γενικός Ελεγκτής,  προσθέτοντας  πως η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σε πλήρη διάσταση με τη συνείδηση του κόσμου.

«Έχουμε δικαίωμα να λέμε την άποψη μας», συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι «ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται».

Επίσης εξέφρασε την άποψη πως για να έχουμε κράτος δικαίου χρειάζονται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Καταλήγοντας  είπε πως δεν πρέπει να αφήσουμε την υπόθεση Οδυσσέα να ξεχαστεί αλλά να την κρατήσουμε λάβαρο στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Ο κ. Καλλινίκου  είπε πως όταν άρχισε ο πόλεμος εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από αυτούς  που τον διόρισαν, αντιλήφθηκε ότι «ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ζητούσαμε για χρόνια. Ένας τεχνοκράτης που προστάτευσε τον δημόσιο πλούτο». Πρόσθεσε ότι προ Οδυσσέα οι πόρτες ήταν κλειστές και δεν παρέχονταν στοιχεία στους δημοσιογράφους, αλλά ο Οδυσσέας έδινε στοιχεία.

Ανέφερε ότι «κάναμε καταγγελίες στην Ελεγκτική Υπηρεσία και είχαμε τη βεβαιότητα ότι η καταγγελία θα διερευνηθεί». «Μας έδωσε ελπίδα», πρόσθεσε. Δήλωσε ακόμα πως ‘δεν τον συγχωρεί επειδή πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή στην ακεραιότητα της δικαιοσύνης και επειδή με τη στάση του ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν ενεργοποιήθηκε για να ξυπνήσει τον  κόσμο «για το έγκλημα που επέκειτο».

Παρατήρησε επίσης ότι «μας λένε να σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά αυτό που προστάζουν είναι σιωπήστε».

Ακολούθως αφού ανέφερε ότι θεωρεί έντιμο τον διάδοχο του Οδυσσέα, εξέφρασε την άποψη πως οι Γενικοί Ελεγκτές προ Οδυσσέα δεν είχαν τα κότσια να συγκρουστούν με τη διεφθαρμένη εξουσία.  Είπε πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε καθαρή εικόνα για κάθε θέμα που ανέκυπτε και ήταν αποφασισμένος να συγκρουστεί.

Είπε επίσης πως δεν πιστεύει πως όποιος έντιμος και αν διοριστεί στη θέση του Γενικού Ελεγκτή πρόκειται να συγκρουστεί με αυτούς που τον διόρισαν.

Επίσης ο κ. Καλλινίκου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε καμμία απολύτως προσπάθεια να εξισορροπήσει και να αποτρέψει τη θεσμική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλινίκου το χειρότερο όλων είναι το κλίμα τρομοκρατίας και η φίμωση, ο περαιτέρω περιορισμός των κρατικών αξιωματούχων και των θεσμών. «Όλοι θα τρέμουν για τη θεσούλα τους» συνέχισε προσθέτοντας ότι στα πηγαδάκια των δημοσιογράφων η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως «οι δημοσιογράφοι είμαστε οι επόμενοι».

Αναφέροντας ακόμα πως «η κοινωνία κοχλάζει, η κοινωνία και υποχρεούμαστε να κρατήσουμε ζωντανή την οργή μέχρι το 2028», κάλεσε τον Οδυσσέα να προετοιμαστεί για να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο τέως Ευρωβουλευτής  Δημήτρης Παπαδάκης λαμβάνοντας τον λόγο μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, είπε ότι ο τόπος χρειάζεται άμεσα συνταγματική μεταρρύθμιση και να συνταχθεί ένα Σύνταγμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες το 2024. Εισηγήθηκε επίσης όπως θεσπιστεί διάταξη που θα διαλαμβάνει ότι ο κάθε κρατικός αξιωματούχος θα περνά από ακρόαση στη Βουλή.

Ο πρώην Βουλευτής Σοφοκλής Φυττής  εξέφρασε την εκτίμηση ότι πίσω από αυτή την υπόθεση είναι οι πολλαπλές συντάξεις. «Όταν πεθάνουν αυτοί που τις λαμβάνουν οι συντάξεις πηγαίνουν στη χήρα ή τον χήρο και συνεχίζουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι, πρόσθεσε.

Η δικηγόρος και Πολιτικός Έλένη Βραχίμη λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι είμασταν στον πάτο σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή και τη διαφθορά με την απόφαση και την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη «άνοιξε ο πάτος και πέσαμε στον βόθρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συστάσεις στο κοινό για τους κινδύνους από την κακοκαιρία

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας αναφορικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους που αναμένεται να επηρεάσουν...

Πρόεδρος του ΓΣΠ ο Θεόδωρος Ιωαννίδης

Πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου “Τα Παγκύπρια” (ΓΣΠ) για την επόμενη διετία θα είναι ο Θεόδωρος Ιωαννίδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΣΠ, μετά τις εκλογές που...

Συνεχίζονται οι έρευνες για διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου 62χρονου στη Λεμεσό

Ιδιαίτερα δύσκολο θεωρείται το έργο των ανακριτών σε σχέση με τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του 62χρονου Vitaly Shostak, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Λεμεσό...

Ανοικτοί μόνο για οχήματα με αλυσίδες ή 4Χ4 οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος λόγω παγετού

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού που έχει σχηματιστεί στο οδόστρωμα, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος (Πλατρών – Τροόδους, Καρβουνά – Τροόδους και Προδρόμου...

Κλειστή λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίας σύγκρουσης

Λόγω τροχαίας σύγκρουσης στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού–Λευκωσίας, έχει κλείσει η δεξιά λωρίδα του δρόμου στην περιοχή Ζυγίου. Η τροχαία κίνηση προς Λευκωσία διεξάγεται μέσω της αριστερής...

Καθ. Παπαπολυβίου: Η εκλογή Κάρτερ είχε δημιουργήσει την εντύπωση της επιστροφής

Η εκλογή Κάρτερ στην Προεδρία των ΗΠΑ το 1976 είχε δημιουργήσει στους Κύπριους πρόσφυγες την εντύπωση ότι θα έπρεπε να ετοιμάσουν τις βαλίτσες της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!