18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 17:19

Μαριλένα Ραουνά: Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υφ. Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, η τελετή παραλαβής διορισμού της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα κας Μαριλένας Ραουνά.

Σε ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η σημερινή μέρα, της διαβεβαίωσης και ανάληψης καθηκόντων από την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, την οποία και συγχαίρω και της εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολό της έργο, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο ορόσημο για την πατρίδα μας, στο οποίο η διακυβέρνησή μας και εγώ προσωπικά, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία, για λόγους τους οποίους είμαι σίγουρος όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε.

Η ιδιότητα του Κράτους-Μέλους της ΕΕ επηρεάζει οριζοντίως κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας σε θέματα οικονομίας, εργασίας, περιβάλλοντος, ασφάλειας και γενικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ακόμη και σε αυτούς τους τομείς που το κεκτημένο είναι ακόμα πολύ περιορισμένο, όπως της υγείας και της παιδείας. Κατά συνέπεια, η άσκηση της Προεδρίας δεν είναι μόνον ένα ιδιαίτερα απαιτητικό θεσμικό καθήκον, αλλά και μια εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση, στην οποία είμαι σίγουρος θα ανταποκριθούμε με απόλυτη επιτυχία.

Η επίσημη έναρξη των προετοιμασιών μας για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της πατρίδας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, τη μεγαλύτερη, όπως πραγματικά πιστεύω, επιτυχία της χώρας μας από την ίδρυσή της το 1960 και ειδικότερα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 που κλόνισαν συθέμελα το κράτος.  Δύο δεκαετίες μετά, η Κύπρος αποτελεί ένα Κράτος-Μέλος με σημαντική συμβολή στα ευρωπαϊκά δρώμενα και με ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες, με ρόλο και λόγο για τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων.

Την ίδια στιγμή, το Κυπριακό αποτελεί, πλέον, κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα, η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη παράνομα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, και η ΕΕ έχει υποχρέωση, αλλά και συμφέρον, να συμβάλει ενεργά, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και της διεύρυνσης γενικότερα, για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου.  Επενδύουμε τα μέγιστα στη συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με μια λύση που θα είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα διασφαλίζει και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες τούτου του τόπου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους.

Αγαπητή κα Ραουνά, αγαπητή μου Μαριλένα, σε επέλεξα να ηγηθείς αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, διότι είμαι βέβαιος ότι έχεις τις γνώσεις, τα προσόντα, την εμπειρία, αλλά κυρίως το όραμα, τη θέληση και την επιμονή που απαιτούνται για την επιτυχία μιας αποστολής που δεν είναι για σένα ξένη. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό το αξίωμα, είναι περιορισμένος ο χρόνος και το ανθρώπινο δυναμικό. Δεν έχω, όμως, καμία αμφιβολία ότι θα τα αξιοποιήσεις όλα στο έπακρο και θα διακριθείς και πάλιν για την εργατικότητα και τις ηγετικές σου ικανότητες στην προώθηση συναινετικών λύσεων που απαιτούνται για μια Ένωση των 27. Σου αναθέτουμε σήμερα τα ηνία σε ένα πολύ φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο και γνωρίζω ότι θα αφοσιωθείς μαζί με την ομάδα που θα στήσεις, τον Υπουργό Εξωτερικών και τα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, για έγκαιρο προγραμματισμό και δημιουργία της απαραίτητης θεσμικής δομής που θα μας επιτρέψει να φέρουμε με  απόλυτη επιτυχία τα αποτελέσματα που επιθυμούμε στο πλαίσιο της Προεδρίας μας.

Εξάλλου, η άκρως παραγωγική πολυετής συνεργασία μας από διάφορες θέσεις που ξεκίνησε από το 2011, με πιο πρόσφατη εκείνην της Διευθύντριας του Διπλωματικού μου Γραφείου, η άρτια σου κατάρτιση, η διπλωματική σου εμπειρία, η εργατικότητα, καθώς η βαθιά γνώση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ και των θεσμικών της Οργάνων, αποτελούν επαρκή εχέγγυα επιτυχίας.

Πολλές φορές έχω επισημάνει ότι αν η πρώτη, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου το 2012 σηματοδότησε την ενηλικίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος-Μέλος της Ένωσης,  η δεύτερη Κυπριακή Προεδρία θα πρέπει να κατατάξει την πατρίδα μας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συγκροτημένη δράση που θα ηγηθεί του Συμβουλίου, οδηγώντας την ενοποιητική διαδικασία ένα βήμα πιο μπροστά για το καλό των Ευρωπαίων πολιτών και φυσικά της πατρίδας μας.

Η Κυπριακή Προεδρία αποτελεί μέρος του Τρίο Προεδρίας που ξεκινά με την Πολωνία το πρώτο εξάμηνο του 2025, συνεχίζει με τη Δανία το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους και ολοκληρώνεται με την Κυπριακή Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2026. Συνεπώς, πρέπει να επισπεύσουμε την προεργασία μας και να είμαστε καθόλα έτοιμοι από την αρχή του 2024 για να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας, στο πλαίσιο του Τρίο Προεδρίας, τόσο για τον καταρτισμό του προγράμματος εργασιών όσο και για την ετοιμότητα υποβοήθησης του έργου της προεδρίας της Πολωνίας και της Δανίας.

Όπως προανέφερα, το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και οι προκλήσεις πολλές. Η Προεδρία της ΕΕ είναι ένα συναρπαστικό, ένα μοναδικό ταξίδι με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, και με πολλές προκλήσεις. Είναι ταυτόχρονα, όμως, και εδώ επικαλούμαι και την προσωπική εμπειρία, μια εξαιρετική εμπειρία, μια μοναδική ευκαιρία για να αναδείξουμε τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, αλλά και το έμψυχο υλικό που διαθέτουμε που αναμφίβολα αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας μας.

Αγαπητή μου Μαριλένα, σε αυτή την προσπάθεια δεν είσαι μόνη. Σε καλώ, με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, να συνεργαστείς με όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κύπρου, την πολιτική ηγεσία, τη Νομοθετική εξουσία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, τους θεσμούς, τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Οι άνθρωποι της Κύπρου είναι ο πλούτος μας και οφείλεις να τον αξιοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό, ώστε να αναδείξουμε τη χώρα μας ως γέφυρα συνεργασίας, ως πυλώνα σταθερότητας, ως σταυροδρόμι αντάμωσης διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών και θρησκειών. Ως μια χώρα Κράτος-Μέλος της ΕΕ η οποία παλεύει να δικαιωθεί, να απαλλαγεί από τα κατοχικά στρατεύματα και να δώσει στους πολίτες της τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, όπως ακριβώς όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις και την εμπειρία σου, το ήθος και την εργατικότητα σου, η παρουσία σου στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι άκρως παραγωγική και δημιουργική.

Καλή και παραγωγική θητεία. Κάθε επιτυχία».

Από την πλευρά της η κα Ραουνά είπε, μεταξύ άλλων, ότι  «είναι με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης που αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα», ευχαριστώντας θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο πρόσωπο της.

Πρόσθεσε ότι «έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνω και της μεγάλης σημασίας της αποστολής που μου ανατίθεται ως επικεφαλής της προετοιμασίας της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026».

Η κα Ραουνά διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου μεταφράζεται σε αισθήματα χρέους, αίσθηση καθήκοντος και δέσμευσης, απόλυτης προσήλωσης στην αποστολή μου. Θα εργαστώ άοκνα για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης σας, αντάξια της οφειλής προς την Κύπρο μας».

Επεσήμανε ακόμα ότι «12 χρόνια πριν, το 2012, είχα την τύχη να υπηρετήσω στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, μαζί σας κ. Πρόεδρε, ως μέλος της ομάδας που θα έφερε εις πέρας την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημασία όσο και τη δυσκολία του εγχειρήματος και την τεράστια πρόκληση. Γνωρίζω, επίσης, τη μεγάλη σημασία που προσωπικά αποδίδετε στην ενεργό και αναβαθμισμένη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Να είστε βέβαιος κ. Πρόεδρε ότι θα εργαστώ σκληρά και με αφοσίωση μαζί με όλη την ομάδα που θα δημιουργήσουμε αξιοποιώντας όλη τη γνώση και εμπειρία που αποκτήσαμε αυτά τα 20 χρόνια πορείας στην ΕΕ για μια φιλόδοξη και επιτυχή προεδρία που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα. Ενεργώντας ως έντιμος διαμεσολαβητής στην προώθηση ων συμφερόντων της Ένωσης και των πολιτών της μέσω της αποτελεσματικής προώθησης όσο το δυνατόν περισσότερων νομοθετικών φακέλων.

Η ευκαιρία της Προεδρίας, κάθε περίπου 14 χρόνια, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να αποδείξει ότι το μέγεθος ενός κράτους μέλους δεν είναι ίσο με τα τετραγωνικά του χιλιόμετρα, αλλά με τον ρόλο του, την εμπειρογνωμοσύνη του, τη δυνατότητα να αποδείξει πως μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αξιόπιστος και χρήσιμος εταίρος και να προωθήσει λύσεις συναινετικές σε ζητήματα ζωτικά για την Ένωση. Με τη δύναμη του άρτιου, αν και περιορισμένου σε αριθμό, ανθρώπινου δυναμικού της.

Η ΕΕ είναι ο φυσικός μας χώρος, το σπίτι μας, η οικογένεια μας. Το ιστορικό κάλεσμα μας, το παρόν και το μέλλον μας. Ένα οικοδόμημα ειρήνης, ενοποίησης και αλληλεγγύης. Είναι σε αυτή την ενοποιητική δύναμη της Ένωσης πι πιστεύουμε και που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επανένωση του τόπου μας, του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της Ένωσης, στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις αρχές και αξίες της Ένωσης.

Γνωρίζουμε όλοι, και αυτός είναι ο καθολικός στόχος, ότι ο δρόμος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού που αποτελεί ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό ζήτημα.

Θέλω να υπογραμμίσω πως από την πρώτη μέρα των νέων μου καθηκόντων θα έχω στενή συνεργασία τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών και όλα τα μέλη της Διπλωματικής Υπηρεσίας, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες και τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ή να μετεξελίξουμε τις απαραίτητες δομές τις κατάλληλες ομάδες ατόμων και να υιοθετήσουμε βέλτιστες πρακτικές, ώστε να ετοιμάσουμε και να εκτελέσουμε μια φιλόδοξη Προεδρία με προτεραιότητες επωφελείς για όλους τους πολίτες της Ένωσης.

Το ταξίδι της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του 2026 ξεκινά. Με όραμα για περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη, για μια Ένωση όπως την οραματίστηκαν οι πρωτεργάτες της, όπως τη θέλει η δική μου γενιά, όπως αξίζει στην επόμενη. Μια Ένωση γεωπολιτική, στρατηγικά αυτόνομη, ανταγωνιστική, που σέβεται και προσφέρει ευημερία και ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες της, χωρίς καμία διάκριση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!