Κόντρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού, με εκατέρωθεν βολές, ξέσπασε, σχετικά με την επιστολή της Αννίτας Δημητρίου προς το Νίκο Χριστοδουλίδη, για το κυπριακό.
Στο περιθώριο του μνημοσύνου των ηρώων του Μαρί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ο Πρόεδρος είπε ότι από σεβασμό στον χώρο δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής, προσθέτοντας ότι θα απαντήσει στην επιστολή όπως πράττει με όλες τις επιστολές των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.
Συμπλήρωσε ότι διάβασε την επιστολή από τα σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο κατά την παρουσία του χθες για λίγες ώρες στην Αθήνα, προσθέτοντας πως ευτυχώς στις συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου κρατούνται πρακτικά και συμμετέχουν πέραν των δύο ατόμων.
«Έχω και άλλα να πω, αλλά από σεβασμό, ελάχιστη ένδειξη σεβασμού, γιατί είμαστε σήμερα εδώ, δεν θα ήθελα στην παρούσα φάση να πω περισσότερα» ανέφερε.
Από την πλευρά της η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε πως οι πολίτες χρειάζεται να γνωρίζουν τις θέσεις των κομμάτων.
Σε ερώτηση για την επιστολή, η κα. Δημητρίου είπε πως «από την Παρασκευή που ήταν το Εθνικό Συμβούλιο ενημέρωσα προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα στέλναμε, όπως και την προηγούμενη φορά ως Δημοκρατικός Συναγερμός τις θέσεις μας».
Βεβαίως, συνέχισε «θεωρώ ότι στα πλαίσια της διαφάνειας, ταυτόχρονα με την δια χειρός και δια email επιστολή, την έχω δημοσιοποιήσει γιατί εδώ που φτάσαμε χρειάζεται να γνωρίζουν οι πολίτες». Είπε επίσης ότι πρέπει οι πολίτες «να γνωρίζουν από εμάς τις θέσεις μας».
Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε εποικοδομητικά και δεν είναι προσωπικά τα θέματα και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται έτσι. Είμαστε υπεύθυνα πολιτικά όντα, εκπροσωπούμε πολιτικούς χώρους και με υπευθυνότητα πρέπει να τοποθετούμαστε, όχι εκ των υστέρων, εκ των προτέρων».
Τουλάχιστον κατέληξε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «η δική μου η λογική αυτό ορίζει».
Ο.Κουλλά: Αντί ειρωνίας ας τοποθετηθούμε επιτέλους επί της ουσίας
Αντί ειρωνίας ας τοποθετηθούμε επιτέλους επί της ουσίας και μακριά από επικοινωνιακούς χειρισμούς ας συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα και ιστορικότητα των στιγμών, απάντησε στον ΠτΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά.
Αναλυτικά η δήλωση
Η μισή μας πατρίδα παραμένει υπό τουρκική κατοχή εδώ και μισό αιώνα. Η στασιμότητα δημιουργεί καθημερινά τετελεσμένα εις βάρος της πλευράς μας και εις βάρος των προσφύγων μας.
Χαιρετίσαμε τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως μια θετική εξέλιξη μετά από σχεδόν 7 χρόνια πλήρους τέλματος. Σήμερα το μεγάλο διακύβευμα για τον τόπο μας είναι να μην διακοπεί αυτή η προσπάθεια και, αντί να οδηγηθούμε στις διαπραγματεύσεις ουσίας, να καταλήξουμε στην πλήρη απογοήτευση και στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης.
Απαιτούνται πρωτοβουλίες, όπως αυτές που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Που θα αναιρούν την αμφισβήτηση του ΟΗΕ για τις δικές μας ειλικρινείς προθέσεις. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που ουδόλως επηρεάζουν τις βασικές διαπραγματευτικές μας γραμμές. Αντί για ειρωνείες καλύτερα η κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί της ουσίας των εισηγήσεών μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες, να βάλουμε πλάτες για τον τόπο μας, και να στηρίξουμε και πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα αποφασίσει ο ΠτΔ.
Η επιστολή της κ. Ολγκίν και τα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Δυστυχώς για την πλευρά μας τηρούν ακριβώς ίσες αποστάσεις και αμφισβητούν ευθέως τη βούληση και της δικής μας πλευράς. Δυστυχώς δεν έχουμε πείσει.
Αυτά είναι που επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή δεν μπορεί να κρυβόμαστε, πρέπει να μιλήσουμε με σαφήνεια και διαφάνεια προς τους πολίτες. Αυτό έκανε η κ. Δημητρίου συναισθανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών για τον κυπριακό ελληνισμό.
Στο Εθνικό Συμβούλιο προείχε η ενημέρωση, η υποβολή ερωτημάτων, όπως και έγινε από την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, και οι απαντήσεις του ΠτΔ.
Αμέσως μετά η κ. Δημητρίου είχε δηλώσει πως θα καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις. Όπως και έπραξε χθες. Το ίδιο έγινε και τον περασμένο Ιανουάριο μετά τον διορισμό της κ. Ολγκίν και μετά το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο.
Μας προκαλεί έκπληξη που η έγνοια της κυβέρνησης είναι να ασχοληθεί με τη δημοσιοποίηση ή τη χρονική στιγμή της επιστολής. Οφείλει να ασχοληθεί πρωτίστως με τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και με το ενδεχόμενο να περάσει στη διεθνή κοινότητα η ρητορική της Τουρκίας πως ευθύνεται η δική μας πλευρά για τη μη λύση ή πως η μόνη λύση είναι τα δύο κράτη.
Αντί να σχολιάζουμε εκ των υστέρων τις εξελίξεις και να κλαίμε επί ερειπίων είναι καλύτερα όλοι να τοποθετηθούν επί πολιτικών και να θέσουν τις εισηγήσεις τους.