16.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 12:46

Κούσιος: Το μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτεί τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη και αναβάθμιση υπηρεσιών

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συνεργασία και τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προώθηση της ένταξης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ατόμων στην αγορά εργασίας, με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος.

«Έτσι συμβάλλουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην ευημερία και στην ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου και του κράτους», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο The Future of Work 2022 Conference «Reinventing a new World of Work», τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Ζαχαριάδης και τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Κούσιος είπε ότι το συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία, απαιτεί και επιβάλλει τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από επιχειρήσεις και οργανισμούς, ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις κρίσεις, στις απειλές  και στις αβεβαιότητες της εποχής μας.

Σημείωσε ότι η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων που δημιουργούν αβεβαιότητες, απειλές αλλά και ευκαιρίες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηγεσία ενός οργανισμού ή μίας επιχείρησης.

«Μια αποτελεσματική ηγεσία θα πρέπει να είναι ικανή για άμεσο επαναπροσδιορισμό στόχων και επιδιώξεων, γνώσεων, αξιών και πρακτικών. Άλλωστε, επιτυχημένοι ηγέτες είναι αυτοί που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν τις κατάλληλες δομές σε ολόκληρη την ιεραρχία της επιχείρησης ή του οργανισμού τους, να διασφαλίζουν την αξιόπιστη ροή πληροφοριών και γνώσεων, να επικεντρώνονται στις πραγματικά κρίσιμες προτεραιότητες και να εμπνέουν εμπιστοσύνη τόσο στους πελάτες και συνεργάτες τους, όσο και στο προσωπικό τους», πρόσθεσε.

Αδιαμφισβήτητα, είπε ο κ. Κούσιος, το ανθρώπινο δυναμικό μιας χώρας αποτελεί επίσης έναν πολύτιμο παραγωγικό συντελεστή αφού μέσα από τις ανθρώπινες προσπάθειες, πνευματικές και σωματικές, συνεισφέρει στην παραγωγή, αγαθών και υπηρεσιών.

«Η εργασία που προσφέρει το εργατικό δυναμικό θεωρείται ως ο πλέον ευέλικτος πρωτογενής συντελεστής παραγωγής, καθώς μπορεί να απασχοληθεί σε διαφορετικά στάδια παραγωγής και να εξειδικευθεί. Επιπλέον, η εργασία που προσφέρει μπορεί να αυξηθεί σε ποσότητα και ποιότητα μέσω της εκπαίδευσης, αποκτώντας έτσι νέες ή αναβαθμισμένες δεξιότητες που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητά του», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι ηγέτες και τα διευθυντικά στελέχη καλούνται συνεχώς να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους βιώσιμες και να μετατρέψουν όλες αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο κ. Κούσιος, το ανθρώπινο κεφάλαιο καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να προσαρμοστεί στην τεχνολογική και ψηφιακή επανάσταση, ενώ γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία επιφέρουν ακόμη περισσότερες  αλλαγές στον χώρο εργασίας.

«Οι κατάλληλα καταρτισμένοι και αφοσιωμένοι εργαζόμενοι, που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω σωστής διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού, συνιστούν ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε επιχείρησης. Στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων οι στόχοι πρέπει να εστιάζουν στην ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική απόδοση, τη δημιουργία πλεονεκτήματος και την εργασιακή ευελιξία», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η ευρεία χρήση της τηλεργασίας, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και η ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων των πολιτών και επιχειρήσεων, είναι άμεσα συνυφασμένη με την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικότητας μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.

«Αναμένεται δε να επιφέρει θετικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς του κοινωνικού βίου, όπως στην προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και την ψυχική υγείας των εργαζομένων. Η τηλεργασία πρέπει να βασίζεται σε σωστές πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού με γνώμονα τον σεβασμό στον εργαζόμενο και τη σωστή οριοθέτηση της χρήσης της τηλεργασίας», επεσήμανε.

Είπε, ακόμη, ότι η πολιτική για προώθηση και δημιουργία συνθηκών πλήρους, παραγωγικής και ποιοτικής απασχόλησης συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λόγω σημαντικών εξελίξεων στην οικονομία και στην αγορά εργασίας της Κύπρου εξαιτίας του διεθνούς σκηνικού που προανέφερε.

«Οι θετικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ και η ενδυνάμωση της οικονομίας εξαρτώνται από απρόβλεπτες εξελίξεις. Υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, παγκόσμια ενεργειακή κρίση και επισιτιστικά προβλήματα, παρόλο που  οι βασικότεροι δείκτες της αγοράς εργασίας κατά το 2021 και μετά, βελτιώνονται», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι οι κύριες στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώνονται στην υποστήριξη της ανάκαμψης μέσα από την έγκαιρη και αποτελεσματική προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!