Ένταση κι επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα έξω από την «πρωθυπουργία» στα κατεχόμενα, στη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων, που έγινε με την στήριξη και συμμετοχή ηγεσιών πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΜΚΟ και πολιτικών κομμάτων.
Οι διαμαρτυρόμενοι έριξαν με τα τρακτέρ τη σιδερένια καγκελόπορτα της αυλής και ήρθαν στα χέρια με «αστυνομικούς» που βρίσκονταν παραταγμένοι έξω από το κτίριο. Έβαλαν επίσης φωτιά σε μεγάλες μπάλες σανού, με αποτέλεσμα ο χώρος να γεμίσει καπνούς. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την παραίτηση της «κυβέρνησης» και κάλεσαν «βουλευτές» της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν επιτόπου να μπουν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου.
Εδώ και μία εβδομάδα οι κτηνοτρόφοι κατέρχονται καθημερινά σε διαμαρτυρία έξω από το «πρωθυπουργικό» γραφείο εξαιτίας της απόφασης της «κυβέρνησης» να επιτρέψει την εισαγωγή κρέατος από την Ολλανδία και τη μη λύση του προβλήματος της υψηλής τιμής πώλησης αρνίσιου και βοδινού κρέατος.
Σε στήριξη των κτηνοτρόφων επρόκειτο να κατέλθουν σήμερα σε στάση εργασίας και οι «ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας» με απόφαση της συντεχνίας τους, αλλά η «κυβέρνηση» κήρυξε την απεργία παράνομη και με δημοσίευση στην «επίσημη εφημερίδα» απαγορεύθηκε οποιαδήποτε απεργία για 60 ημέρες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν έγιναν συλλήψεις διαμαρτυρομένων. Τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι επιτόπου εμφανίστηκαν και ομάδες άμεσης δράσης της «αστυνομίας».
Στις ομιλίες τους αρχηγοί συνδικάτων ανέφεραν ότι πρόκειται για «αγώνα κοινοτικής επιβίωσης» και δήλωσαν πως «θα γεμίσουμε τους δρόμους για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας».
«Αυτό είναι μόνο η αρχή, συνεχίσουμε τον αγώνα» ήταν ένα από τα συνθήματα των διαμαρτυρομένων που με πανό και σημαίες διέκοψαν την κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο μπροστά από το κτίριο της «πρωθυπουργίας».
Ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογουλαρί, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις διαδηλώσεις. «Δεν θα νικηθούμε ποτέ από τέτοιες συμπεριφορές και ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, θα το δουν όλοι. Βρήκαν την πλατεία άδεια, αλλά η πλατεία δεν είναι άδεια», ανέφερε.
Η «κυβέρνηση» έχει ζητήσει τερματισμό των διαδηλώσεων για να μπει σε διάλογο, κάτι που δεν δέχονται οι κτηνοτρόφοι.
Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, είχε ζητήσει χθες – ενόψει της σημερινής διαμαρτυρίας – να επικρατήσει η «κοινή λογική» ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, λέγοντας ότι τα συμφέροντα εκπροσώπων ενός παραγωγικού τομέα δεν πρέπει να υπερκεράσουν τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Ωστόσο, η δήλωσή του πως οι κτηνοτρόφοι πήγαν με «τρακτέρ εκατομμυρίων» να διαμαρτυρηθούν μπροστά στο γραφείο του, προκάλεσε περεταίρω αντιδράσεις και ένταση.