Μειωμένες κατά 33% είναι οι ποσότητες νερού άρδευσης σε σχέση με πέρσι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, η οποία είπε ότι λόγω της ανομβρίας και της κακής υδατικής κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί κατά το φετινό το υδρολογικό έτος, έπρεπε να ληφθούν μέτρα.
Κληθείσα, με αφορμή τη διαμαρτυρία γεωργών στην Πάφο για τις μειωμένες ποσότητες νερού άρδευσης, να αναφερθεί στο ετήσιο σενάριο κατανομής νερού, η κ. Οικονομίδου είπε ότι σύμφωνα με αυτό το σενάριο -το οποίο έχει ετοιμαστεί φέτος πιο νωρίς- κατανέμονται οι διαθέσιμοι πόροι στις διάφορες χρήσεις, σημειώνοντας ότι σύμφωνα και με την πολιτική της Κυβέρνησης ικανοποιείται πλήρως ο τομέας της ύδρευσης, δηλαδή το πόσιμο νερό ικανοποιείται 100%.
Σύμφωνα με την κ. Οικονομίδου το υπόλοιπο διανέμεται στην άρδευση, για να σημειώσει ωστόσο ότι φέτος δεν υπήρχαν αρκετές ποσότητες να δοθούν στην άρδευση.
«Έπρεπε να δώσουμε (κατά) 33% μειωμένες ποσότητες, σε σχέση με πέρσι, οπότε είναι γεγονός ότι δίνουμε φέτος μειωμένες ποσότητες», είπε.
Όπως είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Οικονομίδου, οι γεωργοί το γνώριζαν αυτό, αφού κάθε χρόνο καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι μια συγκεκριμένη προθεσμία (φέτος ήταν μέχρι 29 Φεβρουαρίου του 2024) για παροχή νερού άρδευσης από τα κυβερνητικά υδατικά έργα, δηλώνοντας τις φυτείες τους.
Εξήγησε πως αυτό γίνεται κάθε χρόνο, για να σημειώσει ότι φέτος το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους γεωργούς ότι «θα παραχωρηθούν μειωμένες ποσότητες», οπότε πρέπει να προγραμματίζονταν, έτσι ώστε να μην υποβάλουν φυτείες, που να μην είναι εφικτό να ικανοποιηθούν.
Είπε, επίσης, ότι έγιναν συναντήσεις με τις αγροτικές οργανώσεις, οπότε, πρόσθεσε, «ήταν γνωστό το ότι θα έπρεπε να δώσουμε μειωμένες ποσότητες».
Διευκρίνισε ότι οι ποσότητες νερού άρδευσης δίδονται σε κάθε γεωργό με το χρόνο και ότι πρέπει ο κάθε αρδευτής υποβάλλει τις ανάγκες του και μετά το Τμήμα Υδάτων έρχεται και του εγκρίνει την ετήσια ποσότητα που θα λάβει για το έτος.
«Οι γεωργοί ενημερώνονται με τα τιμολόγια, οπότε αν κάποιος γεωργός έχει υπερβεί την ποσότητα που δικαιούνται για το έτος, θα διακοπεί η παροχή», ανέφερε.
Θα υπάρξει πρόβλημα το επόμενο καλοκαίρι αν η κατάσταση είναι ίδια με φέτος
Σε ερώτηση αν κινδυνεύει η ύδρευση για το επόμενο έτος, η κ. Οικονομίδου είπε ότι για το επόμενο καλοκαίρι, αν δεν βρέξει καθόλου και είναι η ίδια κατάσταση με φέτος, θα υπάρξει πρόβλημα.
Στο 42,1% η πληρότητα φραγμάτων
Απαντώντας σε ερώτηση για την πληρότητα των φραγμάτων σήμερα, η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του ΤΑΥ ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν 122,4 ΕΚΜ νερού στα κύρια φράγματα της Κύπρου, με πληρότητα 42,1%, σε σχέση με 65,6% που υπήρχε πέρσι.
Πρακτικές συμβουλές για τρόπους άρδευσης
Η κ. Οικονομίδου ανέφερε πως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προσπαθεί να προωθήσει την αποδοτική χρήση νερού στη γεωργία, ενώ ανέφερε ότι έχουν εκδώσει ένα τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο, για πρακτικές συμβουλές σχετικά με τους τρόπους άρδευσης, κάτω από συνθήκες ανομβρίας.
Ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης, εξηγώντας πως αυτό επιτυγχάνεται πρακτικά με έλεγχο μέσω βοηθητικών οργάνων της εδαφικής υγρασίας, με την εφαρμογή ωραρίου άρδευσης, με την αποφυγή της άρδευσης, όταν επικρατεί άνεμος ή έντονη ηλιοφάνεια.
«Υπάρχουν πρακτικές λύσεις και μέθοδοι», συνέχισε, «που μπορεί να βοηθήσουν ένα γεωργό να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις ελάχιστες ποσότητες νερού που έχει. Σίγουρα δεν πρέπει να αρδεύουμε με τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά να προσπαθούμε να αρδεύουμε με βελτιωμένα συστήματα άρδευσης και με σταγόνες, όπου μπορεί να εφαρμοστεί», επεσήμανε.
Εξάλλου, κάλεσε το ευρύ κοινό, παρόλο που δεν θα επηρεαστεί το πόσιμο νερό, να εξοικονομεί το νερό, λέγοντας πως «είναι θέμα που αφορά όλους και όχι μόνο μια μερίδα ατόμων».