Στην ανάγκη της διατήρησης μιας διεθνούς τάξης, βασισμένης σε κανόνες, η οποία να προστατεύει έμπρακτα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της πολυμερούς διπλωματίας, αναφέρθηκε ο Βουλευτής και Πρόεδρος ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μάριος Καρογιάν σε παρέμβασή του σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής για τις Σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, στην 150η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στην Τασκένδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης ότι η μετατόπιση της παγκόσμιας ισχύος, είτε μέσω των BRICS, των G20 ή άλλων αναδυόμενων συμμαχιών δεν θα πρέπει να πλήττει τις μικρότερες χώρες ή να παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σε παρέμβασή του για το θέμα «Ο αυξανόμενος ρόλος των BRICS στις διεθνείς σχέσεις και ο αντίκτυπος για τον ΟΗΕ» ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι η επέκταση της επιρροής των BRICS, που στοχεύει στη μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων, εγείρει καίρια ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της πολυμέρειας και την αποτελεσματικότητα του ΟΗΕ.
Αναλύοντας τη δομή και τους στόχους των BRICS, ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι η συμμαχία επιδιώκει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή οικονομική συνεργασία, σε αντίθεση με τους G20, που λειτουργούν κυρίως ως πλατφόρμα οικονομικού συντονισμού μεταξύ διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών μοντέλων.
Ο κ. Καρογιάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δίκαιου, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου, η οποία παραμένει διαιρεμένη από το 1974 συνεπεία της παράνομης Τουρκικής εισβολής, με το 37% του εδάφους της να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
Όπως επισήμανε, η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών εφαρμογής του διεθνούς δικαίου επιτρέπει τη διατήρηση του status quo για περισσότερα από 50 χρόνια, παρά τα πολυάριθμα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ που καλούν για δίκαιη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι παρόλο που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν οι BRICS θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ του παγκόσμιου νότου και των Ηνωμένων Εθνών ή αν θα προκαλέσουν περαιτέρω διάσπαση της παγκόσμιας τάξης, είναι βέβαιο ότι αναδεικνύονται σε ισχυρό διεθνή παράγοντα, ικανό να συμβάλει σημαντικά στη μελλοντική διαμόρφωση και πορεία της πολυμέρειας και του ρόλου των διεθνών θεσμών.