32.4 C
Nicosia
Δευτέρα 1 Ιούλιος 2024 | 16:30

Ισότιμη αντιμετώπιση συντεχνιών ζητά από Κυβέρνηση η «Ισότητα»

Ισότιμη αντιμετώπιση των αντιπροσωπευτικών συντεχνιών ζητά από την Κυβέρνηση η Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα».

Σε ανακοίνωσή της, η «Ισότητα» αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποκλείει συστηματικά τις συντεχνίες, πέραν μίας συγκεκριμένης ‘προνομιούχας’, από τη συμμετοχή στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) και στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Αστυνομίας (ΜΕΠΑ), με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι που αυτές εκπροσωπούν να στερούνται το θεμελιώδες δικαίωμα προάσπισης των συμφερόντων τους μέσω των εκπροσώπων που οι ίδιοι επέλεξαν».

Επί της ουσίας, προστίθεται, «τα μέλη των συντεχνιών πλην της ‘κυβερνητικής’ ή  ‘κίτρινης’ τίθενται προ του εκβιαστικού διλήμματος είτε να μείνουν χωρίς καμία συνδικαλιστική εκπροσώπηση, είτε να αναγκαστούν να μεταπηδήσουν/ενταχθούν σε εκείνη εγκαταλείποντας τις συντεχνίες της επιλογής τους».

Ακόμη, η «Ισότητα» επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά την ουσιαστική διαβούλευση με όλες τις αντιπροσωπευτικές συντεχνίες κατά την υιοθέτηση ρυθμίσεων που επηρεάζουν άμεσα τους όρους εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι πρόσφατοι Κανονισμοί περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) του 2024».

Αντ’ αυτού, όπως αναφέρει, «η εκτελεστική εξουσία φαίνεται να “συνομιλεί” αποκλειστικά και μόνο με τη συντεχνία της απολύτου προτιμήσεώς της, σε μια κατάφωρη περιφρόνηση του θεσμικού ρόλου των υπόλοιπων συντεχνιών ως κοινωνικών εταίρων».

«Αυτή η έλλειψη διαβούλευσης, πέρα από το ότι παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της δημοκρατικής συμμετοχής, στερεί και από τις δημόσιες αρχές τη δυνατότητα να λάβουν υπ’ όψιν τις απόψεις και την εμπειρία όλων των συνδικαλιστικών φορέων κατά τη διαμόρφωση πολιτικής», αναφέρεται.

«Επιπλέον, η συγκεκριμένη συντεχνία που απολαμβάνει το κυβερνητικό προνόμιο, λαμβάνει από την Κυβέρνηση, ως εργοδότη των δημοσίων υπαλλήλων, μια ιδιαίτερα ‘γενναιόδωρη’ κρατική χορηγία ύψους €990.000 σε ετήσια βάση, η οποία δεν καταβάλλεται σε οποιαδήποτε άλλη συντεχνία του κλάδου», αναφέρει η «Ισότητα», κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετικά μεροληπτική χρηματοδότηση, που παρέχει σ’ αυτή ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, νοθεύοντας έτσι τον ελεύθερο συνδικαλιστικό ανταγωνισμό εντός του κλάδου».

Υπογραμμίζεται ότι «η εν λόγω συντεχνία συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής “κίτρινης συντεχνίας” ή “εργατικής οργάνωσης δεσποζόμενης υπό εργοδότου”, όπως την περιγράφει η Σύμβαση 98 της ILO (Ν.18/1966)».

«Ωστόσο, η Σύμβαση 98 και η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν αποσαφηνίσει ότι αυτές οι πρακτικές αντίκεινται στη συνδικαλιστική ελευθερία και στο δικαίωμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», σημειώνεται.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να διαπραγματεύεται ισότιμα με όλες τις αντιπροσωπευτικές συντεχνίες, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς. Δεν μπορεί να επιβάλλει de facto ένα συνδικαλιστικό μονοπώλιο υπέρ μιας συγκεκριμένης συντεχνίας», επισημαίνεται.

Καταληκτικά, η «Ισότητα» καλεί την Κυβέρνηση «να σεβαστεί επιτέλους το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομολογία, σταματώντας να αντιμετωπίζει προνομιακά τη συντεχνία της αρεσκείας της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πήρε νέα παράταση ο εργολάβος για τον περιμετρικό Λευκωσίας – Πότε παραδίδεται

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενημερώνει ότι για την πορεία κατασκευής του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας υπήρχε έγκριση παράτασης χρόνου μέχρι τις 16 Ιουνίου...

Emirates: Καλοκαιρινές αποδράσεις στο Ντουμπάι με δωρεάν διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο 5*

Η αποκλειστική προσφορά ισχύει για όλες τις πτήσεις μετ’ επιστροφής προς Ντουμπάι, καθώς και για τις πτήσεις που έχουν ενδιάμεση στάση στο Ντουμπάι για...

Στο 1% διατηρεί η ΚΤΚ το ποσοστό αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας

Στο 1% αποφάσισε να διατηρήσει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου το ποσοστό αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας (CCyB), σύμφωνα με τους περί Μακροπροληπτικής Εποπτείας των Ιδρυμάτων Νόμους του 2015...

Απευθείας πτήσεις και εμπόριο προώθησε ο Τατάρ στο ΗΒ

Απευθείας πτήσεις και εμπόριο προώθησε στις επαφές που είχε από την περασμένη Παρασκευή στο ΗΒ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο...

Πέντε οι υποψηφιότητες για τις εκλογές ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου

Πέντε είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις...

Γυναίκα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου γιατί ο άντρας της έσφιγγε τα καπάκια των βάζων πολύ δυνατά

Στη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής μας, έχουμε ακούσει ουκ ολίγους απίθανους λόγους διαζυγίου. Ότι θα ζητούσε διαζύγιο μια γυναίκα επειδή ο σύζυγός της έκλεινε με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!