Ισότιμη αντιμετώπιση των αντιπροσωπευτικών συντεχνιών ζητά από την Κυβέρνηση η Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα».
Σε ανακοίνωσή της, η «Ισότητα» αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποκλείει συστηματικά τις συντεχνίες, πέραν μίας συγκεκριμένης ‘προνομιούχας’, από τη συμμετοχή στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) και στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Αστυνομίας (ΜΕΠΑ), με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι που αυτές εκπροσωπούν να στερούνται το θεμελιώδες δικαίωμα προάσπισης των συμφερόντων τους μέσω των εκπροσώπων που οι ίδιοι επέλεξαν».
Επί της ουσίας, προστίθεται, «τα μέλη των συντεχνιών πλην της ‘κυβερνητικής’ ή ‘κίτρινης’ τίθενται προ του εκβιαστικού διλήμματος είτε να μείνουν χωρίς καμία συνδικαλιστική εκπροσώπηση, είτε να αναγκαστούν να μεταπηδήσουν/ενταχθούν σε εκείνη εγκαταλείποντας τις συντεχνίες της επιλογής τους».
Ακόμη, η «Ισότητα» επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά την ουσιαστική διαβούλευση με όλες τις αντιπροσωπευτικές συντεχνίες κατά την υιοθέτηση ρυθμίσεων που επηρεάζουν άμεσα τους όρους εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι πρόσφατοι Κανονισμοί περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) του 2024».
Αντ’ αυτού, όπως αναφέρει, «η εκτελεστική εξουσία φαίνεται να “συνομιλεί” αποκλειστικά και μόνο με τη συντεχνία της απολύτου προτιμήσεώς της, σε μια κατάφωρη περιφρόνηση του θεσμικού ρόλου των υπόλοιπων συντεχνιών ως κοινωνικών εταίρων».
«Αυτή η έλλειψη διαβούλευσης, πέρα από το ότι παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της δημοκρατικής συμμετοχής, στερεί και από τις δημόσιες αρχές τη δυνατότητα να λάβουν υπ’ όψιν τις απόψεις και την εμπειρία όλων των συνδικαλιστικών φορέων κατά τη διαμόρφωση πολιτικής», αναφέρεται.
«Επιπλέον, η συγκεκριμένη συντεχνία που απολαμβάνει το κυβερνητικό προνόμιο, λαμβάνει από την Κυβέρνηση, ως εργοδότη των δημοσίων υπαλλήλων, μια ιδιαίτερα ‘γενναιόδωρη’ κρατική χορηγία ύψους €990.000 σε ετήσια βάση, η οποία δεν καταβάλλεται σε οποιαδήποτε άλλη συντεχνία του κλάδου», αναφέρει η «Ισότητα», κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετικά μεροληπτική χρηματοδότηση, που παρέχει σ’ αυτή ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, νοθεύοντας έτσι τον ελεύθερο συνδικαλιστικό ανταγωνισμό εντός του κλάδου».
Υπογραμμίζεται ότι «η εν λόγω συντεχνία συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής “κίτρινης συντεχνίας” ή “εργατικής οργάνωσης δεσποζόμενης υπό εργοδότου”, όπως την περιγράφει η Σύμβαση 98 της ILO (Ν.18/1966)».
«Ωστόσο, η Σύμβαση 98 και η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν αποσαφηνίσει ότι αυτές οι πρακτικές αντίκεινται στη συνδικαλιστική ελευθερία και στο δικαίωμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», σημειώνεται.
«Η Κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να διαπραγματεύεται ισότιμα με όλες τις αντιπροσωπευτικές συντεχνίες, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς. Δεν μπορεί να επιβάλλει de facto ένα συνδικαλιστικό μονοπώλιο υπέρ μιας συγκεκριμένης συντεχνίας», επισημαίνεται.
Καταληκτικά, η «Ισότητα» καλεί την Κυβέρνηση «να σεβαστεί επιτέλους το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομολογία, σταματώντας να αντιμετωπίζει προνομιακά τη συντεχνία της αρεσκείας της».