30.8 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 14:19

Η πρώτη τοποθέτηση Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Μαύρη μέρα για την Κύπρο”, εμπλέκει σε σχέδιο “φαγώματος” του τον τέως και νυν ΠτΔ

Μαύρη μέρα για την Κύπρο χαρακτήρισε τη σημερινή ο παυθείς Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση είναι κόλαφος για την ελευθερία της έκφρασης και για την απαίτηση της κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι «υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια φαγώματος μου από τον τέως ΠτΔ και τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας στην οποία αργότερα συνετάχθη και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Απολύομαι ως χειρότερος και από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου», είπε, προσθέτοντας ότι είναι φανερό ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με το σύστημα και γι’ αυτό φαγώθηκε.

Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς και ότι θα εξετάσει τα επόμενα βήματά του με τους νομικούς του συμβούλους.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι νιώθει την υποχρέωση όπως την ένιωθε πάντα να υπηρετήσει την πατρίδα του, και αυτό, όπως είπε, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη εμπλοκή με την πολιτική, αλλά υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά.

«Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου», ανέφερε.

Στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης παύσης του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχοντας υπηρετήσει 10 χρόνια ως Γενικός Ελεγκτής φεύγει με απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή του, καθώς, όπως σημείωσε, το έργο που παρήχθη αυτά τα 10 χρόνια στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στη βασική της αποστολή για πάταξη της διαφθοράς, «μιλά από μόνο του και αναγνωρίζεται τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς».

Προσέθεσε ότι για τέσσερα χρόνια, μόλις αποχώρησε ο Κώστας Κληρίδης, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια «φαγώματός» του, «τόσο από τον τέως ΠτΔ και τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, στην οποία αργότερα συνετάχθη και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Ήταν εμφανής η προσπάθειά τους όλα αυτά τα χρόνια να με καρατομήσουν και αυτό αποδείχθηκε από τη σωρεία υλικού, το οποίο συσσωρεύθηκε στη Νομική Υπηρεσία εν είδει παρακολούθησης κάθε δήλωσης δικής μου, φίλων, συγγενών μου, της οικογένειάς μου κλπ.», συμπλήρωσε σχετικά.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμένα ότι ήρθα σε αντιπαράθεση με το σύστημα και σήμερα το σύστημα δια της απόφασης αυτής που ακούσατε, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, πέτυχε την καρατόμησή μου, παρουσιάζοντάς με ως με διαφορά τον χειρότερο αξιωματούχο που πέρασε ποτέ από την ΚΔ», δήλωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι οι χαρακτηρισμοί που του αποδόθηκαν στη σημερινή απόφαση είναι σαφώς χειρότεροι από αυτούς που αποδόθηκαν στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. «Απολύομαι ως χειρότερος και από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου», ανέφερε.

Εν συνεχεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι σαφές πως η σημερινή απόφαση έχει βάλει έναν «στενό κορσέ, ένα φίμωτρο στην Ελεγκτική Υπηρεσία», υποστηρίζοντας ότι καταργεί ουσιαστικά την ΕΥ με το περιεχόμενο της απόφασης και με την ανάδειξη ως μεμπτής συμπεριφοράς κάθε ενέργειας της ΕΥ εντός των αρμοδιοτήτων της, ακόμα και του ύφους των ανακοινώσεων ή των επιστολών της.

«Η απόφαση αυτή θεωρώ ότι είναι κόλαφος στην ελευθερία λόγου και έκφρασης στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων ακούσατε ότι απολύομαι για το περιεχόμενο ιστοσελίδας για την οποία πολλάκις είχα δηλώσει ότι ουδεμία σχέση έχω. Είναι μια μαύρη μέρα για την Κύπρο και είναι κόλαφος στην απαίτηση της κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς», τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής.

Προσέθεσε ότι ο δικός του αγώνας συνεχίζεται, σημειώνοντας πως αν μη τι άλλο από σήμερα είναι ελεύθερος.

Ερωτηθείς κατά πόσο προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα εξετάσει με τους νομικούς του συμβούλους αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ πιθανό.

Ευχαρίστησε παράλληλα όλη την ομάδα των δικηγόρων του, η οποία, όπως ανέφερε, έδωσε έναν «υπέροχο αγώνα, ανεξάρτητα αν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ουσιαστικά υιοθέτησε αυτολεξεί ό,τι του υπέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας, δηλώνοντας μάλιστα ότι ούτε καν έλαβε υπόψη τις μαρτυρίες», ενώ ευχαρίστησε επίσης και το προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την οικογένειά του για την παρουσία τους στο πλευρό του τους τελευταίους πέντε μήνες.

Σε ερώτηση με ποιον τρόπο θα συνεχίσει τον αγώνα για πάταξη της διαφθοράς και ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον ίδιο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η επόμενη ημέρα τον βρίσκει ταγμένο στον αγώνα για πάταξη της «γάγγραινας που λέγεται διαφθορά», η οποία, όπως είπε, «φαίνεται ότι έχει πολύ βαθιά πλοκάμια».

«Τον τρόπο θα τον βρούμε. Το σίγουρο είναι ότι όντας από σήμερα ελεύθερος μπορώ να ενεργώ πλέον χωρίς αυτόν τον “κορσέ” που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θεώρησε ότι θα πρέπει να έχει ένας κρατικός αξιωματούχος», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Ερωτηθείς αν αποδίδει αλλότρια κίνητρα στην απόφαση του Συμβουλίου, ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε αρνητικά και κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να διαβάσουν την απόφαση και να αξιολογήσουν το γεγονός ότι τον παρουσιάζει ως «περίπου τον χειρότερο άνθρωπο που έχει περάσει από τη Γη και σίγουρα με διαφορά τον χειρότερο αξιωματούχο από το 1960».

Σε ερώτηση αν σκέφτηκε ποτέ ότι ενδεχομένως να είχε υπερβεί το μέτρο σε ένα από τα σημεία που αναλύθηκαν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από τα 15 σημεία που εξέτασε το Δικαστήριο αποφάσισε ότι μόνο σε ένα δεν υπερέβη το μέτρο, προσθέτοντας ότι άποψή του ήταν και παραμένει ότι δεν υπήρξε καμία υπέρβαση και καμία μεμπτή συμπεριφορά.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όντας για 10 χρόνια Γενικός Ελεγκτής δεν έκανα λάθη, όχι όμως τέτοια λάθη, τα οποία εν πάση περιπτώσει δεν εμφανίστηκαν ενώπιον αυτής της διαδικασίας και τα οποία θα ήταν αρκετά για να κριθεί η συμπεριφορά μου και να χαρακτηριστώ από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ως ανίκανος να εκτελώ τα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι εκ των δύο παραμέτρων που καθορίζει η νομολογία, ανίκανος και ακατάλληλος, το Δικαστήριο επέλεξε και τις δύο.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι αδικήθηκε από την απόφαση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως προφανέστατα θεωρεί ότι αδικήθηκε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν σημεία της απόφασης τα οποία ήταν ουσιωδώς εσφαλμένα επί των γεγονότων.

Σε ερώτηση αν βρίσκεται στα προσεχή του σχέδια η εμπλοκή στην πολιτική ζωή της χώρας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι νιώθει την υποχρέωση, όπως την ένιωθε και πριν 26 χρόνια όταν διορίστηκε στον δημόσιο τομέα, να υπηρετήσει την πατρίδα του, η οποία δεν σημαίνει ωστόσο κατ΄ ανάγκη εμπλοκή στην πολιτική, αλλά αφορά σε μια υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά, την οποία, όπως ανέφερε, νιώθει πλέον ακόμα πιο δυνατά γιατί αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα παρουσιάζεται ως ανίκητο.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα μετά από την απόφαση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο για επικοινωνία μαζί τους δεδομένου πως θεσμικά δεν έχει πλέον κανένα ρόλο.

Προσέθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, και γραπτώς και κατά τη μαρτυρία του, τον είχε χαρακτηρίσει «ανέντιμο, αναξιοπρεπή, αλαζόνα και αυθάδη», ωστόσο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η δική του συμπεριφορά ήταν εμπαθής έναντι των δύο αυτών αξιωματούχων.

Ερωτηθείς τέλος αν θεωρεί ότι σε αυτόν τον αγώνα νίκησε η διαφθορά, είπε ότι σε αυτόν τον αγώνα «νίκησε το σύστημα» και η σημερινή απόφαση αποτελεί ήττα στην απαίτηση της κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς, όπως είπε.

Κατά την έξοδό του από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Μιχαηλίδης συνοδευόταν εκτός από τους συνηγόρους του από στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, φίλους και υποστηρικτές του, οι οποίοι εξέφρασαν εκ νέου τη στήριξή τους στο πρόσωπό του, πολλοί εκ των οποίων μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας – Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 19 Σεπτεμβρίου στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Λευκωσίας παρά την έξοδο του Κόρνου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία...

Μπηχτές ΔΗΣΥ προς ΑΚΕΛ για την εκδήλωση διαμαρτυρίας: Αποδοκιμάζουμε απόπειρες εκμετάλλευσης της απόφασης του Ανωτάτου

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποδοκιμάζει τις απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, αναφέρει στην ανακοίνωση του, αφήνοντας...

Πώς είδαν 5+1 επενδυτικοί οίκοι τη mega μείωση της Fed

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της για πρώτη φορά σε αυτόν τον κύκλο κατά 50 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 4,75-5,0%, ενώ...

Κάλεσμα ΓΓ ΑΚΕΛ σε διαδήλωση έξω από το Προεδρικό την Κυριακή ενάντια στην διαφθορά

Διαδήλωση έξω από το Προεδρικό την Κυριακή το απόγευμα προγραμματίζει το ΑΚΕΛ με τον ΓΓ, Στέφανο Στεφάνου να καλεί «τους πολίτες που ασφυκτιούν από...

Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Εργαζόμενες στα Harrods τον κατηγορούν για βιασμό

Πέντε γυναίκες που εργάζονταν στα Harrods κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τον πρώην ιδιοκτήτη του πολυτελούς πολυκαταστήματος, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ο οποίος απεβίωσε πέρσι σε...

Προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο το Ισραήλ;

Οι αλυσιδωτές εκρήξεις σε χιλιάδες βομβητές και παγιδευμένα γουόκι-τόκι στο Λίβανο και τη Συρία, δεν εξουδετέρωσαν μόνο εκατοντάδες άνδρες της Χεζμπολάχ. Σήμερα, όσοι στη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!