11.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 4:51

Η Λεμεσός βάζει μπρος για υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Οι Λεμεσιανοί καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την πόλη και τον πολιτισμό της για τα επόμενα δέκα χρόνια, με τον Οργανισμό «Λεμεσός 2030», να αναλαμβάνει να ηγηθεί της όλης προσπάθειας για εξασφάλιση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε την πεποίθηση του πως η Λεμεσός, ως πόλη του Πολιτισμού, «έχει όλα τα εχέγγυα να κερδίσει τον επίζηλο αυτό τίτλο» και σημείωσε πως, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με επωνυμία «Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λεμεσός 2030», εκτιμώντας πως το θέμα εκφράζει ολόκληρη την επαρχία και όχι μόνο το Δήμο.

Σκοπός της εταιρείας, συνέχισε, είναι να ετοιμάσει την πρόταση και να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να διαχειριστεί το έργο που υπαγορεύει η ανάληψη του τίτλου από την πόλη, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από «καταξιωμένες, σε διάφορα πεδία, προσωπικότητες της Λεμεσού»

Σημείωσε δε πως «την επιτυχία της προσπάθειας μας θα διασφαλίσει η ζέση και η αγάπη για την πόλη μας και τον πολιτισμό της, των εκατοντάδων ανθρώπων του πολιτισμού που θα εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία προετοιμασίας της πρότασης μας».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του «Λεμεσός 2030», Ανδρέας Πίττας, ανέφερε ότι αποφάσισε να συμπαραταχθεί με την προσπάθεια της Λεμεσού, έχοντας την πεποίθηση πως «ο Πολιτισμός αποτελεί ισχυρό εργαλείο για να ξαναδούμε, να ξανασκεφτούμε την πόλη μας, όχι με νοσταλγική διάθεση, αλλά κοιτώντας προς το μέλλον, να την επαναπροσδιορίσουμε, πώς θέλουμε την πόλη μας σήμερα και σε 10 ή 20 χρόνια».

Η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Κύπρο, το 2030, συνέχισε ο κ. Πίττας, οδηγεί τη Λεμεσό αλλά και κάθε υποψήφια πόλη, στον εντοπισμό, ότι τόσο των πλεονεκτημάτων της, όσο των προκλήσεων που η πόλη και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν.

Στη βάση αυτών των προκλήσεων, πρόσθεσε, ο οργανισμός κλήθηκε να δημιουργήσει ένα σχεδιασμό, ικανό να οδηγήσει τη Λεμεσό σε μια συνολική σφαιρική και βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. «Στην πορεία αυτή καλούμε, με τη σειρά μας, τους Λεμεσιανούς, Κύπριους, ξένους, επισκέπτες και μη, από όλους τους τομείς, να συστρατευθούν και να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδρομή, συνδιαμορφώνοντας την πρόταση και το πρόγραμμα της Λεμεσού», συμπλήρωσε.

«Φιλοδοξούμε, μέσα από τους σχεδιασμούς αυτούς, μαζί με όλο τον κόσμο της Λεμεσού, τους καλλιτέχνες μας, τα δημιουργικά μυαλά, τους φορείς, το πανεπιστήμιο και τους εθελοντές μας, να απαντήσουμε πρώτα στις προκλήσεις της δικής μας πόλης αλλά και της Ευρώπης», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ πρόσθεσε ότι «μέχρι το 2030 θέλουμε να αφουγκραστούμε παγκόσμια προβλήματα και προκλήσεις, να συζητήσουμε για βιωσιμότητα, για οικολογική κρίση, για συμπεριληπτικότητα και προσβασιμότητα, μέσα από το φακό του πολιτισμού, υπερβαίνοντας χρονικούς περιορισμούς».

Επιπρόσθετα, υπέδειξε πως η διεκδίκηση του τίτλου, για τον Οργανισμό, δεν σημαίνει εκδηλώσεις που θα σβήσουν την επόμενη της χρονιάς του τίτλου, αλλά έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σοβαρής επένδυσης στον πολιτισμό, στις υποδομές και κυρίως στους ανθρώπους και στις νοοτροπίες.

Εξάλλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Οργανισμού, Ελεάνα Αλεξάνδρου, ανέφερε πως για την ομάδα του «Λεμεσός 2030», αυτή η περίοδος είναι μια ουσιαστική ευκαιρία για ενεργοποίηση του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού της πόλης, « να δούμε με συμμετοχικές διαδικασίες πού βρισκόμαστε, τις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες μας και φυσικά να ονειρευτούμε, να φανταστούμε».

Σε δεκάδες συζητήσεις που ήδη έγιναν, πρόσθεσε, τέθηκε σειρά ερωτημάτων για τη Λεμεσό, ενώ «αυτήν την περίοδο επεξεργαζόμαστε και συνθέτουμε, από έναν πλούτο απόψεων, εμπειριών και θέσεων, υλικό που προέρχεται λέξη προς λέξη από πρακτικά συναντήσεων, απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, σημειώσεις από προσωπικές συναντήσεις κ.α.».

Σύμφωνα με την κ. Αλεξάνδρου, μερικά από τα ζητήματα που επικρατούν αφορούν στη ραγδαία ανάπτυξη της πόλης και τα επακόλουθα της, την ανάγκη για συντονισμό, για φροντίδα των λιγότερο προνομιούχων, την ανάγκη για δέντρα, για λιγότερη ηχορύπανση, για πολιτιστικές δομές, για ενίσχυση θεσμών ή δημιουργία νέων προγραμμάτων, την ανάγκη για μια πιο προσβάσιμη, συμπεριληπτική πόλη που ενεργοποιεί την περιέργεια, το σεβασμό, τη σύνδεση, τη δημιουργικότητα και που φροντίζει τους κατοίκους της.

Παράλληλα με τις οργανωμένες συναντήσεις, συνέχισε, εγκαινιάστηκε το «Ανοιχτό Γραφείο» όπου θα γίνονται δεκτές επισκέψεις χωρίς ραντεβού, κάθε Δευτέρα 16:00-18:00, στο Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών «Δημοτικές Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας», για ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεων. Το γραφείο, πρόσθεσε, θα μετατρέπεται και σε «κινητό γραφείο», καθώς θα μεταφέρεται σε εκδηλώσεις, όπως η Γιορτή του Κρασιού, η Έκθεση Βιβλίου κ.α.

Η Ελεάνα Αλεξάνδρου παρουσίασε, εξάλλου, τον «μετρητή παλμού της πόλης, ένα σύντομο ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου οι Λεμεσιανοί μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις και αντιλήψεις τους για την πόλη, ενώ τα αποτελέσματα του θα πάρουν διάφορες μορφές κατά τη διάρκεια των επόμενων 11-12 μηνών.

Μεταξύ των διαφόρων δράσεων που προγραμματίζονται ξεχωρίζει, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, συντονισμένη συζήτηση 100 πολιτών, οι οποίοι θα καθίσουν σε δέκα τραπέζια και θα αναλύσουν δέκα κρίσιμα θέματα της σημερινής Λεμεσού, εστιάζοντας στον πολιτισμό και τη Λεμεσό της επόμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με την κ. Αλεξάνδρου, σχεδιάζεται ακόμη να λειτουργήσει πιλοτικά, αρχές του 2024, ένας νέος θεσμός που θα επιχειρήσει να εμπλέξει και τους έφηβους, τους μελλοντικούς ενήλικες του 2030.

Στη διάσκεψη Τύπου υπογραμμίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους, η αφοσίωση στην αποστολή και τους στόχους του «Λεμεσός 2030», για μια γόνιμη και επιτυχημένη διαδρομή διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!