Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Κύπρου και παραμένει ο βασικός πάροχος ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό του μήνυμα με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατία Ιωάννης Παπαμελετίου.
Ο κ. Παπαμελετίου τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.
“Για την Ελλάδα δεν υφίσταται άλλος δρόμος πέραν από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική και μόνον μία λειτουργική λύση, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα οδηγήσει παράλληλα στην άρση των συνεπειών της εισβολής, τον τερματισμό της κατοχής και την πλήρη αποκατάσταση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, θα επιφέρει το τέλος του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου” υπογράμμισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι “η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Κύπρου. Προσκαλώ όποιον αμφιβάλλει για τη διαχρονική στάση της Ελλάδας, να επισκεφθούμε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Και σήμερα η Ελλάδα παραμένει ο βασικός πάροχος ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διατήρησε αμείωτη τη στήριξή της ακόμη και στις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες του πρόσφατου παρελθόντος. Η Αθήνα στηρίζει αταλάντευτα τη Λευκωσία και στο διπλωματικό πεδίο”.
Σε ό,τι αφορά τις διακρατικές σχέσεις, είπε ότι “με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνω τη συνεχή εμβάθυνση των αδελφικών διμερών μας δεσμών, η οποία επιστεγάστηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο κατά την πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο”.
Σε περιφερειακό επίπεδο, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά μαζί με την Ελλάδα στα τριμερή σχήματα συνεργασίας. Είναι δε αποδεδειγμένα, είπε, παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της κυπριακής πρωτοβουλίας για το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με στόχο την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή, μία πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως ανέφερε.
Σημείωσε ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, καθώς και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. “Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας έχει δεσμευθεί να αξιοποιήσει την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη από τους ηγέτες των δύο κρατών το περασμένο Δεκέμβριο”, είπε.
“Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τη δια της πλαγίας οδού νομιμοποίηση των τετελεσμένων – παλαιών ή νέων – της παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, μέσω της «λύσης των δύο κρατών» και της «αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» που ευαγγελίζονται ορισμένοι. Η Ελλάδα υπογραμμίζει και την ανάγκη σεβασμού του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας” τόνισε ο Πρέσβης.
Αναφερόμενος στην 25η Μαρτίου, είπε ότι τιμούμε όλους τους Έλληνες από την Ήπειρο και τη Μακεδονία έως την Κρήτη και την Κύπρο που με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους κληροδότησαν σε εμάς το πολυτιμότερο αγαθό, την Ελευθερία.
“Καμιά γωνιά της ιστορικής ελληνικής γης, κανένα μέρος του ελληνικού Έθνους δεν εξαιρείτο από τον Αγώνα και από τα επαναστατικά εθνικά σχέδια και διεκδικήσεις. Η Κύπρος, ειδικότερα, ήταν παρούσα στον Αγώνα και στα Σχέδια των Φιλικών και του Κυβερνήτη Καποδίστρια. Τα «όρια της Ελλάδος», κατά τον Καποδίστρια, καθορίστηκαν δια του αίματος του χυθέντος εις τας σφαγάς των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου”, είπε ο Πρέσβης.
Εξάλλου, στην ομιλία του με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Πρεσβευτική Κατοικία, υπενθύμισε ότι η 25η Μαρτίου δεν επελέγη τυχαία από τους αγωνιστές της Επανάστασης καθώς εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. “Η ορθόδοξη πίστη διασφάλισε την επιβίωση του Ελληνισμού κατά τα σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας” επισήμανε.
Μίλησε για την φετινή θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τη σκιά, όπως είπε, “μιας δημόσιας ρητορικής που εδράζεται στην απροκάλυπτη απειλή, στην επιθετικότητα και στον επεκτατισμό”. Η Ελλάδα, τόνισε, “στηρίζει με κάθε τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία συστρατευόμενη μαζί της για να αναχαιτίσει τις συνεχιζόμενες απόπειρες κατάλυσής της”.
Υπογράμμισε “την ανεκτίμητη συμβολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών”, που συμπληρώνει φέτος την 60η επέτειό της, προσθέτοντας ότι 187 στελέχη της Ειρηνευτικής Δύναμης έδωσαν την ίδια τη ζωή τους για την εκπλήρωση της εντολής της UNFICYP.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του είπε ότι η Ελλάδα “θα συνεχίσει να στηρίζει τις εργώδεις προσπάθειές σας για την επανέναρξη των συνομιλιών και τη δημιουργία προϋποθέσεων επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες επιστεγάστηκαν, χάρη στη δική σας καταλυτική συμβολή, με τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα”.
Απευθυνόμενος στους εξ Ελλάδος συμπολίτες του, τους υπενθύμισε ότι στις προσεχείς Ευρωεκλογές, “θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σπίτι τους εδώ στην Κύπρο μέσω της επιστολικής ψήφου. Χωρίς πλέον κανένα πρακτικό εμπόδιο για τη συμμετοχή μας στην ανάδειξη των Ευρωβουλευτών, είναι προς το συμφέρον όλων μας να προβούμε ελεύθερα στην επιλογή εκείνων που θέλουμε να μας εκπροσωπούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Καλωσόρισε επίσης τους Καθηγητές και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν την καθιερωμένη ετήσια εκπαιδευτική αποστολή τους στην Κύπρο λέγοντας ότι μαζί βρίσκονται επίσης και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ακόμη, είπε, “ως επιβεβαίωση των αδελφικών πολιτιστικών μας δεσμών έχω τη χαρά να καλωσορίσω την κα Μιμή Ντενίση και όλους τους ηθοποιούς και συντελεστές της πολύ αξιόλογης θεατρικής παράστασης «Από τη Σμύρνη στη Σαλονίκη» την οποία το κοινό της Λευκωσίας απολαμβάνει αυτές τις μέρες”.
Εξέφρασε επίσης την χαρά της Πρεσβείας που φιλοξενεί ” τη χορωδία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αυτού του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος με την ανεκτίμητη συμβολή στους αγώνες του Έθνους. Πολλές ευχαριστίες και στη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του Παγκυπρίου Γυμνασίου”.