Η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε ομόφωνα την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο νόμο που τροποποιεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατοχύρωση, ως αυτοτελούς δικαιώματος, του δικαιώματος εκάστου σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.
Επίσης ψήφισε κατά πλειοψηφία με 46 ψήφους υπέρ και 5 εναντίον το σχετικό κείμενο του νόμου όπως τροποποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Εναντίον τοποθετήθηκαν το ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Με τη 19η τροποποίηση του Συντάγματος ενισχύεται η συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος, παρέχοντας ουσιαστικές εγγυήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχετικού δικαιώματος. Η τροποποίηση εισάγει μια σειρά ρυθμίσεων που αναγνωρίζουν και κατοχυρώνουν κρίσιμα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα, και η παροχή αποτελεσματικών θεραπειών σε περιπτώσεις παραβίασης.
Οι νέες ρυθμίσεις αντανακλούν τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του Συντάγματος, εναρμονιζόμενες με τις ανάγκες προστασίας των «δικαιωμάτων αλληλεγγύης» της τρίτης γενιάς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αυτά, που περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική προστασία, θεωρούνται θεμελιώδη στη σύγχρονη διεθνή τάξη και αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την ανθρώπινη επιβίωση.
Παράλληλα, η τροποποίηση αντιμετωπίζει μια διαχρονική έλλειψη στη νομική αναγνώριση ενός αυτόνομου δικαιώματος στο υγιές περιβάλλον.
Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι όντως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε λάθος αφού ο νόμος ψηφίστηκε με 37 ψήφους αντί 38 που απαιτείτο.
Σημείωσε επίσης ότι κακώς λήφθηκε η απόφαση και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, ωστόσο σημείωσε ότι η αναπομπή αφορούσε ουσιώδες μέρος της πρότασης.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή Νομικών εξέτασε την αναπομπή και αντάλλαξε απόψεις με τη Νομική Υπηρεσία και ζήτησε από το Σώμα να αποδεχθεί την αναπομπή του Προέδρου.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η Επιτροπή Νομικών εξετάζοντας τους λόγους της αναπομπής επί της ουσίας αποδέχτηκε τις δύο εισηγήσεις από την εκτελεστική εξουσία και ενσωματώθηκαν στο κείμενο.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε συνταγματικό αδιέξοδο για πρώτη φορά, αφού ο νόμος αναπέμπεται από τον Πρόεδρο και για λόγους διαδικασίας. Είπε ότι ο ίδιος αποδέχεται την αναπομπή του Προέδρου αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συνταγματική αλλαγή.