Νεο-Οθωμανό σουλτάνο, χαρακτήρισαν Ευρωβουλευτές τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέδειξε περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και την ίδια την ΕΕ, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει ότι η λύση του Κυπριακού παραμένει σημαντικό θέμα για την ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε την Τετάρτη το βράδυ την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΕΛΑΜ και της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Γεάδη Γεάδη.
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου Μάικλ ΜακΓκραθ, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα «ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση στο ζήτημα της Κύπρου, υποστηρίζοντας τη λύση των δύο κρατών. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί ποτέ αυτό».
Αντίκειται, είπε, στη διαδικασία και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της Κύπρου, που προτείνουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η ΕΕ στηρίζει μια διαδικασία που αποσκοπεί στο να συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες σε μια λύση για το πώς θα ζουν μαζί στο νησί, συνέχισε. Σήμερα, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, παραμένει διαιρεμένο, κάτι που έχει ευρείες επιπτώσεις, πρωτίστως για τον λαό της Κύπρου.
«Το πρόβλημα της Κύπρου και η επίλυση του παραμένουν κεντρικό ζήτημα για την ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ σε πολλά συμπεράσματα του Συμβουλίου, το τελευταίο τον Απρίλιο του 2024, τόνισαν τη σημασία του» συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι η γραμμή της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό είναι πολύ σαφής. «Υποστηρίζουμε πλήρως την διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και είμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε. Το κάνουμε αυτό σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ευθυγραμμίζουμε με τις αρχές στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ και το κεκτημένο. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάγια Κάλας, έχει αναδείξει το ζήτημα πολλές φορές με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψής της στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου» είπε.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η εποικοδομητική προσέγγιση της Τουρκίας στο κυπριακό ζήτημα είναι κλειδί για την προώθηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας, όπως παρουσιάζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024. Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση για την Κύπρο, για και τις δύο κοινότητες, είπε ο κ. ΜακΓκραθ, προσθέτοντας ότι αυτές έχουν ζήσει στο νησί εδώ και αιώνες και θα πρέπει να ζουν και στο μέλλον.
«Γι’ αυτό η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια λύση που συμφωνείται από και τους δύο. Χαίρομαι με την επαναδιορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ. Έχει ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά κατά την πρώτη θητεία της πέρυσι. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας μαζί της και με την ομάδα της. Επίσης, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν στις 5 Μαΐου και συζήτησαν τα ζητήματα και τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Αυτά είναι τα ζητήματα στα οποία είχαν συμφωνήσει ότι θα εργαστούν, στην τελευταία άτυπη συνάντηση υπό την αιγίδα των ΗΕ στη Γενεύη, στις 17-18 Απριλίου. Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι η Τουρκία ή η ΕΕ που θα διαχειριστεί το νησί ή θα ζει στο νησί στο μέλλον. Είναι ο λαός της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκοι Κύπριοι, που πρέπει να ζουν μαζί και να βρίσκουν λύσεις στις κοινές προκλήσεις», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Λουκάς Φουρλάς μίλησε για «επίδειξη περιφρόνησης προς το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και την ίδια την ΕΕ».
Είπε ότι «όσο εμείς σιωπούμε, ο Ερντογάν θα συνεχίζει να κάνει τα δικά του. Και εμείς κάθε φορά που θα κάνει κάτι παράνομο, κάτι που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, απλά καταγγέλουμε».
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές αξίες και ταυτόχρονα να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιες προκλήσεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν είναι κάποια μακρινή γη, είναι ευρωπαϊκό έδαφος.
Η παρανομία στη χώρα μου την Κύπρο, δεν σημειώθηκε μόνο χθες ή προχθές με την άφιξη Ερντογάν αλλά η παρανομία σε αυτό το ευρωπαϊκό έδαφος, «είναι τραύμα στην καρδιά της Ευρώπης εδώ και σχεδόν 51 χρόνια» συμπλήρωσε.
Κάλεσε όλους, συνάδελφους, θεσμούς και κράτη-μέλη, να πάψουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως μια χώρα που ό,τι και να κάνει είναι εντάξει γιατί είναι μεγάλη και ισχυρή και σημείωσε ότι οι προκλήσεις και οι παρανομίες δεν αντιμετωπίζονται με ευχές και κατευνασμό, αλλά με πράξεις και ενέργειες αποτροπής.
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και του S&D, Κώστας Μαυρίδης, είπε ότι ο «νεοσουλτάνος της Άγκυρας», κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, επανάλαβε τις απεχθείς αξιώσεις του βασιζόμενος στις δήθεν πραγματικότητες της κατοχής σε ευρωπαϊκό έδαφος και στην ακραία παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.
«Αυτή είναι η νοοτροπία ενός νεο-οθωμανικού δικτάτορα και επεκτατιστή. Στη δυσώδη νοοτροπία του, η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων ετών, ο Χριστιανισμός, δεν υφίσταται. Στη νοοτροπία του, η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν υφίσταται, όπως και η ελεύθερη βούληση των σημερινών πολιτών της ΕΕ στην Κύπρο, Ελλήνων, Τούρκων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, επίσης, δεν υφίστανται. Λίγες ώρες νωρίτερα, από αυτό το βήμα, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, υποστηρίξαμε την καταδίκη της παράνομης επίσκεψής του και στείλαμε ένα σαφές μήνυμα. Οι πραγματικότητές μας είναι η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η ελευθερία. Γι’ αυτό, αυτή η αξία θα επικρατήσει έναντι του νεο-οθωμανικού κακού».
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής της Φωνής Λογικής και της Ομάδας Πατριώτες για την Ευρώπη, Αφροδίτη Λατινοπούλου είπε ότι ο Ερντογάν πάτησε στα κατεχόμενα ως ένας θρασύς εισβολέας, πήγε πάνω στα αιματοβαμμένα χώματα, στα ερείπια των σπιτιών που διέλυσε ο στρατός του και στους τάφους των Κυπρίων που δολοφόνησαν και εξαφάνισαν οι πρόγονοί τους. «Η Τουρκία απαιτεί υποταγή. Κτίζει τζαμιά πάνω σε κατεστραμμένα σχολεία. Και τί κάνει η ΕΕ; Αντί να τον εμποδίσει όπως θα ήθελε, του δίνει λεφτά και εξοπλισμούς και δεσμεύσεις για το μέλλον» είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι στη ρωσική εισβολή η ΕΕ αντέδρασε και στήριξε την Ουκρανία με χίλιους τρόπους. «Την Κύπρο που είναι μέλος της την αφήνει στο έλεος του Θεού. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δύο περιπτώσεις εισβολής; Δυστυχώς γιατί ακόμα και κάποιοι εδώ μέσα δεν είναι τίποτα παραπάνω από γιουσουφάκια του Σουλτάνου. Πότε καμία συζήτηση για ένταξη του κράτους δολoφόνου στην ΕΕ», είπε.
Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, που είχε και την πρωτοβουλία να συζητηθεί το θέμα, είπε ότι «μετά από τις τουρκικές απειλές για νέα εισβολή, ο Τούρκος Πρόεδρος απέστειλε κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, μηνύματα εδραίωσης της τουρκικής κατοχής στο νησί, εγκαινιάζοντας παράνομα έργα πάνω στην κλεμμένη μας γη, γεγονός που αποτελεί τεράστια πρόκληση και ασέβεια».
Είπε ότι δεν αρκεί αυτό και το Τουρκικό ΥΠΕΞ έχει το θράσος σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την έκθεση που ψηφίστηκε την Τετάρτη «να χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό που δίνει έδαφος σε τρομοκρατικές οργανώσεις και αντιτουρκικές φωνές. «Ναι, εμείς δηλώνουμε περήφανοι που αποτελούμε μία ισχυρή αντιτουρκική φωνή στο ΕΚ, η οποία προασπίζεται την αξιοπρέπεια της Κύπρου και της ίδιας της ΕΕ. Γι’ αυτό λοιπόν τονίζουμε πως όποιος ζητεί αξιοπρέπεια και υπερασπίζεται το δίκαιο, δεν μπορεί να σφίγγει τα χέρια με τον Ερντογάν και να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως σύμμαχο ή και εταίρο», σημείωσε.
Ο Κάι Τέγκεθοφ, εκ μέρους της Ομάδας Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία είπε ότι πριν από λίγες μέρες είδε με τα μάτια του την επίσκεψη Ερντογάν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. “Πριν από τέσσερις ημέρες, έζησα την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στη Λευκωσία και διαπίστωσα πώς η Τουρκία επιβάλλει τους κανόνες και τη θρησκεία της στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Είδα μια μικρή ομάδα Κυπρίων να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα στη διαμαρτυρία, διαμαρτυρόμενοι κατά της καταπίεσης της Τουρκίας. Είδα πώς αυτή η ειρηνική διαμαρτυρία απομακρύνθηκε βίαια από τον δρόμο και πώς οι διαμαρτυρόμενοι συνελήφθησαν από μια αστυνομία που έχει άμεση σύνδεση με το τουρκικό στρατό» είπε αναφερόμενος στις συλλήψεις στα κατεχόμενα.
Είδα, είπε, «ολοκληρωτικά καθεστώτα να διασπείρουν τη δυσπιστία μεταξύ των πολιτών και πώς είναι να αισθάνεσαι συνεχώς παρακολουθούμενος και ακολουθούμενος από μυστική αστυνομία. Οι Κύπριοι αξίζουν καλύτερα. Αξίζουν να ζουν μαζί σε μια ενωμένη, ενιαία Κύπρο, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούν».
Ο Ερντογάν χρειάζεται να σταματήσει την παρεμβολή στην Κύπρο, να σταματήσει την περαιτέρω κλιμάκωση και να επιστρέψει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε. Είπε ακόμη πως πρέπει να ανοίξουν οδοφράγματα φέρνοντας τις δύο κοινότητες πιο κοντά. Μια ειρηνική, δημοκρατική, ενωμένη Κύπρος, αυτό είναι το μόνο που θέλουμε, συμπλήρωσε.
Εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, η Irene Montero είπε ότι θα πρέπει να στρέψουμε τα βλέμματά μας από την Ευρώπη στην Κύπρο.
«Η παράνομη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα, από την Τουρκία εδάφη στην Κύπρο πρόκειται για πραγματική απειλή κατά του κράτους μέλους της ΕΕ. Μιλάει για λύση δύο κρατών, προσπαθεί δηλαδή να δημιουργήσει τετελεσμένα όσον αφορά τη διαίρεση της νήσου. Δεν μπορούμε να στρέψουμε αλλού το βλέμμα όταν βλέπουμε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», είπε.
«Δεν θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη βάση συμφωνημένων όρων και προϋποθέσεων. Οφείλουμε στην Κύπρο μια αποφασιστική ξεκάθαρη λύση, να πάψει η κατοχή, Θέλουμε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θέλουμε σίγουρα να θέσουμε υπό αυτή την προϋπόθεση τις συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να εκβιάζει. Δεν είναι μόνη η Κύπρος. Ειρήνη στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ