H κατασκευή ψυκτικών αποθηκών στη Μόρφου, που σε πρώτο στάδιο θα έχουν δυνατότητα αποθήκευσης 15.000 τόνων και θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, σχεδιάζεται στην κατεχόμενη Μόρφου, ενώ σε 4 χρόνια η χωρητικότητα θα επεκταθεί σταδιακά στους 40.000 τόνους.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γκιουνές αναφέρεται σήμερα στο έργο και γράφει ότι με την επένδυση αυτή θα αυξηθεί και η δυνατότητα στυμμένου χυμού, από 350 τόνους σε 1000 τόνους, ενώ εκτός από εσπεριδοειδή θα παρέχονται δυνατότητες αποθήκευσης και φραουλών, σταφυλιών και τροπικών φρούτων. Παράλληλα, το έργο θα περιλαμβάνει κι από νέο εργαστήριο για ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στα έργα άρδευσης που πραγματοποιούνται στην κοιλάδα της Μόρφου για μεταφορά του νερού που έρχεται από την Τουρκία, ώστε να αυξηθούν οι γεωργικές επενδύσεις και να αναζωογονηθεί η οικονομία της περιοχής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα προβλήματα ξηρασίας και αλάτωσης του εδάφους.
Αναφέρεται και στο έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2015 για την παροχή 75 εκ κμ νερού ετησίως μέσω των γεωργικών αρδευτικών σηράγγων, που κατασκευάστηκαν για την άρδευση της πεδιάδας της Μόρφου και της Μεσαορίας. Το 2018, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο μεταξύ Μόρφου και Καλού Χωριού Καπούτι, που αποτελεί το σημαντικότερο σκέλος του έργου αυτού, και άρχισε να παρέχεται νερό στην πεδιάδα της Μόρφου.
Αρδεύτηκε έκταση 9.531 στρεμμάτων και τοποθετήθηκαν 7.054 μέτρα αγωγού. Την περίοδο 2021/2022, στο δεύτερο στάδιο, προστέθηκαν άλλα 2.757,45 στρέμματα γης με την τοποθέτηση 12878,50 μέτρων αγωγού.
Κατά την περίοδο της παρούσας «κυβέρνησης», προστίθεται, άλλα 4880 μέτρα αγωγού τοποθετήθηκαν και προστέθηκαν στην αρδευόμενη έκταση 2.765,37 στρέμματα, ενώ προκειμένου να επεκταθούν οι αρδευτικές περιοχές στην πεδιάδα της Μόρφου, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του έργου και να προστατευθούν και να αναπτυχθούν τα υπόγεια πηγάδια και οι πόροι, χρηματοδοτήθηκε, με την υποστήριξη της Τουρκίας, προϋπολογισμός ύψους 22.316.167,00 ΤΛ μέχρι το τέλος του 2024 με στόχο την αγορά αρδευτικών υλικών και εξοπλισμού για να προστεθούν 17.476 μέτρα αγωγού σε μια έκταση 5.853 στρεμμάτων.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του έργου, πεδινές περιοχές στα χωριά Νικήτας και Συριανοχώρι και στην περιοχή του «Σταθμού Εξεργασίας Υδάτων Μόρφου» θα τροφοδοτούνται επίσης με νερό μέσω τριών κύριων αγωγών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Χαλκίν Σεσί, ο διευθυντής της τουρκικής εταιρείας Taş-Yapı, μίας εκ των κύριων μετόχων του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, Εμρουλάχ Τουρανλί, σκοπεύει να κατασκευάσει σύμπλεγμα ξενοδοχείων κοντά στο παλιό νοσοκομείο της κατεχόμενης Κερύνειας. Το σχέδιο αφορά την κατασκευή δεκαώροφου ξενοδοχείου 500 κλινών και καζίνο σε έκταση 10.800 τμ αξίας 20 εκ ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό, ένα μέρος του οικοπέδου στο οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί το ξενοδοχείο βρίσκεται σε περιοχή περιβαλλοντικής προστασίας.
Ο Τουρανλί απασχολεί συχνά την κοινή γνώμη στα κατεχόμενα καθώς ακούγεται ότι η εταιρεία του που διαχειρίζεται το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου οφείλει 45 εκατομμύρια λίρες στη λεγόμενη εταιρεία ηλεκτρισμού ενώ το 2023 του χορηγήθηκε φορολογική αμνηστία ύψους 59 εκατομμυρίων ευρώ.