Ενα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολεί την Ευρώπη είναι το στεγαστικό και «εάν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τα αντιλαϊκά κινήματα θα πρέπει να εξεύρουμε λύση», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει οικονομική βοήθεια στα κράτη-μέλη και να προωθηθεί η στεγαστική πολιτική, καθώς η αγορά δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, με τίτλο «Προς μια κοινωνική Ευρώπη με επίκεντρο τον πολίτη».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.
Ο Επίτροπος Σμιτ στην τοποθέτησή του είπε ότι «η θέσπιση ενός κατώτατου μισθού στην Κύπρο είναι κάτι σημαντικό για την καταπολέμηση της φτώχειας, διότι αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη μια κατάσταση όπου έχουμε περίπου πάνω από το 10% των ανθρώπων που εργάζονται να είναι φτωχοί εργαζόμενοι». Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό, σημειώνοντας ότι εάν οι άνθρωποι εργάζονται θα πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή και δεν θα πρέπει να παραμένουν στη φτώχεια.
«Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η ιδέα να έχουμε έναν ελάχιστο, έναν κατώτατο μισθό, που ανακοινώθηκε από την πρώτη μέρα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι εργάζονται θα πρέπει να λαμβάνουν έναν κατώτατο μισθό», είπε και πρόσθεσε ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει εφικτή η οδηγία για να υπάρχει κατώτατος μισθός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ανέπτυξε και το θέμα της καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων. Μιλώντας για την καταπολέμηση της φτώχειας ο κ. Σμιτ είπε ότι «υπάρχουν πάνω από 19 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας και αυτό δεν είναι φυσιολογικό».
Ο Επίτροπος Σμιτ προέβη σε μια ανασκόπηση των γεγονότων με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η παρούσα Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώνοντας ότι η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς κρίσεις που κανένας δεν ανέμενε και αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις του κορονοϊού τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Εξήγησε επίσης πώς αντέδρασε η Ευρώπη και έφερε ως παράδειγμα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς (Next Generation EU).
Μιλώντας για το θέμα της απασχόλησης ο κ. Σμιτ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «SURE» λέγοντας ότι πρόκειται για δάνειο που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό να διατίθεται σε 19 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Κύπρος, κάτι που όπως είπε «επέτρεψε να διασωθούν 30-35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αλλά και να προστατευθούν επιχειρήσεις».
Ο Επίτροπος Σμιτ αναφέρθηκε στην ομιλία του στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή ασφάλεια, οι τεχνολογικές αλλαγές, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Είπε ακόμη ότι αυτή η Επιτροπή έδωσε βαρύνουσα σημασία στους νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι η ανεργία μαστίζει τους νέους και ειδικότερα τις χώρες του νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ισπανίας. «Εργαζόμαστε πολύ στην πολιτική για την απασχόληση των νέων», είπε και πρόσθεσε ότι οι νέοι πρέπει να κατακτήσουν δεξιότητες, στο πλαίσιο και του Έτους Δεξιοτήτων σημειώνοντας ότι «πολλές φορές οι νέοι απορρίπτονται από θέσεις εργασίας λόγω έλλειψης δεξιοτήτων».
Εξήρε ακόμη την ανάγκη της επιμόρφωσης και στήριξης των παιδιών που προέρχονται από απομακρυσμένες ή φτωχότερες περιοχές, λέγοντας ότι μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί (European Child Guarantee) διασφαλίζεται ότι κάθε παιδί στην Ευρώπη που κινδυνεύει από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό έχει πρόσβαση στα πιο βασικά δικαιώματα, όπως είναι η εκπαίδευση και η υγεία.
Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων επεσήμανε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολεί την Ευρώπη είναι το στεγαστικό. «Συνάντησα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημάρχους κρατών-μελών της Ένωσης και άλλους που μου είπαν ότι θα πρέπει να γίνει κάτι για το στεγαστικό πρόβλημα στην Ευρώπη», είπε σημειώνοντας ότι το στεγαστικό δεν είναι παραδοσιακά εκ των αρμοδιοτήτων της Ένωσης.
Ωστόσο, συνέχισε ένα σημαντικό θέμα στις εκλογές στην Ολλανδία, ήταν το στεγαστικό λέγοντας ότι «εάν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τα αντιλαϊκά κινήματα θα πρέπει να εξεύρουμε λύση στο στεγαστικό ζήτημα». Σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει οικονομική βοήθεια στα κράτη-μέλη και να προωθηθεί η στεγαστική πολιτική, καθώς η αγορά δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Παράλληλα, ο Επίτροπος Σμιτ αναφερόμενος στον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, είπε ότι ήταν αυτός που προώθησε πάρα πολύ την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, λέγοντας ότι ήταν ο Ντελόρ που δημιούργησε την εσωτερική αγορά, γνωρίζοντας ότι η Ευρώπη έπρεπε να βελτιώσει την οικονομική ολοκλήρωσή της. Είπε ακόμη ότι ήταν ο εμπνευστής «πατέρας» της νομισματικής ενοποίησης, προσθέτοντας ότι σε «αυτόν χρωστάμε την ύπαρξη του νομίσματος του ευρώ».
Την ίδια ώρα, συνέχισε ο Επίτροπος Σμιτ, ο Ντελόρ γνώριζε ότι έχοντας την οικονομική ολοκλήρωση, ως αναγκαιότητα, για να υπάρχει ανταγωνιστικότητα μεταξύ των κρατών-μελών και ισχυρή οικονομία επέμενε πολύ στην κοινωνική συνοχή σε κάθε άκρη της Ένωσης. «Η ιδέα του ήταν ότι δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός προς την εξωτερική πλευρά αν δεν έχεις αλληλεγγύη στο εσωτερικό σου», είπε, τέλος.
Εφαρμόζεται ανθρωποκεντρική πολιτική σύμφωνα και με την οικονομία, λέει ο Υπουργός
Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι αναγνωρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην πράξη στη λειτουργία του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Σημείωσε ότι στο ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να βρίσκεται στην πρωτοπορία, να είναι παραγωγική, να είναι ανταγωνιστική και για να μπορεί αυτό να είναι βιώσιμο και σταθερό χρειάζεται η Ευρώπη να είναι κοινωνική.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πολιτικά βρίσκεται στο επίκεντρο και στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, εφαρμόζοντας μια ανθρωποκεντρική πολιτική, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας.
Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «ήδη στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών έχουμε θεσμοθετήσει κατά τον προηγούμενο χρόνο, τον εθνικό κατώτατο μισθό για να μπορούν οι μισθοί να είναι αξιοπρεπέστεροι και ικανοποιητικοί», υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα αυξήθηκε στα 1000 ευρώ με αποτέλεσμα τις προηγούμενες μέρες 25.000 χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι να έχουν λάβει καλύτερες απολαβές από αυτές που λάμβαναν προηγουμένως.
Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει αποφασιστεί ότι η πρώτη πολιτική πράξη της Κυβέρνησης για το 2024, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας του προγραμματισμού για τις δράσεις του 2024, θα είναι η αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 βδομάδες. Στόχος είπε ο κ. Παναγιώτου η καλύτερη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.
Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στις δράσεις από πλευράς Υπουργείου Εργασίας όπως η έγκριση του νομοσχεδίου για την τηλεργασία, το σχέδιο δράσης της Κύπρου για τη σύγχρονη επαγγελματική ανάπτυξη για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση στο πλαίσιο και του «Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων» λέγοντας ότι αυτά και πολλά άλλα επιβεβαιώνουν ότι «είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για τα εργασιακά ζητήματα, αντιλαμβανόμενοι τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εργασίας στην κοινωνία και στην οικονομία».
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι «εμείς στην Κύπρο έχουμε καταφέρει ο κοινωνικός διάλογος να διεξάγεται σε πολύ υψηλό επίπεδο», προσθέτοντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι και από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων και από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας. Σημείωσε ότι τους προηγούμενους μήνες μέσα από τον κοινωνικό διάλογο έγινε εφικτή η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης μέσα από την ανανέωση της συμφωνίας για την ΑΤΑ.
Ταυτόχρονα, είπε, ο κ. Παναγιώτου η ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα πρέπει να αφήνει κανένα πίσω λέγοντας ότι μέσα από την πρόοδο και την ευημερία είναι εφικτή μια ισορροπία δικαιοσύνης.
Εκείνο που θεωρείται σημαντικό, ως προτεραιότητα, είναι η Ευρώπη να είναι κοινωνική και με επίκεντρο τον άνθρωπο, Ευρωπαίο πολίτη, κατέληξε ο κ. Παναγιώτου.
Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο, είπε ο Μαυρίδης
Ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι εκ των σοβαρότερων ζητημάτων είναι ο πληθωρισμός, το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης, το στεγαστικό πρόβλημα, η ανεργία και το φαινόμενο της εργασιακής φτώχειας. Πρόσθεσε ότι ο τομέας της απασχόλησης υφίσταται βαθιές αλλαγές εξαιτίας της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, μιας μετάβασης που, όπως είπε, απαιτεί ριζικές αλλαγές με σημαντικό κοινωνικό κόστος.
Μιλώντας για την υιοθέτηση ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Σημείωσε ότι η θέσπιση πλαισίου γενικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο επανάφερε στο προσκήνιο την διασφάλιση του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, ο κ. Μαυρίδης παρατήρησε ότι στην Κύπρο, ο εθνικός κατώτατος μισθός όπως έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής δεν διασυνδέεται με συγκεκριμένο αριθμό ωρών εργασίας, με αποτέλεσμα τη δυσμενή μεταχείριση εις βάρος εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν, σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, με περισσότερες ώρες από άλλους εργαζόμενους που επίσης λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.
Είπε ακόμη ότι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περιορισμένες στα κοινωνικά ζητήματα, καθώς τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις όπως για παράδειγμα, τα συνταξιοδοτικά συστήματα και η ηλικία συνταξιοδότησης και τα επιδόματα ανεργίας.
Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα σημαντικό ρόλο μέσα από τη διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσης και τη δημιουργία μέσων κοινωνικής προστασίας. Όπως εξήγησε, αυτά συμπεριλαμβάνουν ευρωπαϊκή νομοθεσία, χρηματοδότηση καθώς και εργαλεία για τον συντονισμό και την αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών.
Στην ομιλία του ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, στους τομείς της ποιότητας ζωής και της ευημερίας. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις στη διασφάλιση της ευημερίας όλων των πολιτών σε όλα τα κράτη-μέλη.
Είπε ακόμη ότι «όσοι πιστεύουμε σε αυτό το σπίτι μας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε ρόλο και λόγο να το διατηρήσουμε μέσα από ένα κοινωνικό πρόσωπο, θέλουμε μια Ευρώπη που να έχει μέλλον με το σωστό της πρόσωπο».