Επίθεση στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ εξαπολύει το ΑΚΕΛ, μετά την ανακοίνωση των κύριων σημείων του πορίσματος των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, από την Ερευνητική Επιτροπή, ζητώντας από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, ενώ από την άλλη το Κίνημα Οικολόγων αναδεικνύει την ανάγκη για επαρκή εποπτεία.
Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «το πόρισμα της Επιτροπής για τους αερόσακους TAKATA είναι ξεκάθαρο: με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού, 10 χρόνια παχυδερμίας και εγκληματικής αμέλειας, οδήγησαν στο θάνατο δύο συνανθρώπους και στον σοβαρό ακρωτηριασμό ενός τρίτου».
Σημειώνει ότι «η ευθύνη είναι ξεκάθαρη και έχει ονοματεπώνυμο: Επί δέκα χρόνια, η διακυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού γνώριζε. Οι αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσίες προτίμησαν να καλύψουν τα μεγάλα συμφέροντα αντί να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών».
Από το 2013, υποστηρίζει «υπήρχε ενημέρωση από την Υπηρεσία Καταναλωτή, με αφορμή θανατηφόρο περιστατικό στην Πορτογαλία. Ακολούθησαν δεκάδες επιστολές, εισηγήσεις και αναφορές. Και όμως, κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε, κανείς δεν ανέλαβε δράση».
Επισημαίνει ακόμα πως «αναφερόμαστε σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, για πολίτες που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που οδηγούσαν καθημερινά με κίνδυνο να σκοτωθούν, εν γνώση και υπό το αδιάφορο βλέμμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού και τεχνοκρατών αρμοδίων. Αναφερόμαστε σε συγκάλυψη μιας κυριολεκτικά θανάσιμης απειλής για τους πολίτες».
Άμοιρη ευθυνών, λέει, «δεν είναι και η σημερινή κυβέρνηση η οποία συνέχισε την εγκληματική ανοχή και αμέλεια της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού με την ανάληψη των καθηκόντων της ενημερώθηκε τόσο από τον πατέρα του Κυριάκου Όξινου όσο και τον Οκτώβρη του 2023 από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για τους φονικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».
Όπως αναφέρει, «τα βλέμματα στρέφονται για ακόμα μια φορά στη Γενική Εισαγγελία η οποία αναλαμβάνει να χειριστεί το ζήτημα των πιθανών ποινικών ευθυνών που επισημαίνει το Πόρισμα. Ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες και για Υπουργό, πρώην συνάδελφο του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στο Υπουργικό Συμβούλιο Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ».
Καταληκτικά αναφέρει ότι «τα βλέμματα στρέφονται και στον κ. Χριστοδουλίδη, επίσης μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Αναστασιάδη και στο ερώτημα αν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει την δικαίωση των οικογενειών των αδικοχαμένων και δοκιμαζόμενων συμπατριωτών μας. Οι αδικοχαμένες ζωές του Κυριάκου και της Στυλιανής απαιτούν δικαίωση».
Στη δική του ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι το πόρισμα είναι σεβαστό, σημειώνοντας ότι «αυτό που προέχει είναι η μελέτη του πορίσματος από τους αρμόδιους φορείς για όλα τα βήματα που απαιτούνται να γίνουν από τούδε και στο εξής. Οι ζωές που χάθηκαν αξίζουν δικαιοσύνη, διαφάνεια και θεσμική σοβαρότητα — όχι φθηνή και ανέξοδη αντιπαράθεση».
Υπενθυμίζεται, αναφέρει «ότι ο ΔΗΣΥ έθεσε εγκαίρως προς συζήτηση το θέμα στη Βουλή και απαίτησε τη λήψη μέτρων, μέσα από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για αντικατάσταση των επικίνδυνων αερόσακων. Είναι με δική μας πρόταση νόμου που σήμερα προχωρά η αντικατάσταση».
Από πλευράς κυβέρνησης, λέει, «πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης και για τα υπόλοιπα 40.000 οχήματα που ακόμη εκκρεμούν. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν άδικα άλλες ανθρώπινες ζωές. Τονίζουμε την ανάγκη οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες να διερευνηθούν το συντομότερο. Πάντοτε με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, όπως καταγράφεται και στο πόρισμα».
Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αναδεικνύει την ανάγκη επαρκούς εποπτείας από εδώ και στο εξής, ενώ παράλληλα «χαιρετίζει την έκδοση και παράδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, εντός των όρων εντολής της».
Πρόκειται, λέει, «για ένα πόρισμα με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εξετάζει ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των πολιτών: οχήματα με ελαττωματικούς αερόσακους κυκλοφορούν ακόμη στους κυπριακούς δρόμους, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται».
Σημειώνει παράλληλα πως «το πόρισμα αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά και τον τρόπο διαχείρισης μελλοντικών ανακλήσεων, για κάθε νέο ή μεταχειρισμένο όχημα που εισάγεται στην Κύπρο. Το πρόβλημα ήταν γνωστό. Το επισημάναμε».
Στο Κεφάλαιο 4 του πορίσματος, συνεχίζει, «το οποίο εξετάζει την τροποποίηση της εγκυκλίου του 2017 και το νομικό κενό για τα γκρίζα οχήματα, αναδεικνύονται ευρήματα που επιβεβαιώνουν πλήρως τις παρεμβάσεις του Σταύρου Παπαδούρη ήδη από το 2024».
Ως βουλευτής, ο νυν Πρόεδρος του Κινήματος, Σταύρος Παπαδούρης, αναφέρει η ανακοίνωση:
«Εντόπισε την κανονιστική στρέβλωση που απάλλαξε αδικαιολόγητα τους διανομείς από την ευθύνη για ανακλήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων <πό ττρίτες χώρες .
Κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές πρόταση νόμου και η οποία λειτοήυργησε ως εφαρμοστικός νόμος, για να καλυφθεί το νομοθετικό κενό μέσω εναρμόνισης με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/858.
Ανέδειξε το ζήτημα των χρεώσεων για αντικατάσταση αερόσακων στα μεταχειρισμένα οχήματα, το οποίο χωρίς την πολιτική πίεση δεν θα είχε συζητηθεί καν.
Οι πρωτοβουλίες αυτές έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή θεσμική αποτύπωση του προβλήματος και των ευθυνών, όπως περιγράφονται ξεκάθαρα στο πόρισμα».
Καταληκτικά, αναφέρει ότι «το Κίνημα τονίζει ότι η απονομή ευθυνών δεν αρκεί. Απαιτείται πλέον ουσιαστική εποπτεία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, τους διανομείς και εισαγωγείς, το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και τον Γενικό Ελεγκτή – για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και την επαναφορά της εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι αριθμός. Είναι ευθύνη».