Σε ανανέωση της παράνομης «κράτησης» των πέντε Ελληνοκύπριων πολιτών για άλλες οκτώ ημέρες προχώρησε σήμερα το «δικαστήριο» του κατεχόμενου Τρικώμου, κάνοντας δεκτό το αίτημα της «αστυνομίας» για συνέχιση της «ανάκρισης». Η διαδικασία διεξήχθη σε κλίμα έντασης, με την υπεράσπιση να καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την «κατηγορούσα αρχή» να επιμένει σε ισχυρισμούς περί συλλογής ευαίσθητων δεδομένων.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, η «αστυνομία» παρουσίασε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι πέντε Ελληνοκύπριοι εισήλθαν στα κατεχόμενα στις 17 Ιουλίου από το σημείο διέλευσης στα Στροβίλια και, ενώ επέβαιναν σε όχημα, ένας εξ αυτών δεν πέρασε από τον «έλεγχο διαβατηρίων».
Στη συνέχεια, όπως αναφέρθηκε, εντοπίστηκαν σε οικιστική περιοχή στην κατεχόμενη Γαλάτεια να περιφέρονται με έναν μπλε φάκελο, γεγονός που προκάλεσε «ανησυχία».
Μεταξύ των «κατηγοριών» προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι εντός του φακέλου βρέθηκαν, εκτός από προσωπικά κείμενα, και πληροφορίες για διευθυντές κατασκευαστικών εταιρειών του ψευδοκράτους, καθώς και «προσωπικά δεδομένα τίτλων ιδιοκτησίας που ανήκουν σε 14 Τουρκοκύπριους», εκ των οποίων τέσσερις φέρονται να έχουν υποβάλει παράπονο.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν κατασχεθεί για έρευνα, ενώ η «αστυνομία» δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που αναζητούνται για την ίδια υπόθεση.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των πέντε, Σαλίχ Τζαν Ντόρατλι, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας το αίτημα για οκταήμερη «κράτηση» ως «επαίσχυντο» και αντίθετο προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αμφισβήτησε τον ισχυρισμό περί μη ελέγχου κατά τη διέλευση, δηλώνοντας ότι οι πελάτες του επέδωσαν πέντε ταυτότητες και δεν υπάρχει οπτικό υλικό που να αποδεικνύει το αντίθετο.
Επιπλέον, διερωτήθηκε «ποιος νόμος ορίζει ως αδίκημα το να περπατά κάποιος με έναν μπλε φάκελο», ενώ ζήτησε επιτακτικά διευκρινίσεις για τη φύση των φερόμενων «προσωπικών δεδομένων», εάν δηλαδή πρόκειται για επίσημα έγγραφα ή χειρόγραφες σημειώσεις, ερώτηση στην οποία η «αστυνομία» αρνήθηκε να απαντήσει.
Ο δικηγόρος ανέφερε ότι για δύο τουλάχιστον από τους «κρατούμενους» δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος ισχυρισμός, πέραν του ότι επέβαιναν στο ίδιο όχημα, και υποστήριξε πως ορισμένοι από τους πελάτες του έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις στην «επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΑΙ)», καθιστώντας τα έγγραφα που κατείχαν δημόσια προσβάσιμα.
Τέλος, ο δικηγόρος ζήτησε, και το «δικαστήριο» έκανε δεκτό, όπως τρεις εκ των κρατουμένων εξεταστούν από γιατρό.
Τη διαδικασία παρακολούθησαν, πέρα από τις οικογένειες των πέντε, και αξιωματούχοι της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).
Σύμφωνα με τα αρχικά δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών και τουρκικών ΜΜΕ, οι πέντε πολίτες φέρονταν να πραγματοποιούσαν μετρήσεις και καταγραφή γης κοντά στην περιοχή της Τρικώμου.