27.8 C
Nicosia
Παρασκευή 28 Ιούνιος 2024 | 0:27

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την πυρκαγιά στη Γιόλου – Εκκενώθηκαν οι κοινότητες Ψάθι, Λεμόνα και Χούλου – Ο ΠτΔ ζήτησε βοήθεια από Ιορδανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που βρίσκεται ανατολικά της κοινότητας Γιόλου ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται από ελικόπτερο της ΜΑΕΠ και επιπρόσθετα με επίγειες δυνάμεις από την επαρχία Λεμεσού και την ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, στην πλατφόρμα Χ, εγκαθίσταται προωθημένο κέντρο ελέγχου.

Είπε επίσης πως έγινε προληπτική εκκένωση κατόπιν αξιολόγησης, της κοινότητας Ψάθι από την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία.

Εξάλλου ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Πάφου, Μιχάλης Νικολάου, αναφέρθηκε στην απομάκρυνση των κατοίκων απο το Ψάθι, λέγοντας πως η φωτιά είναι στην είσοδο του χωριού, ενώ κατευθύνεται επικίνδυνα προς τον Άγιο Δημητριανό.

ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ

Στο μεταξύ:

Νέα φωτιά ξέσπασε στην επαρχία Πάφου, στην περιοχή των χωριών Χούλου – Λεμόνας τα οποία εκκενώνονται, σύμφωνα με ανάρτηση της Αστυνομίας στα ΜΚΔ.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά μεταξύ των χωριών Πολέμι, Άγιος Δημητριανός, Ψάθι, Δρύμου, Γιόλου και Δρυμιάς, όπου εκκενώνεται το χωριό Ψάθι.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος από Λεμονάρι προς Πολέμι και ο δρόμος Αγίου Δημητριανού προς Ψάθι. Η τροχαία κίνηση διοχετεύεται μέσω παραδρόμων.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι:

  • Την συνδρομή της Ιορδανίας με εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Βασιλιά Αμπντάλα κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα στο Αμμάν.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Ιορδανός Βασιλιάς έδωσε αμέσως οδηγίες για να γίνουν οι όποιες ενέργειες χρειάζεται ώστε να σταλούν τα πτητικά μέσα στην Κύπρο.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Νεκράς Θάλασσας με τίτλο «Έκκληση για δράση: Επείγουσα ανθρωπιστική ανταπόκριση για την Γάζα».

ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Με δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 θα συνδράμει η Ελλάδα στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Πάφο και η οποία φαίνεται να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΚΑΗΚΑΝ ΖΩΑ

Επίσης, από τη φωτιά έχουν καεί κατοικίες και ζώα σε διάφορα υποστατικά στην περιοχή Ψάθι όπου η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα λόγω των σφοδρών ανέμων.

Επιτόπου βρίσκονται πολλά πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασών και της Υπηρεσίας Θύρας, και μαζί με τους κατοίκους προσπαθούν να ελέγξουν την φωτιά ενώ κινδυνεύει και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής κοντά στο χωριό.

Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα, ανέφερε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, κάτοικος του χωριού που δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η φωτιά ξέσπασε γύρω στη 1 το μεσημέρι. Άλλοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει σωστή πυρόσβεση και είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Κάθε χρόνο, ανέφεραν, συμβαίνει αυτό το φαινόμενο και δεν λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κεττή, Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε ισχύ τέθηκε το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός με Υπουργική ομάδα στο ΚΣΕΔ, με τους Υπουργούς Άμυνας, Δικαιοσύνης, Γεωργίας ενώ παρών είναι και ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής καθώς και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.

Λέει επίσης ότι γίνονται προσπάθειες από το αρχικό στάδιο εξέλιξης της πυρκαγιάς, για εξασφάλιση εναέριων μέσων από Ιορδανία, Ισραήλ, Ελλάδα και Ευρωπαϊκό μηχανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το καμίνι συνεχίζεται – Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε και για την Παρασκευή η Μετεωρολογική Υπηρεσία για ακραία μέγιστη θερμοκρασία. Θα ισχύει από τις 12.00 αύριο το μεσημέρι έως και...

Γιατί κάνει τόσο κρύο στα σαλόνια των πλοίων;

Μια κατάσταση, στην οποία λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί! Γεμάτοι ενθουσιασμό και φορώντας τα λιγότερα δυνατά ρούχα, μιας και έξω βιώνουμε την… κόλαση του...

Τατάρ: Υπερβολικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Για "υπερβολικές δηλώσεις" που "ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού", και "όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο...

Την ανάγκη για συμπεράσματα για Μ.Ανατολή και συλλογική λύση για ηγεσία θεσμών τόνισε ο ΠτΔ

Στην ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, δεδομένων των εξελίξεων, αλλά και τις «σε εισαγωγικά χωρίς εισαγωγικά προειδοποιήσεις» που έχει...

Πυρκαγιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας – Μήνυμα από το 112

Αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσιος στη Βοιωτία καίγεται από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 που ζητά από τους κατοίκους  στους...

Τρίγωνο Bridgewater: Ποια είναι η καταραμένη τοποθεσία της Αμερικής που είναι γεμάτη μεταφυσική δραστηριότητα;

Υπάρχουν ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει για πολλές τρομακτικές – στοιχειωμένες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, ωστόσο στην περίπτωση του Τριγώνου Bridgewater τα πράγματα φαίνονται σοβαρά. Πρόκειται για μια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!