Υπάρχει έλλειψη 232 δασκάλων πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης σε 110 σχολεία στα κατεχόμενα, δήλωσε ο γγ της τ/κ συντεχνίας δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς επικρίνοντας ότι το «υπουργείο παιδείας» επιλέγει έκτακτους δασκάλους με κομματικά κριτήρια. «Και φέτος θα έχουμε προβλήματα με την ποιότητα των εκπαιδευτικών» είπε.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί ο κ. Μαβίς αναφέρθηκε και στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων λέγοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν ανέτρεψαν μια διαδικασία 5 ετών και υποστήριξε ότι «το γενικό μέλημα των δασκάλων και των οικογενειών μας είναι να μην εκθέτουν τα παιδιά σε αυτά τα βιβλία».
Ανοικτό παραμένει και το θέμα της στασιμότητας και σεισμικής ανθεκτικότητας των σχολικών κτιρίων με τον κ. Μαβίς να δηλώνει πως 124 κτίρια «έχουν εξαντλήσει την ζωή τους».
Στο μεταξύ, το «υπουργείο παιδείας» ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και τα σχόλια που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία.
Σε ανακοίνωση προστίθεται ότι η «επικαιροποίηση» 65 βιβλίων ανατέθηκε σε 16 εκπαιδευτικούς και 7 επιλεγμένους εμπειρογνώμονες που εξέτασαν περίπου 10 χιλιάδες σελίδες και 7 χιλιάδες εικαστικά.
Το «τμήμα εκπαίδευσης και κατάρτισης» του «υπουργείου παιδείας» συντονίζει την διαδικασία, όπως σημειώνεται, ενώ υπάρχει και συνεννόηση με το Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Πειθαρχίας της Τουρκίας. Από την έρευνα που έγινε, προστίθεται, διαπιστώθηκαν προβλήματα που αφορούν την διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής δομής στα σχολεία.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται, έχει γίνει φανερό ότι τα τουρκικά βιβλία, ειδικά στα επίπεδα της 4ης και της 5ης δημοτικού, περιλαμβάνουν κυρίως μαθήματα γραμματικής, εκτός από δεξιότητες κατανόησης (ανάγνωση, ακρόαση) και δεξιότητες έκφρασης (ομιλία, γραφή).
Τα «ενημερωμένα εγχειρίδια», όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση, είναι: Επιστήμες Ζωής 1-3, Κοινωνικές Σπουδές 4-7, Επιστήμη και Τεχνολογία 4-8, Τουρκικά 1-8, Μαθηματικά 1-8, Πληροφορική και Κωδικοποίηση 6-8, Ιστορία Κύπρου 6-8, Θρησκευτικός Πολιτισμός και Ηθική Γνώση 6-8, Εκπαίδευση Κοινωνικών Δεξιοτήτων 1-5.
Πηγή: ΚΥΠΕ