17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:23

Εκτάκτως την Παρασκευή στη Βουλή η ΥΠΑΝ για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή, στην παρουσία της αρμόδιας Υπουργού, Αθηνάς Μιχαηλίδου, προκειμένου να συνεχιστεί η κατ’ άρθρον συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν στη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο και στην παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, είχε σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Παύλο Μυλωνά, «άδοξο τέλος», αφού δεν έγινε κατορθωτή η ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης επί των δύο νομοσχέδιων, τα οποία σημειώνεται ότι συζητούνται για μήνες στην Επιτροπή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι «δυστυχώς η συνεδρία της Επιτροπής, που είχε σκοπό να ολοκληρώσει δύο νομοσχέδια, που αφορούν στα παραρτήματα και στα αγγλόφωνα προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια είχε άδοξο τέλος, γιατί ευθύνονται δύο θεσμοί».

Ο πρώτος, είπε, «είναι η Νομική Υπηρεσία, η εκπρόσωπος της οποίας είχε ειλημμένη υποχρέωση στα δικαστήρια, οπόταν έπρεπε να αποχωρήσει. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει η Εκτελεστική Εξουσία να συνεννοείται με τη Νομική Υπηρεσία, σε τέτοια κύριας σημασίας σοβαρά ζητήματα. Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε όλα στην τύχη».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, κατά τη συζήτηση υπήρξαν νέες τοποθετήσεις Βουλευτών από το ΔΗΣΥ και νέα ερωτήματα, γι’ αυτό εξήγησε αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με την Υπουργό Παιδείας και την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν τη συζήτηση, «αν ολοκληρώνεται».

Εξέφρασε την θέση ότι «για να είσαι αποτελεσματικός στην πολιτική πρέπει να ενεργείς και να πράττεις, γιατί δεν υπάρχει κανένα νόημα να θεωρητικολογείς και να υπερασπίζεσαι το ένα ή το άλλο συμφέρον, αν στο μυαλό σου δεν περιλαμβάνεται, κυρίως, η ανάγκη των αλλαγών».

Αν θεωρείς, σημείωσε, «ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν κόστος σε σένα ή γενικότερα στο κόμμα σου τότε κατά την άποψη μου δεν μπορείς να είσαι στην πολιτική».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, είπε πως το νομοσχέδιο για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο παρουσιάζει «πολλά προβληματικά σημεία» ενώ την ίδια ώρα ανέφερε ότι «σε κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται και πολλές ανησυχίες δεν υπάρχουν απαντήσεις».

Εξήγησε πως «στις επίμονες ερωτήσεις, για τη διαδικασία εξέτασης μιας αίτησης, ούτε η Νομική Υπηρεσία, αλλά ούτε οι εκπρόσωποι του ΥΠΑΝ ήταν σε θέση να απαντήσουν», για να προσθέσει συγκεκριμένα ότι «σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούν τα Πανεπιστήμια, όταν θα υποβάλουν μια αίτηση, για λειτουργία παραρτήματος, ώστε να εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια, δεν υπήρχαν απαντήσεις από πλευράς του Υπουργείου και μας δηλώθηκε κατά τη συζήτηση ότι θα επανέλθουν να απαντήσουν σε αυτό το ζήτημα».

Σε σχέση με τον ορισμό Παράτημα Ξένου Πανεπιστήμιου, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως «όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το Υπουργείο για το νομικό καθεστώς που θα έχουν τα παραρτήματα ούτε και σε αυτό το σημείο λάβαμε απαντήσεις», σημειώνοντας ότι και εδώ αναφέρθηκε από το Υπουργείο ότι θα επανέλθει.

Εξάλλου, έκανε λόγο για «ανεξήγητη αλλαγή θέσης» του ΥΠΑΝ σε ότι αφορά στις εγγυητικές, υπενθυμίζοντας ότι αρχικά το ν/σ συμπεριελάμβανε πρόνοια για υποχρεωτική κατάθεση εγγυητικής και στη συνέχεια αυτή η πρόνοια έχει αποσυρθεί από το Υπουργείο.

Ανέφερε πως «το νομοσχέδιο ως έχει είναι προβληματικό, ενώ το Υπουργείο αδυνατεί να τεκμηριώσει τη θέση του σε κρίσιμα ζητήματα και ερωτήματα που τίθενται».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, για αποτροπή έλευσης ξένων πανεπιστημίων, προκειμένου να προστατευθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί, τουλάχιστον σε εμάς, οποιαδήποτε σκοπιμότητα για προστασία συμφερόντων άλλων ιδιωτικών πανεπιστημίων», τονίζοντας ότι προσεγγίζουν το ζήτημα ως θέμα αρχής.

«Εμάς μας απασχολεί και μας ενδιαφέρει να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, το οποίο να προστατεύει την ποιότητα των πανεπιστημίων και των προγραμμάτων που θα προσφέρονται στο τόπο μας», είπε.

Σε παρατήρηση ότι δεν πρέπει να παραβλέπουν το γεγονός ότι χιλιάδες Κύπριοι σπούδασαν δωρεάν στην Ελλάδα στα εν λόγω πανεπιστήμια και με την επιμονή τους για εγγυητικές είναι σαν να τους σταματάνε να έρθουν, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι «πρέπει να συμπεριληφθούν οι εγγυητικές», ωστόσο, σημείωσε πως βλέπουν το σημείο που αφορά στα δημόσια πανεπιστήμια ότι μπορεί να είναι αχρείαστη ρύθμιση.

«Δεν έχουμε δυσκολία να το αναγνωρίσουμε αυτό. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τη Νομική Υπηρεσία και το ΥΠΑΝ να υπάρξει μια ρύθμιση, που να μην επιβάλλει εγγυητικές στα δημόσια πανεπιστήμια, που θα έρθουν από την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή των ελληνικών πανεπιστημίων σε ότι αφορά στην ευκαιρία να σπουδάσουν Κύπριοι στην Ελλάδα και όλα τα οφέλη που είχαμε ως τόπος από αυτή την ειδική σχέση που έχουμε με την Ελλάδα και τα ελληνικά πανεπιστήμια», είπε.

Σημείωσε πως «η προσέγγιση του ΑΚΕΛ είναι ότι οι εγγυητικές δεν πρέπει να απαιτούνται για τα δημόσια πανεπιστήμια», εξηγώντας ότι «το πρόβλημα σημειώνεται από τη Νομική Υπηρεσία και το ΥΠΑΝ γι’ αυτή τη σχετική ρύθμιση».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, ανέφερε με την σειρά του πως υπάρχει ξεκάθαρη θέση του ΥΠΑΝ, μετά από συναντήσεις με τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία είναι τα μόνα που ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή να ιδρύσουν πανεπιστήμια στην Κύπρο -το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- ότι δεν μπορούν αν μπουν ρήτρες στη νομοθεσία για εγγυητικές επιταγές να περάσει το συγκεκριμένο θέμα από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και ότι αν εισήχθη αυτή η ρήτρα, τότε τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα μπορούν να έρθουν στην Κύπρο.

Είπε πως το κόμμα του στηρίζει το νομοσχέδιο ως έχει, ενώ ανέφερε πως κατατέθηκαν τροπολογίες από πλευράς του ΑΚΕΛ για εγγυητική 2 εκατομμύριων και 500 χιλιάδων ευρώ ανά σχολή, ενώ σήμερα ενημερώθηκαν ότι και  ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ στο να μπουν εγγυητικές.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αν την Παρασκευή δεν διαφοροποιηθεί η θέση ενός από τα δύο κόμματα – που είναι δικαίωμα τους να παίρνουν τις οποιεσδήποτε αποφάσεις – και μπει στο ν/σ η οποιαδήποτε ρήτρα για εγγυητικές, τότε κλείνουμε την πόρτα στα δύο πανεπιστήμια, τα οποία θέλουν να έρθουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο».

«Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας λαμβάνει τις αποφάσεις του», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!