16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:06

Εκπρόσωπος: Εστιάζουμε σε πακέτο αντίστοιχο με της Αιγύπτου για να σταματήσουν οι μετανάστες από το Λίβανο

«Καθοριστικό» χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ενεργοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια. Παράλληλα, τόνισε πως οι ενέργειες της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή κυρίως σε συντονισμό μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ετοιμασία ενός πακέτου αντίστοιχο με αυτό της Αιγύπτου προς τον Λίβανο, για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Λετυμπιώτης είπε αρχικά ότι χθες επισκέφθηκε τη χώρα μας η Υπουργός Εξωτερικών Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσα στο πλαίσιο των διμερών επαφών αξιολόγησης των επόμενων βημάτων για τη συνέχεια της εφαρμογής του σχεδίου Αμάλθεια.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ρόλος των ΗΑΕ ήταν καθοριστικός στην ενεργοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια και κατά τη συνάντηση χθες με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά επιβεβαιώθηκε εκ νέου ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αντικατοπτρίζεται και μέσα από τις συνέργειες που έχουν καταστήσει εφικτή την εφαρμογή του σχεδίου Αμάλθεια.

«Έγινε ασφαλώς ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων μετά το τραγικό περιστατικό κατά το οποίο επτά εργαζόμενοι της WCK έχασαν τη ζωή τους. Καταδικάστηκε εκ νέου το εν λόγω συμβάν, επιβεβαιώθηκε ότι είναι αναγκαία η λήψη πρακτικών μέτρων και ασφαλιστικών δικλείδων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων και είναι επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της πρωτοβουλίας για ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», είπε.

Πρόσθεσε πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στους τρόπους στήριξης του Ταμείου Αμάλθεια, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά και συστηματοποίησης της ροής της μεταφερόμενης βοήθειας, ενώ σημείωσε πως η Κυβέρνηση θα βρίσκεται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε συντονισμό για τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια πως οι υποδομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατασκευάζουν στη Γάζα είναι εν εξελίξει, κάτι που «θα ενισχύσει σημαντικά την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας που τόσο έχει ανάγκη ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα, που εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένος».

Ερωτηθείς αν προτίθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητήσει το θέμα με την πολιτική ηγεσία, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «οι ενέργειες της Κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται κυρίως σε συντονισμό μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεσήμανε πως αυτό που και χθες έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι την περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας μας για την ετοιμασία ενός πακέτου αντίστοιχο με αυτό της Αιγύπτου προς τον Λίβανο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συγκρατήσει περαιτέρω τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, θα συνεχιστούν και οι προσπάθειές της Κυβέρνησης για τον χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών στη Συρία ως ασφαλείς. Σημείωσε εξάλλου  πως είναι σχετικές οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, σε αυτό το πλαίσιο, αναφέροντας πως αύριο μεταβαίνει στη Δανία, την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Τσεχία, και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό στην Ελλάδα.

Κληθείς να δώσει τη θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με αναφορές ότι «συντελείται γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ», όπως και για το ότι δεν έχει τελεσφορήσει η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο βαθμό που έπρεπε λόγω του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος για μόνιμη επίλυση του ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο άδικος χαμός, ο σκοτωμός αμάχων είναι σε σύγκρουση με όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Είμαστε από τις χώρες στις οποίες αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό τον ρόλο θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε, ούτως ώστε να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο ως προς τη λήξη των συρράξεων στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε στη συνέχεια πως εκείνο το οποίο έχει πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, είναι να αναλάβει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, να παρέχει στη διεθνή κοινότητα ένα ακόμη εργαλείο για να μπορέσει η τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, που είναι αναγκαίος για την επιβίωσή τους.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες. Πρέπει να πούμε ότι οι προσπάθειες εντείνονται το τελευταίο διάστημα. Είναι πολλά τα κράτη αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αξία της πρωτοβουλίας Αμάλθεια και είναι πολλά τα κράτη τα οποία θέλουν να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι σχετικές και ανακοινώσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα για αυτή την πρωτοβουλία. Επαναλαμβάνω ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα αυξηθεί και θα είναι σε θέση να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά και την ολοκλήρωση των υποδομών που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατασκευάζουν επί τόπου», είπε.

Ερωτηθείς πώς αλλάζει η κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με το μεταναστευτικό μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λίβανο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα αντικειμενικά.

Αφού σημείωσε πως τον τελευταίο ένα χρόνο οι αριθμοί του μεταναστευτικού έχουν αλλάξει άρδην, και πως για πρώτη φορά έχει επιτευχθεί ανατροπή των δεδομένων, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες βδομάδες που υπάρχουν αυτές οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές σχεδόν αποκλειστικά δια θαλάσσης και σχεδόν αποκλειστικά από τον Λίβανο, το μεταναστευτικό «έτυχε μιας πολύ αποτελεσματικής αντιμετώπισης».

«Έχουμε δει την εξέταση των αιτήσεων από 9 μήνες κατά μέσο όρο να πέφτουν στον ένα μήνα στις περισσότερες των περιπτώσεων μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν υπερβεί τις 1100 οι επιστροφές από τη χώρα μας, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα», είπε και σημείωσε πως αυτό που βλέπουμε είναι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο, για τον απλούστατο λόγο ότι η Κύπρος γειτνιάζει γεωγραφικά μαζί με τον Λίβανο.

Είναι για αυτό τον λόγο, συνέχισε, που έγκαιρα και άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Εξωτερικών, έχουν μεταβεί χθες στον Λίβανο για να βρεθούν τρόποι ούτως ώστε ο Λίβανος να συγκρατήσει αυτές τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως χθες καταγράφηκε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και πως αυτό το οποίο έχει μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι τις σκέψεις που ο ίδιος ο Πρόεδρος παρουσίασε στην κ. Φον ντερ Λάιεν και πώς αυτές αντιμετωπίζονται από πλευράς Λιβάνου, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ικανότητα του Λιβάνου να συγκρατήσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα δούμε πώς υλοποιούνται αυτές οι δράσεις, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και πως η Κυβέρνηση θα βρίσκεται σε τακτική επαφή μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει κατάληξη.

Ήδη, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει σήμερα σε δηλώσεις του, ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εκ νέου επίσκεψη του στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να τύχει στήριξης ο Λίβανος, να ενισχυθεί αυτή η στήριξη, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αιγύπτου. Μια χώρα η οποία οφείλουμε να  γνωρίζουμε, έχουμε δει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μηδενικές σχεδόν μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο, παρόλο τον υψηλό αριθμό παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται εκεί. Και το ίδιο μοντέλο θέλουμε να δούμε και να ακολουθηθεί και στον Λίβανο», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα δεχθεί πίσω ο Λίβανος τους παράτυπους μετανάστες, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Χθες, κατά την επίσκεψη του Προέδρου στον Λίβανο έχουν συζητηθεί πολύ συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να αναληφθούν και «θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς εξελίσσεται η υλοποίηση των δράσεων. Εκείνο που είναι ο βασικός στόχος είναι η συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορεί να εγκριθεί στο επικείμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πρόταση για ένα πακέτο για τον Λίβανο, είπε ότι αναμένεται να συζητηθεί το μεταναστευτικό, όμως το πακέτο προς το Λίβανο αφορά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ήταν και το πακέτο στην περίπτωση της Αιγύπτου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και από τη χθεσινή επίσκεψη στο Λίβανο, βρίσκεται σε επαφή, θα συνομιλήσει ξανά με την κ. Φον ντερ Λάιεν και όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει αναφέρει, δεν αποκλείεται να επισκεφθεί ξανά το Λίβανο με την Πρόεδρο της Κομισιόν, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!