33.2 C
Nicosia
Πέμπτη 27 Ιούνιος 2024 | 12:39

Εκκρεμότητες σε θέματα μεταρρύθμισης ΤΑ διαπιστώνουν ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

Δέκα μέρες πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες σε αριθμό πρακτικών και λειτουργικών ζητημάτων, κάποια από τα οποία αφορούν εργασιακά θέματα, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Οι δύο οργανώσεις σημειώνουν ότι «η προσπάθεια εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα πρέπει να εντατικοποιηθεί», τονίζοντας ότι η στάση ευθύνης όλων των εμπλεκομένων είναι δεδομένη και η συνεργασία με τις Συντεχνίες για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχή εφαρμογή της».

Σε σχέση με τη συνένωση Δήμων, οι δύο Οργανώσεις καταγράφουν στα θετικά το γεγονός ότι αριθμός Δήμων έχουν προχωρήσει σημαντικά με τις απαραίτητες αναγκαίες διεργασίες συνένωσης. «Από την άλλη έχουμε όμως και περιπτώσεις Δήμων που δεν έκαμαν τα αναγκαία βήματα και είναι πίσω σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας της μεταρρύθμισης σε σχέση με τη μεταφορά προσωπικού στους νέους Δήμους», προσθέτουν.

«Επίσης χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το συντομότερο, για όσους Δήμους δεν το έχουν πράξει, η ενημέρωση για το ποιοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν και να ενημερωθούν αναλόγως  για να μην δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας μεταξύ τους. Παράλληλα, είναι σε εκκρεμότητα ακόμα η διαδικασία κατηγοριοποίησης των Δήμων η οποία επηρεάζει μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων και χρειάζεται αμέσως να ρυθμιστεί», αναφέρουν οι ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Στην περίπτωση των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), έχουν διευθετηθεί τα περισσότερα θέματα και η όλη προσπάθεια προσαρμογής βρίσκεται προς το τέλος της, αναφέρουν οι δύο οργανώσεις, προσθέτοντας ότι η ομαλή μετάβαση και ιδιαίτερα η διαφύλαξη της λειτουργίας της αρμοδιότητας της Αδειοδότησης και Ανάπτυξης, για την έκδοση Αδειών Οικοδομής και Πολεοδομικών Αδειών, αποτελεί το ζητούμενο. «Η αναγκαία στελέχωση θα πρέπει να διασφαλιστεί μεταβατικά για την περίοδο των πρώτων 18 μηνών. Παράλληλα η διεργασία μόνιμης στελέχωσης των ΕΟΑ θα πρέπει να αποτελέσει αναγκαιότητα και προτεραιότητα των νεοσύστατων ΕΟΑ και της συντεταγμένης Πολιτείας», επισημαίνουν.

«Παρά την πρόοδο που υπήρξε, εργασιακές εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη και στην περίπτωση των νέων Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων», αναφέρει η ανακοίνωση. «Τα συμπλέγματα υπηρεσιών των Κοινοτήτων θα πρέπει κατά προτεραιότητα να καθορίσουν τον χώρο εργασίας του προσωπικού που θα τα στελεχώνει, να επιλύσουν τα πρακτικά ζητήματα του τρόπου και της διαδικασίας μεταφοράς των εργαζομένων από τα Κοινοτικά Συμβούλια στα νέα Συμπλέγματα Κοινοτήτων», αναφέρεται.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένουν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα ολοκληρώσει την εξέταση και θα εγκρίνει τα τροποποιητικά Νομοσχέδια που είναι ενώπιόν της για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ρυθμίζουν σημαντικά πρακτικά ζητήματα που πρέπει να εφαρμοστούν την 1/7/2024.

Εκφράζουν ακόμη την πεποίθηση ότι ο συντονιστικός ρόλος του Κράτους και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εσωτερικών για εφαρμογή της μεταρρύθμισης χρειάζεται να εντατικοποιηθεί και σίγουρα θα πρέπει υποβοηθητικά να συνεχιστεί και μετά την 1/7/2024 αφού τα ζητήματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στις νέες οντότητες.

«Οι νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι (Πρόεδροι ΕΟΑ, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Κοινοτάρχες) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ενημερωθούν αμέσως για τα ζητήματα της μεταρρύθμισης προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβουν τη διαχείριση των νέων οντοτήτων από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους», τονίζεται.

«Οι συζητήσεις και οι προσπάθειες που ξεκινήσαμε για τα ζητήματα προσωπικού θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο αφού είναι κοινά αποδεκτό ότι η κατάληξη του διαλόγου, σε ενιαίες συλλογικές συμβάσεις, θα διευκολύνει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στους πρώτους μήνες από την εφαρμογή της», προστίθεται.

«Η διαχείριση των αλλαγών της μεταρρύθμισης προϋποθέτει διάλογο με τις Συντεχνίες και διαρκή ενημέρωση των επηρεαζόμενων εργαζομένων, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα εφαρμόσουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο πρακτικό επίπεδο», αναφέρουν οι δύο οργανώσεις.

«Ενδεχομένως στο μέλλον να απαιτηθούν διαφοροποιήσεις, προσθήκες η/και αναγκαίες βελτιώσεις, σήμερα όμως μέριμνα όλων πρέπει να είναι η εφαρμογή των νομοθεσιών της μεταρρύθμισης που έχουμε ενώπιόν μας. Εμείς ως Συνδικαλιστικές Οργανώσεις θα συνεχίσουμε με αυτή τη στάση ευθύνης προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας», υπογραμμίζουν οι ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

«Από την άλλη, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων των εργαζομένων αποτελεί διαρκή και μόνιμη έγνοια μας και ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούμε περιορισμό τους ούτε και οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων στις διευθετήσεις που θα δρομολογούνται και σίγουρα θα τους αφορούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η πίεση όσων αποφασίζουν για την μεταρρύθμιση θα είναι μεγάλη αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δεχθούμε μονομερείς αποφάσεις και μπαλωματικές λύσεις που θα πλήττουν τους εργαζόμενους επειδή δεν έγιναν τα όσα έπρεπε να γίνουν στον χρόνο που έπρεπε», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Νορβηγία συσσωρεύει σιτηρά προετοιμαζόμενη «για το αδιανόητο»

Στη μαζική αποθήκευση σιτηρών προχωρά η κυβέρνηση της Νορβηγίας για να προστατευθεί η χώρα από πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν σπάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες ή να προκαλέσουν...

Αναβληθηκε η δίκη της πρώην συζύγου του Απ. Λύτρα

Στις 29 Νοεμβρίου 2024 θα καθίσει τελικά στο εδώλιο του Αυτοφώρου η πρώην σύζυγος του Απόστολου Λύτρα, η οποία κατηγορείται για διατάραξη οικιακής ειρήνης και απειλή. Μήνυση σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!