7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:09

Στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τριμερή η κυβέρνηση – Ενημερώθηκαν από ΠτΔ τα κόμματα

Είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τριμερή συνάντηση όποτε αυτός αποφασίσει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Επανέλαβε ότι η δική μας πλευρά τηρεί εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες για διάρρηξη του αδιεξόδου και εξέφρασε την ελπίδα και η τουρκική πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της για να επιτευχθεί η διεξαγωγή της τριμερούς.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως κατά τη συνεδρίαση η ηγεσία ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας για μια κοινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ερσιν Τατάρ όπως επίσης και για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας επανέλαβε την στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί, σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την εποικοδομητική στάση που η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει”, ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προσερχόμαστε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη περαιτέρω κινητικότητας και με την ελπίδα να έχει θετική κατάληξη η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για μια κοινή συνάντηση.

Είπε ότι και με τις πρωτοβουλίες που η δική μας πλευρά αναλαμβάνει, αποδεικνύει ότι επιδιώκει το διάλογο, προσθέτοντας ότι “έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιο των θέσεών μας και των επιδιώξεών μας, αλλά και στο ωφέλιμο της προσέγγισής μας”.

Ο ΚΕ είπε ότι επιστρατεύουμε την ενεργό διπλωματία και αξιοποιούμε κάθε ιδιότητα και μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας ενώ σε ερώτηση αν οι βολιδοσκοπήσεις εστιάζονται και σε κάτι άλλο, εκτός από την πραγματοποιήση τριμερούς, απάντησε ότι η προσπάθεια του ΓΓ εστιάζεται στη διεξαγωγή μιας κοινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κύριο Τατάρ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα.

Επανέλαβε ότι η δική μας απάντηση ήταν εκ των προτέρων θετική και εξακολουθεί να είναι θετική και ότι εμείς έχουμε απαντήσει θετικά σε όποια ημερομηνία έχει τεθεί.

“Και αυτή είναι η απάντησή μας και αυτή θα είναι η απάντησή μας ότι είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα, όποτε ο ίδιος κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκληθεί αυτή η κοινή συνάντηση. Η απάντησή μας εκ των προτέρων είναι θετική. Πάντοτε σύμφωνα και με το πρόγραμμα του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας”, ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στις ΗΠΑ και επανέλαβε ότι εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κοινή συνάντηση πρέπει να γίνονται συντομότερο δυνατόν γιατί είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα για να μπορέσει να γίνει η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων ενώπιον του Γενικού Γραμματέα.

“Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το συμφωνημένο πλαίσιο, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να είναι η απάντηση στους όποιους προβληματισμούς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας αλλά και των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας”, ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε την ελπίδα το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία να αναθεωρήσουν την στάση τους και να επιτευχθεί αυτή η κοινή συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.

Αν. Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ στηρίζει κάθε ενέργεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, αλλά και εντός των παραμέτρων που καθορίζονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, στις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, ο ΔΗΣΥ επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου τη θέση ότι η συνέχιση του υφιστάμενου αδιεξόδου δημιουργεί νέους κινδύνους και αρνητικά δεδομένα, τόσο στις όποιες προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης του Κυπριακού, όσο και για τη μελλοντική ασφάλεια Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων.

Πρόσθεσε πως οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να διατυπώνει τις ανησυχίες του, να υποβάλλει ερωτήματα για συγκεκριμένες ενέργειες της ε/κ πλευράς και να καταθέτει προβληματισμούς για τη στρατηγική που ακολουθείται.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, αλλά και εντός των παραμέτρων που καθορίζονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι κάθε απόφαση ή πρωτοβουλία της ε/κ πλευράς θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ουσία.

Συμπλήρωσε πως το κόμμα της επανέλαβε τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις που ήδη έχουν σταλεί και μέσω επιστολών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες κατατέθηκαν και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου στο οποίο βρισκόμαστε.

«Οι εκτιμήσεις μπορεί να μην είναι θετικές για το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο επίσημος διαπραγματευτής της δικής μας πλευράς, θα πρέπει να αξιοποιήσει τις διεργασίες και επαφές που θα γίνουν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αποφασιστικότητα, με σαφείς θέσεις, διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, να πείσουμε και τον Γενικό Γραμματέα και τη διεθνή κοινότητα, ότι πραγματικά εννοούμε και θα κάνουμε πράξη, εκεί και όπου περνά από το δικό μας χέρι, για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διεκόπησαν. Και δεν μιλάμε για οτιδήποτε άλλο παρά το συμφωνημένο πλαίσιο που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», ανέφερε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι στιγμές που διέρχεται το εθνικό μας ζήτημα είναι κρίσιμες, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, συνέχισε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας δεν μπορεί το Κυπριακό να διαβάζεται και να αναγιγνώσκεται μονομερώς.

«Έχουμε όλοι χρέος προς την πατρίδα και προς τις μελλοντικές γενεές να δράσουμε αποφασιστικά, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και με απόλυτη ειλικρίνεια στο τι έχουμε ενώπιόν μας, τι είναι εφικτό και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω», ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν τη συζήτηση απασχόλησε το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector, η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν ήταν θέμα του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει πληροφορίες και ενημέρωση.

«Εξάλλου έγιναν και συζητήσεις στη Βουλή, είναι ένα θέμα, τουλάχιστον κατ’ εμάς και το έχουμε πει, για το οποίο θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν αποφάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Εμείς στηρίζουμε το έργο, πρέπει να γίνει το έργο, και πρέπει ακριβώς μέσα από τους συγκεκριμένους όρους και τις ασφαλιστικές δικλείδες, με διαφάνεια, να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά πρωτίστως τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας και μιλάμε για το εθνικό μας ζήτημα, το Κυπριακό», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για πιθανή κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενδεχομένως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι, δεν είναι σε θέση να δώσει πολλές λεπτομέρειες και πως η απάντηση της ε/κ πλευράς είναι θετική και από εκεί και έπειτα αναμένεται οριστικοποίηση της ημερομηνίας, αν και εφόσον το ζήτημα προχωρήσει από πλευράς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Σίγουρα ο Πρόεδρος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, σίγουρα θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους και η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί. Θα είναι πολύ σημαντικό και μείζον για τις εξελίξεις στη συνέχεια», σημείωσε.

Περίοδος έντονων ζυμώσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Είναι μια περίοδος έντονων βολιδοσκοπήσεων, ζυμώσεων και προσπαθειών από πλευράς του ΟΗΕ και γενικότερα του διεθνούς παράγοντα για τη διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Παρασκευή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και διατυπωμένη εδώ και καιρό. «Οι προσπάθειές μας, όσο περνά από το δικό μας χέρι ως ε/κ πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να είναι να σπάσει το αδιέξοδο, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες», επεσήμανε.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, συνέχισε, χρειάζεται ως ΚΔ να αναλαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες  από τη μια θα πείθουν για την πολιτική μας βούληση, ότι είμαστε επικεντρωμένοι στον στόχο της λύσης. Από την άλλη, είπε, θα πρέπει να διατυπώνουμε ξεκάθαρα τις θέσεις.

Θέσεις, όπως σημείωσε αναφορικά με τη βάση λύσης του Κυπριακού “που δεν είναι άλλη από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα” και για το ότι “είμαστε πανέτοιμοι για διάλογο, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις που αποτελούν και το διαπραγματευτικό κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί έπειτα από επίπονες και πολύχρονες προσπάθειες, μέσα από διαπραγματεύσεις».

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση αρχών, δήλωσε η Χ. Ερωτοκρίτου

Την πάγια θέση του ΔΗΚΟ ότι στηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση διαχρονικών, σταθερών αρχών, δηλαδή στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του ΣΑ, αλλά και με δεδομένη την ευρωπαϊκή ιδιότητα πλέον της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή.

Οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν αυτές που κατάφεραν να σπάσουν το τέλμα στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε η κ. Ερωτοκρίτου, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιθυμία της ε/κ πλευράς, της ΚΔ, για επανέναρξη του διαλόγου θα εισακουστεί και ότι θα υπάρξει ανάλογη θετική ανταπόκριση και από την τ/κ πλευρά, «χωρίς να ξεκινά ένα παζάρι προ των όποιων διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να γίνουν υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά, χωρίς η άλλη πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καν».

Ευελπιστούμε, είπε, ότι η τουρκική και τ/κ πλευρά θα δείξουν την ανάλογη θετική στάση  και προσέγγιση, όπως επιδεικνύει και η ε/κ πλευρά, ώστε να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε τον διάλογο, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι έθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο την πάγια θέση του ΔΗΚΟ πως δεν μπορεί παρά προτεραιότητα στην οποιαδήποτε πιθανή έναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι και η εξωτερική πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή τα θέματα των στρατευμάτων, των εγγυήσεων και της ασφάλειας καθώς και της συνέχισης της ΚΔ, γιατί αυτά είναι κορυφαία ζητήτα που απασχολούν την ε/κ πλευρά και ικανοποίηση αυτών των σωστών και νενομισμένων ανησυχιών της ε/κ πλευράς θα ανοίξει τον δρόμο, ώστε να καταλήξουμε σε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε και στα ευρωτουρκικά λέγοντας ότι επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ πως ανεξαρτήτως του εάν η Τουρκία επιδιώκει πλήρη ένταξη στην ΕΕ ή αναβάθμιση των οικονομικών – πρωτίστως – σχέσεων, «οποιαδήποτε κι αν είναι η επιδίωξη της Τουρκίας, η ΚΔ είναι πλήρες μέλος της ΕΕ κι ανεξαρτήτως του τελικού στόχου που η Τουρκία επιθυμεί να φτάσει, αυτός ο στόχος περνά και από τη Λευκωσία».

Ανάγκη για συνεχή διπλωματική πίεση προς Τουρκία λέει ο Καρογιάν μετά το Εθνικό

Την ανάγκη για άσκηση συνεχούς διπλωματικής πίεσης προς την Τουρκία εξέφρασε σε γραπτή του δήλωση μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν.

“Η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία στηρίζει και επικροτεί τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στρατηγική που ακολουθεί για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, εμμένοντας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρει ο κ. Καρογιάν.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι διεργασίες με ΟΗΕ και ΕΕ από τον ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, κινούνται προς την «ορθή κατεύθυνση».

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε το Σώμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τρέχουσες διεργασίες που αφορούν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη συνάντηση που θα έχει με τον Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και τις προσπάθειες που θα καταβάλει με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης στο Κυπριακό.

“Ενημερωθήκαμε, επίσης, για τα όσα έχουν διαμειφθεί στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών – Gymnich, με τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κάτι που είχαμε σχολιάσει θετικά σε παλαιότερη μας τοποθέτηση”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ αναφέρει, ακόμη, ότι η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία τονίζει την ανάγκη για διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την άσκηση πίεσης στην Τουρκία, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, “παραμένοντας πιστοί στις διακηρυγμένες μας θέσεις, με στόχο να καταλήξουμε στο μόνο εφικτό και αποδεκτό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν είναι άλλο, από τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως προνοούν τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Ενωσιακό Κεκτημένο. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο ως ένα κανονικό κράτος”, καταλήγει.

Επαναφορά Κυπριακού ως πρόβληματος εισβολής και κατοχής ζητά το ΕΛΑΜ

Την επαναφορά του Κυπριακού «στις σωστές του βάσεις ως προβλήματος εισβολής και κατοχής και όχι ως μίας δικοινοτικής διαφοράς», ζήτησε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως ειδικότερα αυτή τη στιγμή, που οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι έντονες, οι παράνομές της ενέργειες και οι προσπάθειες ενίσχυσης του κατοχικού καθεστώτος, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε εμπορικό, τουριστικό και πολιτικό επίπεδο είναι ζητήματα τα οποία «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και όχι να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις», οι οποίες, όπως ανέφερε, θα περιορίσουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις της ίδιας της Τουρκίας.

Να μας δοθούν οι συγκλίσεις για να αξιολογηθούν τυχόν αποκλίσεις, δήλωσε ο Κ. Τσιμίλλης

Την ανάγκη να εξεταστούν οι αποκλίσεις της λύσης του Κυπριακού που προδιαγράφουν, όπως είπε, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ “που συμπυκνώνονται σε 3-4 λέξεις διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, αλλά συγκεκριμενοποιούνται μέσα από τις συγκλίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα”, εξέφρασε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμίλλης, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή.

Οκ. Τσιμίλλης είπε ότι πρέπει να τους κοινοποιηθούν αυτές οι συγκλίσεις και να αξιολογηθεί σε ποια έκταση υπάρχουν αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εκφράζοντας τη θέση των Οικολόγων ότι αυτό συμβαίνει σε μεγάλη έκταση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε, στο Κραν Μοντανά, «όπου θέλουμε να επιστρέψουμε όχι γεωγραφικά αλλά εννοιολογικά», είχε αποκλείσει τη δυνατότητα αποκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέσα από το πλαίσιο της λύσης.

Ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι το Εθνικό ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνο Κόμπο. Όσον αφορά τη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ ΕΕ, στην παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ, επεσήμανε πως «για μας σημειώνεται το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν εκεί ,γιατί η παρουσία του έγινε αποδεκτή από μια χώρα θύμα κατοχής της δικής του χώρας, την οποία η Τουρκία μάλιστα δεν αναγνωρίζει. Αυτό είναι κάτι σημαντικό που από μόνο του όμως δεν μπορεί να υπερκεράσει όλα τα άλλα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψην, ιδιαίτερα στην προοπτική ενός επόμενου άτυπου Συμβουλίου».

Αυτό ίσως να συναρτάται στη σκέψη κάποιου με πιθανή πρόοδο, αλλά εξαρτάται τί εννοούμε πρόοδο, ανέφερε, διερωτώμενος εάν πρόοδος σημαίνει «να ξεκινήσουν κάποιες συνομιλίες με συνεχιζόμενη τη στρατικοποίηση, τη δημογραφική αλλοίωση και τον εποικισμό και τον σφετερισμό των περιουσιών».

Ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι σημειώνουν, ακόμα, πως δεν έγινε από τους άλλους ΥΠΕΞ αναφορά στην κατοχή «ως τέτοια», “απλά αναφέρθηκαν σε στήριξη και ήταν χρήσιμοι και θετικοί στις θέσεις της ΚΔ”.

Πρόσθεσε δε ότι στη συνεδρία έγινε αναφορά στο θέμα του σφετερισμού περιουσιών, «υπάρχουν εξελίξεις, δεν μπήκαμε σε μεγάλες λεπτομέρειες, αλλά υπάρχουν διάφορες μορφές σφετερισμού κι εκμετάλλευσης των ε/κ περιουσιών και της πολιτιστικής κληρονομίας στα κατεχόμενα».

Διάσκεψη για διεθνή πτυχή Κυπριακού και εστίαση στα ευρωτουρκικά ζητά η ΕΔΕΚ

Την επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση, ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού, και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή.

Ανέφερε, ακόμη, πως “θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ”.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για μία ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, καθώς και για τους λόγους που οδήγησαν την Κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε τις δικές της θέσεις και απόψεις, ότι θα πρέπει «να επαναφέρουμε το Κυπριακό στη σωστή βάση του, ως θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού, και, ως εκ τούτου, να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, όπως προνοεί σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι για οποιαδήποτε μορφή αναβάθμισής τους θα πρέπει προηγουμένως η Τουρκία να εκπληρώσει τρεις βασικές υποχρεώσεις, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της ΕΕ από το 2005 και την άρση του βέτο για τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές συνεδριάσεις των Υπουργών Άμυνας ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν διαβλέπει να υπάρχει προοπτική καθώς, όπως σημείωσε, «ούτε το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο, ούτε οι ηγέτιδες χώρες της ΕΕ επιθυμούν αυτή την εξέλιξη».

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!